Paylaş
Kuran ve sünnete göre kadın ev işi yapmak zorunda mı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
SORU:
Kadının ev işi ve yemek yapması farz mı?
“yemek pişirmek evi temizlemek kadının görevi değil size ikramıdır” sözü hadis midir. Kadının, evde yemek pişirmesi ve evi temizlemesi farz mıdır ? Yoksa isterse yapar, istemezse yapmaz gibi bir durum mu? Yani dinimizce bunun hükmü nedir ? Şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP:
Kur’an ve sünnete göre kadın ev işlerini yapmak temizlik yapmak zorunda mı sorusunu pek hoş görmüyorum
Hz Ali evlendiği zaman Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Hz Ali’ye dış görevleri vermiş Hz Fatıma’ya da evle ilgilenmesini emretmiştir. Bu bir kadının ne yapması gerektiği konusunda en güzel delildir.
SORU:
Kadın kocasına evde hizmet etmezse peki işi ne yapacak? Koca çalışsın kazansın bir de hizmetçi mi tutsun?
CEVAP:
İslam alimleri, ev işlerinin kadına daha uygun bir görev olduğunu savunmaktadır. Bu görüşe göre, kadının doğal görevi, ailenin bakımını ve ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu nedenle, ev işlerini yapmak, kadının doğal görevinin bir parçasıdır.
Diğer bir görüşe göre ise, ev işlerinin kadına veya erkeğe özgü bir görev olmadığı, her ikisinin de birlikte yapması gereken bir sorumluluk olduğu savunulmaktadır. Bu görüşe göre, ev işlerini yapmak, ailenin ortak sorumluluğudur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kur’an ve hadislerde kadınların ev işi yapmak zorunda olduğuna dair doğrudan bir hüküm bulunmamaktadır. İslam, ev işlerinin aile fertleri arasında yardımlaşma ve dayanışma içinde yapılmasını teşvik eder.
Hz. Peygamber’in zamanında eşi Hz. Ayşe ve diğer hanımları da ev işleriyle ilgilenmişlerdir. Ancak bu durum, kadınların sadece ev işleriyle meşgul olmaları gerektiği anlamına gelmez. İslam, erkekler ve kadınlar arasında eşitlik ilkesini savunurken, aile içindeki sorumlulukların paylaşılmasını ve yardımlaşmayı önerir.
Ev işleri ve aile içi sorumluluklar, aile üyeleri arasında karşılıklı anlayış ve iş birliği ile belirlenmelidir. Kimi zaman kadınlar ev işlerine daha fazla zaman ayırabilirken, kimileri de bu konuda daha az zaman harcayabilir. Önemli olan, aile fertleri arasında sağlıklı bir iletişim ve yardımlaşma içinde olmaktır.
Dolayısıyla, İslam’da kadınların ev işi yapmak zorunda olduğu şeklinde kesin bir hüküm bulunmamaktadır; ancak aile içindeki sorumluluklar ve işler, yardımlaşma ve anlayış çerçevesinde paylaşılmalıdır.