4 mezhebe göre süt kardeşliğin şartları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dört mezhebe göre süt emme süt kardeşliği

4 mezhebe gore sut kardesligin sartlari

– Hanefi ve Malikilere göre az veya çok emmek aynıdır, az da olsa süt emen kişinin süt akrabalığı gerçekleşmiş oluyor
– Şafii ve Hanbeli mezhebine göre süt emzirme en az beş defa ayrı zamanlarda olması gerekiyor yoksa süt akrabalığı gerçekleşmez.

الرضاع الموجب للتّحريم الرضاع الموجب للتّحريم من المسائل التي تعدّدت آراء المذاهب الفقهيّة الأربعة فيها، وبيان ذلك على النحو الآتي:[٦] القول الأول: وهو مذهب الحنفيّة والمالكيّة، وخلاصته أنّ التحريم في الرضاع يثبت في قليله وكثيره، فيثبت عندهم التحريم ولو برضعةٍ واحدةٍ، واستندوا في قولهم هذا على الإطلاق الوارد في أمر الرضاع، في قوله سبحانه: (وَأُمَّهَاتُكُمُ اللَّاتِي أَرْضَعْنَكُمْ)،[٧] وإلى قول النبيّ صلّى الله عليه وسلّم: (يَحْرُمُ مِنْ الرَّضَاعِ مَا يَحْرُمُ مِنْ النَّسَبِ).[٨] القول الثاني: وهو مذهب الشافعيّة والحنابلة، ومجمل القول فيه أنّه لا يثبت التحريم بالرضاع إلّا بخمس رضعاتٍ، واستندوا على حديث عائشة -رضي الله عنها- حيث قالت: (كان فيما أُنزِل مِن القرآنِ عشرُ رضَعاتٍ معلوماتٍ يُحرِّمْنَ، ثمَّ نُسِخْنَ بخَمْسٍ معلوماتٍ)،[٩] ولذا قال أهل العلم إنّ من أخذ بالقول الأول فقد احتاط لدينه واستبرأ لنفسه، ومن أخذ بالقول الثاني فقد أخذ بالرخصة. آثار الرضاع

Hocam mezheplere ayrılıyoruz böyle şeyler varmı bilmiyorum ama genelde bu konuda dışlamıyorum sürek süt kardesliginde aynı şey olur mu merak ediyor
BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2021-02-11T22:43:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi ve Malikilere göre süt emme az veya çok farketmez bir defa ağzına alsa ve boğazından aşağı süt gitse süt emmiş olmaktadır. Ve bu çocuk artık o kadının süt çocuğudur ve o kadın da bu çocuğun süt annesidir. O kadının çocukları da bu çocuğun süt kardeşleri olmuş olur.

    Durum Şafii ve Hanbelilere göre biraz farklıdır. Süt emzirme işi Şafii ve Hanbelilere göre en az beş defa olmalıdır ve bu emzirme işi ayrı ayrı yerlerde gerçekleşmiş olmak zorundadır ki ancak bu çocukla sütü emziren tarafından sür bağı bulunabilsin.

  1. komutan
    0
    2023-06-11T23:36:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam hukukunda, süt kardeşliği veya süt kardeş ilişkisi, bir kadının sütünü emen bir çocuğun, bu süt veren kadının diğer çocuklarıyla kardeşlik ilişkisi kurması durumunu ifade eder. Süt kardeşliği, akrabalık ilişkilerini etkileyebilir ve bazı hükümleri beraberinde getirebilir. İslam hukukunda, süt kardeşliği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır ve bu görüşler farklı mezheplere göre değişiklik gösterebilir. İşte dört farklı mezhebe göre süt kardeşliğinin şartları:

    1. Hanefi Mezhebi: Hanefi mezhebine göre süt kardeşliği, çocuğun aynı kadından beslenmesiyle oluşur. Hanefi mezhebine göre süt kardeşliği ilişkisi, beş emzirme süresi boyunca devam eder. Beş emzirme süresini tamamlamayan çocuklar arasında süt kardeşliği ilişkisi kurulmaz.
    2. Şafi Mezhebi: Şafi mezhebine göre, süt kardeşliği ilişkisi çocuğun bir kadından süt emmesiyle oluşur. Şafi mezhebine göre, süt kardeşliği ilişkisi, beş emzirme süresi boyunca devam eder. Beş emzirme süresini tamamlamayan çocuklar arasında süt kardeşliği ilişkisi kurulmaz.
    3. Maliki Mezhebi: Maliki mezhebine göre, süt kardeşliği ilişkisi çocuğun aynı kadından beş defa süt emmesiyle oluşur. Beş defa emzirme gerçekleştiğinde, süt kardeşliği ilişkisi başlar ve bu durumda evlilik yasağı uygulanır.
    4. Hanbeli Mezhebi: Hanbeli mezhebi, diğer üç mezhebe göre daha katı bir tutum sergiler. Hanbeli mezhebine göre, süt kardeşliği ilişkisi, çocuğun aynı kadından iki defa süt emmesiyle başlar. İki defa emzirme gerçekleştiğinde, süt kardeşliği ilişkisi kurulur ve bu durumda evlilik yasağı uygulanır.
    En iyi cevap

Cevapla