Abdest almanın fazileti ile ilgili hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Abdestin fazileti hakkında hadisler arapça

Abdest almanin fazileti

Abdest almanın sevabı nedir? Hadislerle

أبي هريرة رضي الله عنه قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه عن وسلم يقول: «إن أمتي يأتون يوم القيامة غزا محجلين من أثر الوضوء، فمن استطاع منكم أن يطيل غزثة فليفعل » متفق عليه، واللفظ لمسلم.

– Ebu Hureyre radıyallahu anhın işittiğine göre Resûlullah sallalla hu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz ki ümmetim kıyamet gününde abdestten dolayı yüzleri nurlu ve abdest uzuvları bembeyaz olarak gelecekler. Sizden kimin nurunu uzatmaya gücü yeterse bunu yapsın!”

Hadisten Çıkarılan Hükümler:

1- Hadis, abdest alırken yıkamayı uzatmanın ve farz olanın üzerine taşmanın müstehap olduğunu göstermektedir. Alimler bunun miktarı konusunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları kolların omuzlara kadar, ayakların ise dizlere kadar yıkanması şeklinde görüş bildirmişlerdir. Ebu Hureyre’nin, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemden yapmış olduğu bir rivayet te, hadisin tefsirinde kendisine ait bir yorum olarak bu görüş yer almıştır. Hanefiler’in çoğu ve Şafiîler bu görüşü kabul etmişlerdir. Diğer bir görüşe göre ise bu sınır kollarda pazuların ortasına ve ayakta baldırın ortasına kadardır.

Bu görüşe itiraz edilerek şu hadis delil gösterilmiştir: “Kim bundan fazlasını yaparsa çirkin bir şey yapmış ve zulmetmiş olur.” Buna veri len cevapta denilmiştir ki, burada kastedilen şey uzuvları yıkama sayısının üçten fazla olmasıdır. Bu ise bizim hadisimize aykırı değildir.

2- Hadis aynı zamanda abdest almanın faziletine de delildir. İşte bu yüz den Buhari onu “Abdestin Fazileti, Nurlu ve Uzuvları Bembeyaz Olanlar” başlığı altında ele almıştır. Bu konudaki hadisler pek çoktur. Onlardan biri de Müslim’in merfü olarak Ebu Hureyre’den nakletmiş olduğu şu hadistir: “Müslüman veya mümin- kul abdest aldığında ve yüzünü yıkadığında yüzünden ayrılan suyla birlikte gözleriyle bakmış olduğu her günah oradan akıp çıkar. Ellerini yıkadığı zaman o suyla birlikte elleriyle yapmış olduğu her günah akıp çıkar. Ayaklarını yıkadığında o suyla birlikte ayaklarıyla yürüyüp işlediği her günah akıp çıkar. Sonunda bütün günahlarından temizlenmiş olur.”

Hz. Osman b. Affân radıyallahu anhın rivayet ettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim tam ve eksiksiz olarak abdest alırsa tırnaklarının altına kadar yapmış olduğu bütün günahlar bedeninden çıkıp gider.”

Hz. Ali b. Ebi Tâlib radıyallahu anhın rivayet ettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Zorlu anlarda tam ve eksiksiz abdest almak, mescitlere yürüyerek gitmek ve namazdan son ra diğer namazı beklemek günahları yıkayıp temizler.”

Münzirî’nin et-Tergib ve’t-Terhib adlı kitabında abdestin ve sürekli abdestli olmanın fazileti hakkında oldukça doyurucu bilgiler mevcuttur. Oraya bakınız.

KAYNAK: Buluğu’l-Meram Ahkam Hadisleri

Diğer Sitelerimiz:

dinisorusor.com

islamisorusor.com

mumsema.com.tr

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-15T15:54:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdestin faziletine dair birkaç hadisi Arapça olarak aktarabilirim ve ardından Türkçe tercümesini yapabilirim:

    عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: “مَنْ تَوَضَّأَ فَأَحْسَنَ الْوُضُوءَ كَانَتْ خَطَايَاهُ تَخْرُجُ مِنْ جَوَارِحِهِ كَمَا يَخْرُجُ الْوَرَقُ مِنَ الشَّجَرَةِ”.
    Türkçe tercümesi:
    Hz. Ebu Hureyre (Allah ondan razı olsun) anlatıyor: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Kim güzel bir şekilde abdest alır, abdestini en iyi şekilde yaparsa, günahları bedeninin uzuvlarından yaprakların ağaçtan düştüğü gibi çıkar.”

    عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: “إِذَا تَوَضَّأَ الْعَبْدُ الْمُسْلِمُ، فَغَسَلَ وَجْهَهُ، خَرَجَ مِنْ وَجْهِهِ كُلُّ خَطِيئَةٍ نَظَرَ إِلَيْهَا بِعَيْنَيْهِ مَعَ الْمَاءِ، وَإِذَا غَسَلَ يَدَيْهِ، خَرَجَتْ مِنْ يَدَيْهِ كُلُّ خَطِيئَةٍ كَانَتْ بَيْنَهُمَا مَعَ الْمَاءِ، وَإِذَا غَسَلَ رِجْلَيْهِ، خَرَجَتْ مِنْ رِجْلَيْهِ كُلُّ خَطِيئَةٍ مَعَ الْمَاءِ حَتَّى تَخْرُجَ نَقْصَةُ الْأَخْطَأِ”.
    Türkçe tercümesi:
    Hz. Ebu Hureyre (Allah ondan razı olsun) anlatıyor: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Bir mümin kul abdest alır, yüzünü yıkar. Yüzünden gözleriyle gördüğü her günah suyla birlikte çıkar. Ellerini yıkar, elleriyle işlediği her günah suyla birlikte çıkar. Ayaklarını yıkar, ayaklarıyla yaptığı her günah suyla birlikte çıkar, hatta topuk arasındaki hatalar dâhil.”

    Bu hadislerde abdestin önemi vurgulanmakta ve abdestin günahları temizlediği, kişiyi ruhsal olarak arındırdığı ifade edilmektedir. Abdestin temizlik ve arınma süreci olduğu kadar, aynı zamanda ibadetlerin kabulüne vesile olduğu da belirtilir.

    En iyi cevap

Cevapla