Paylaş
70 bin kelime-i tevhit hatmi adetliyken okunur mu
Question
Adetliyken yada abdessizken 70 bin kelime-i tevhid hatmi okunur mu?
CEVAP:
Abdestsizken veya adetliyken bir kadın kelime-i tevhid hatmini okuyabilir dini bir sakıncası yoktur.
70.000 kelime-i tevhid bir zikirdir abdestsiz olmak ya da adet olmak bu zikri yapmaya engel değildir.
Adetli bir kadın ancak Kur’an okuyamaz onun dışında dilediği dini eserleri kitapları okuyabilir zikir yapabilir.
Kelime-i tevhid, la ilahe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur) sözünün tek başına veya başka kelimeler ile birlikte okunmasıdır. Kelimei tevhid, İslam’ın temel ilkelerinden biridir ve Allah’ın birliğine ve peygamberliğinin doğruluğuna inanmanın ifadesidir.
Adetliyken kelime-i tevhid okunur mu?
Kadınlar, âdet veya lohusa hâllerinde iken namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur’an okuyamaz ve Kabe’yi tavaf edemezler. Ancak, dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Dolayısıyla, adetliyken kelime-i tevhid okunabilir. Kelimei tevhid, zikir ve dua anlamı taşıyan bir sözdür. Bu nedenle, adetliyken okunması caizdir.
Ancak, adetliyken Kur’an-ı Kerim okunamaz. Dolayısıyla, kelime-i tevhid okunurken, Kur’an-ı Kerim’den bir ayet veya sure okunamaz.
70 bin kelime-i tevhid hatmi adetliyken okunabilir mi?
70 bin kelime-i tevhid hatmi, kelime-i tevhidin 70.000 defa okunmasından ibarettir. Bu hatmi adetliyken yapmak mümkündür. Ancak, hatmi yaparken Kur’an-ı Kerim’den bir ayet veya sure okunmamalıdır.
Kelime-i tevhid hatmi, adetliyken de yapılabilecek sevaplı bir ibadettir. Bu nedenle, adetliyken kelime-i tevhid hatmi yapmak isteyenler, hatmi yaparken Kur’an-ı Kerim’den bir ayet veya sure okumamaya dikkat etmelidirler.
BENZER KONULAR:
Answers ( 6 )
Kadınlar adetli iken Kur’an’da ki ayetlerin dışında istediğini okuyabilir. Fakat bu kelime-i tevhidi neden şu kadar deyip sınır konuyor veya aynı şekilde şu kadar sayıya ulaşması için insan çabalamaktadır. Dilin ne kadar döndü ise o kadar okumak en güzeli olandır.
Hayız dönemindeki bir bayan namaz kılamaz,oruç tutamaz,Kuran’a dokunamaz,Kuran okuyamaz,mescide gidemez,camiye gidemez,Tavaf yapamaz bunların dışında ,hayızlı kadın zikir çekebilir,selavat çekebilir,dua edebilir,dini kitaplar okuyabilir fakat buradaki dikkat edilecek konu din kitap içindeki Kuran ayetlerinin ne ke kadar oldugunudur bir kitapta yarı yarıya Kuran dan ayetler var ise onu okuyamaz çünkü oda Kuranın kendisi gibidir.
70 bin tevhid hatmi
3 günde yapmayı düşünüyorum olurmu ve mesela şöle olsa kabul olurmu 70001 yani bir fazla veya 2 fazla olsa birde bitince ne diyeceğiz
70 bin tevhid hatmini 3 gün içerisinde bitirebilir, eksik veya fazla olsa hatim yapmaya engel olmaz.
Adetliyken, yani kadınların adet döneminde bulundukları zaman, namaz kılamazlar ve Kuran’a dokunamazlar. Bu dönemde temizlik sağlanana kadar namaz ve Kuran okuma gibi ibadetler yapılmaz.
Kelime-i Tevhid veya başka dua ve zikirler adetliyken de okunabilir, çünkü dua etmek ve Allah’ı anmak için spesifik bir ibadet biçimi değildirler. Ancak, bu tür duaları veya zikirleri okurken hijyen ve saygı gereklidir. Adet dönemindeki kadınlar, ibadetlerini yapamadıkları zamanlarda manevi olarak kendilerini güçlendirmek, Allah’a dua etmek ve zikirde bulunmak isteyebilirler. Bu durumda, Kelime-i Tevhid veya diğer duaların veya zikirlerin okunmasında bir sakınca yoktur.
Ancak, adetliyken Kur’an okumak, namaz kılmak gibi belirli ibadetleri yerine getirmek İslam’da önerilmez veya uygun görülmez. Adet dönemindeki kadınlar, adetlerinin bitmesini bekleyerek ve temizliklerini sağladıktan sonra ibadetlerini tam olarak yerine getirebilirler.
Kelime-i Tevhid hatmi, adetliyken (hayızlıyken) okunması konusunda genel olarak şu şekilde özetlenebilir:
Kur’an-ı Kerim tilaveti: Adetliyken Kur’an-ı Kerim’den ayet okumak caiz değildir. Ancak dua mahiyetindeki zikirler ve tesbihler bu kapsamın dışında tutulur.
İslam’da, adet dönemindeki bir kadının zikir, tesbih, dua ve Kelime-i Tevhid gibi ibadetlerle meşgul olmasına engel olmadığı görüşü yaygındır. Bu nedenle, Kelime-i Tevhid hatmi gibi zikirler adetliyken de yapılabilir.
Yani, Kelime-i Tevhid hatmi adet döneminde yapılabilir, çünkü bu, zikir ve dua kategorisine girer ve bu tür ibadetler adet döneminde yasaklanmamıştır.