Paylaş
Sahte ilah ve Peygamber isimleri kullanıcı adı almak caiz mi?
Question
Garip kullanıcı adlı insanlarla oyun oynamak caiz mi ?
Takım bazlı çok oyunculu oyunlarda rastgele insanlarla eşleşiyorum. Bazen eşleşmede gelen insanların saçma sapan kullanıcı adları oluyor (Şeytan66,AimGod(aimtanrısı), Jesus (Hz. İsa) gibi). Bunlar gibi takımıma gelen rastgele oyunculara karşı ne şekilde hareket etmem gerekir ? Aldırış etmeden oynamam küfre rıza manasına mı geliyor ?
- Kullanıcı hatası olan bir ürünü garantiye götürmek kul hakkı mıdır?
- İslam’la dalga geçilen bir videoya like atmak
- Mumsema sitesine nasıl üye olurum
- Allah’ın ismini kullanmak
- E-Posta alırken dinen sakıncalı isimler almak
- sosyal medya için takipçi, yorum ve beğeni hizmeti sağlamak caiz midir?
- sosyal medyada Tesettürlü Resim
- sosyal medyaya gerçek takipçi satmak caiz mi
- sosyal medyada Fotoğraf Paylaşmak
- Rüyada sevdiğini sosyal medyada görmek
Answers ( 5 )
Cevap olarak ne denmek istendiğini anlamadım, en kolayından tehlikelidir mi denmek isteniyor ? Cevaplarsanız sevinirim.
Oyun oynarken sahte ilah isimleri ile veya peygamber isimleri ile oyun oynamak kişiyi dininden etmese bile bu gibi şeyler tehlikelidir. İlla oyun oynanacak ise ve takma at kullanılacak ise başka isimler kullanılmalıdır
Sahte ilah isimlerini kullanmak caiz değildir. Fakat kişi bu gibi durumlarda küfre girmese bile yaptığı iş çirkin bir iştir. Bu gibi oyunları oynamak ta dinen sakıncalıdır.
Ben bu gibi isimleri kullanmıyorum fakat başkaları kullanıyor, oyun herkese istediği takma adı yazıp kullanmasına izin veriyor bazı insanlarda böyle çirkin işler yapıyorlar. Ben sadece onlarla rastgele eşleştirmelerde denk geliyorum ve birlikte oyun oynuyoruz işte asıl sormak istediğim böyle insanlar gelirse bu insanlara aldırış etmeden oynamak tehlikeli midir ?
Uyarma gücünüz var ise uyarmalısınız. Uyarma gücünüz yok ise, kendi yapmış olduğu bir hatadır bu durum.
Açıkçası bu kişileri uyarınca aşırı abes karşılıyorlar afedersiniz “nediyor bu aptal ya” gibi kelimeler kullanılıyor cevap olarak, bu yüzden uyarmaktan çekiniyorum. Bir sorun teşkil ediyor mu peki uyarmamamız ?
Biz uyardığımız zaman Allah için uyarırız. Varsın bize aptal desinler. İnsanların bizim hakkımızda söylediği sözler önemli değildir. Allah bizim hakkımızda ne diyor o önemlidir.
Siz bu işin tehlikeli olduğunu bilin karşı tarafı ikna edecek, yaptığının yanlış olduğunu söyleyecek dini bir birikiminiz var ise uyarırsınız, öyle bir birkiminiz yok ise uyarmayın. İşler daha da kötü sonuçlar doğrurur.
Bilgi birikimim var fakat uyarmıyorum uyarmamamın bir sebebi daha ise oyunu oynayan kişilerin neredeyse hepsinin imanı zayıf olduğu için inat ediyorlar bende uğraşmaya değmez diyerek uyarmıyorum bile, imani açıdan bir tehlikesi yoktur umarım. Yani küfre rıza manasına gelip beni kafir eder şüphesindeyim. Bunun hükmü nedir peki ?
Kâfir olmazsınız. Bilgi birikiminiz olduktan sonra karşı tarafın umarsamaz tavırları var ise, bir defa uyarırsınız sonuç alamıyor iseniz, oynadığınız oyun ile o insanlarla muhabbeti kesmeniz güzel olandır. Fakat uyardıktan sonra oyun oynamanızda bir problem yoktur. Kâfir olmazsınız.
Yani özetle uyarmamak ve görmezden gelmek küfre rızaya girer diyorsunuz ?
Yukarıda yazmış olduğunuz yoruma cevap verirken ve aynı zamanda konu altındaki ilk yorumda da söylediğim gibi.
Yani bilgi birikimimiz olmasına rağmen bilerek bir kez bile uyarmazsak sorumlu olup küfre rıza olayını işleyip kafir mi oluruz diyorsunuz ? (Sıktıysam kusura bakmayın tam hüküm öğrenmeye çalıştığım için detaylıca soruyorum cevaplarsanız sevinirim.)
Hayır kâfir olmazsınız. Neden aklınıza bu gibi şeyler geliyor ki. Bir kişinin kâfir olması için açık açık bile isteye Allah’ı inkar etmesi gerekir, veya Allah’ın hükümlerinden birisini yok sayması gerekir.
Ben alimlerin küfre rıza küfürdür ibaresini duymuştum. Nisa,140. ayette de örnek verildiği gibi, bu yüzden endişelendim.
En aşağısı kalbi ile buğz etmektir. Ki zaten kalbinizle siz zaten bu durumun yanlış olduğunu biliyorsunuz.
Allah razı olsun.
Sormuş olduğunuz soruların tamamına cevap verdim. Bundan sonrası sizde vesveseye girer. Vesveselerle ile de küfür birbirinden ayrı şeylerdir. Siz vesveseden kurtulmaya bakın.