7 büyük günah nelerdir arapça hadis ve açıklaması

Question

Yedi büyük günah nelerdir arapça türkçe hadis

7 buyuk gunah nelerdir arapca

Helak edici yedi büyük günahı, Peygamberimiz (s) şöyle haber veriyor:

اِجْتَنِبُوا السَّبْعَ الْمُوبِقَاتِ قَالُوا يَا رَسُولَ للهِ وَمَا هُنَّ قَالَ: اَلشِّرْكُ بِاللَّهِ وَالسِّحْرُ وَ قَتْلُ النَّفْسِ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إلاَّ بِالْحَقِّ وَأكْلُ الرِّبَا وَأكْلُ مَالِ اْليَتِيمِ وَالتَّوَلِّي يَوْمَ الزَّحْفِ وَقَذْفُ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلاَتِ الْمُؤْمِنَاتِ

Hz Peygamber (SAV): “(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının.” dedi. Bunun üzerine Ashab-ı Kiram: “Onlar nelerdir ya Resülallah?” dediler. Bunun üzerine Hz Peygamber (SAV): Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak.” buyurdu.

Rasulullah (sas) bir hadisi şerifte büyük günahları şöyle sıralamaktadır:
Allah’a ortak koşmak
sihir, büyü yapmak,
Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi haksız yere öldürmek,
yetim malı yemek,
faiz yemek,
düşmana hücum anında savaştan kaçmak,
namuslu, kendi halinde mümin kadınlara zina iftirası yapmaktır”[1]
buyurmuştur.


[1] Buhârî, Tıb 48, VII, 29; Müslim, İman 38. I, 92.


7 Büyük günah nedir kısaca açıklama

1. Allah’a ortak koşmak büyük günahların en büyüğüdür. Çünkü kainatı yaratan Allah’ım özel sıfatlarının kendine mal etmek kendinde Allah’ın özelliklerine sahip olduğunu söylemek en büyük zulümdür buna din literatüründe şirk denir.

2. Sihir ve büyü yapmak ikinci bir günahtır çünkü Allahu Teala nın sözlerini ayetlerini kötü yolla kullanmaktır

3. Bir cana kıymak insanı haksız yere öldürmek çok büyük günahtır çünkü bir insanın ölümü tüm insanların ölümü gibidir Allah’ın yarattığını yok saymak Allah’a yapılan büyük bir isyandır

4. yetimlere haksızlık yapmak yetim malını kendi zimmetine geçirmek yetim malı yemek bir günahtır çünkü yetimler korunmasız zayıf insanlardır.

5. Büyük günahlardan biri de faiz yemektir ona dinlet anı türünde riba denir. Faiz haksız kazanç olduğu için haramdır. faiz üretimi öldürür kolay yoldan para kazanmayı sağlar bundan dolayı Allah yasaklamıştır.

6. Savaştan kaçmak Müslüman kardeşlerini en zor durumda yalnız bırakmaktır. Bu da bir günahlardandır

7. İftirada çok büyük bir günahtır çünkü bir insanın yapmadığını yaptı demek ona iftira atmak çok kötü bir durumdur iftiranın dünyada da ahirette de cezası vardır.

BENZER KONULAR:

Yetim kimdir, Kime yetim denir?

Peygamber efendimizin süt anneye verilmesi kısaca

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-05-20T12:05:18+03:00

    Müslüman; haramlardan ve günahlardan olabildiğince uzak durup Allah’ın emirlerini yerine getirmek zorundadır. Rasulullah (sav) bu konuda bizlere 7 büyük günahın neler olduğunu açıklamıştır. Buna göre 7 büyük günah;

    Hz Peygamber (SAV): “(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının.” dedi. Bunun üzerine Ashab-ı Kiram: “Onlar nelerdir ya Resülallah?” dediler. Bunun üzerine Hz Peygamber (SAV): Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak.” buyurdu.

    En iyi cevap
  1. İslam’da “7 büyük günah“ın kesin bir liste olarak belirlendiği kesin bir hadis bulunmamaktadır. Ancak, toplumda yaygın olarak kabul gören ve ahlaki açıdan büyük günahlar olarak kabul edilen bazı davranışlar vardır. Bu günahlar genellikle ahlaki prensiplere aykırı olarak kabul edilir ve İslam’ın öğretileriyle çelişir.

    Bunlar genellikle şunlardır:

    Şirk (Allah’a ortak koşma): Allah’a ortak koşmak, İslam’ın en büyük günahlarından biridir. Sadece Allah’a ibadet etmek esastır ve başka hiçbir varlık veya güç O’nunla eşit tutulmamalıdır.

    Zina (Cinsel ilişki dışında evlilik): Haram bir ilişki olan zina, İslam’da büyük bir günah olarak kabul edilir.

    Alkollü içki ve sarhoşluk: İslam, sarhoş edici maddeleri kullanmayı yasaklar.

    Kumar: Kumar oynamak, haksız kazanç elde etmek ve şansa dayalı olarak para kazanma amacı İslam’da hoş karşılanmaz.

    Hırsızlık: Başkalarının malını izinsiz almak veya çalmak büyük bir günahtır.

    Yalan yere şahitlik etmek: Yalan söylemek veya haksız yere şahitlik yapmak İslam’da büyük bir suçtur.

    Yoksulu görmezden gelmek veya onlara yardım etmemek: İslam, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi ve onlara destek olmayı teşvik eder. Onları görmezden gelmek veya yardım etmemek büyük bir günah olarak kabul edilir.

    Bu günahlar, genellikle İslam toplumlarında ağır kabul edilen ve kaçınılması gereken davranışlardır. Ancak, doğrudan hadislerde sıralı bir liste olarak belirtilen “7 büyük günah” kesin olarak tanımlanmamıştır.

Cevapla