Paylaş
4 mezhebe göre nikah veli
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Dört mezhep imamına göre nikah sözleşmesinde veli
MEZHEPLERE GÖRE NİKAHTA VELİ İZNİ/ŞARTI
Hanefi Mezhebine Göre
Kadının velisi varsa kendi başına evlenmesi caiz değildir. Kocası kendine ister denk olsun, isterse olmasın, fark etmez. (İmam ebu Yusuf)
Kadının velisi olur ve ondan habersiz olarak evlenirse bakılır; eğer veli bu evliliğe izin verirse geçerli, vermezse batıl olur. (İmam Muhammed)
Nikah akdini velî yapacaksa velinin baba, dede, kardeş veya amca gibi yakın akrabalardan biri olması gerekir. Buluğ çağına erişmiş hür, akıllı bir kadın kendisini mehri misil ile dengi
olmayan ve velisinin rızası olmadan nikâhlarsa velînin bu nikâh akdini feshetme yetkisi vardır (Kaynak: Kâsânî, a.g.e, c.II, s.238; Vehbe Zuhayli, a.g.e, c.VII, s.86)
Şafii Mezhebine Göre
Veli: Küçük veya büyük, bakire ya da dul her kadının, nikâh akdini yapacak bir velîsinin bulunması şarttır.
Hiçbir kadın kendi nikâh akdini ve başka bir kadının nikah akdini yapamaz. Bunun delili şu hadîstir: “Hiçbir kadın kendini evlendiremez, başka bir kadını da evlendiremez.” Köle, çocuk, deli, yaşlılık veya bunaklık sebebiyle görüş ve düşüncesi zarar görmüş kişi nikâh akdi için velî olamaz.
Kaynak: Dârekutni, Nikâh 30.—– Ebû İshak eş-Şîrâzî, a.g.e, c.II, 428; Nevevî, a.g.e, c.XVII, s.253
Maliki Mezhebine Göre
Velî: İmâm Mâlik “Hiçbir nikâh akdi velîsiz olmaz. Velînin bulunması evlenme akdinin sıhhati için şarttır” demiştir. Nikah akdi izin bakımından iki çeşittir. Birincisinde birbirlerini alan erkek ile kadının izni ya velînin izniyle birlikte veya yalnız olarak şarttır, ikincisinde ise yalnız velilerin izni şarttır.
Kaynak: İbn Rüşd, Bidâyetü’l-Müctehid ve Nihâyetü’l Muktesid, Dâru’l-Hadis, 2004, c.III, s.32
Hanbeli Mezhebine Göre
Velî: Nikâh akdi esnasında kadının velîsinin bulunması gerekir. Velî olmadan yapılan nikâh sahih değildir.154 Delilleri ise şu hadis-i şeriflerdir “Velîsiz nikâh yoktur.”
Rasûlullah (sav): “Hangi kadın velîsinin izni olmaksızın nikâhlanırsa onun nikâhı bâtıldır!” buyurdular ve bunu üç kere tekrar ettiler. Devamında: “Eğer kocası zifaf yaptıysa, kadının fercinden helal addetmiş olması sebebiyle mehir kadınındır.
Eğer (velîler) ihtilafa düşerlerse, sultan, velîsi olmayanların velîsidir.”156 Kadın eğer velîsinin izni olmadan evlenmişse bu nikâh fâsittir.
Kaynak: Tirmizi, Nikâh 14; Ebu Dâvûd, Nikâh 20. Ebu Dâvûd, Nikâh 20; Tirmizi, Nikâh 14. İbn Kudame el-Makdisî, a.g.e, c.III, s.9
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dört İslam mezhebi olan Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre nikahın geçerli olması için velinin varlığı genel olarak kabul edilir. Ancak, mezhepler arasında bazı farklılıklar bulunabilir. İşte her bir mezhebin nikah konusundaki görüşleri:
Hanefi Mezhebi: Hanefi mezhebine göre, erkek ve kadın, akıllı ve ergin bireyler olduğunda, velinin izni olmadan kendi iradeleriyle nikah yapabilirler. Hanefi mezhebine göre, veli izni sadece bir tercih olup, nikahın geçerliliği için zorunlu değildir. Ancak, velinin rızası genellikle aranan bir şart olarak kabul edilir.
Şafiî Mezhebi: Şafiî mezhebine göre, kadının velisinin izni olmadan nikahı geçerli olmaz. Velinin izni, nikahın geçerli olabilmesi için bir şarttır. Bu mezhebe göre, kadın velisinden izin almadan nikah yaparsa, nikahı geçersiz olabilir.
Maliki Mezhebi: Maliki mezhebine göre, kadının velisinin izni olmadan nikahı geçerli olmaz. Velinin izni, nikahın geçerli olabilmesi için bir şarttır. Bu mezhebe göre, kadın velisinden izin almadan nikah yaparsa, nikahı geçersiz olabilir.
Hanbeli Mezhebi: Hanbeli mezhebine göre, kadının velisinin izni olmadan nikahı geçerli olmaz. Velinin izni, nikahın geçerli olabilmesi için bir şarttır. Bu mezhebe göre, kadın velisinden izin almadan nikah yaparsa, nikahı geçersiz olabilir.
Yukarıda belirtilen mezheplerin her biri, nikahın geçerliliği için genellikle velinin iznini gerektirir. Ancak, hukuki ve pratik detaylar, yerel uygulamalara ve dinî otoritelere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, yerel dinî otoritelerden ve ilgili mezheplere ait dinî otoritelerden rehberlik almanız önemlidir.