Paylaş
Abdest ayeti Maide suresi 6. ayet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Maide 6 da abdest anlatılırken, peygamberimiz neden ilave getirmiştir? Surede ki gibi alsak kabul olur mu? Sadece Maide 6 da ki gibi alsak kabul görür mü?
CEVAP:
Maide Suresi 6. ayetinde abdestin temel esasları belirtilmektedir: yüzü yıkamak, elleri dirseklere kadar yıkamak, başı mesh etmek ve ayakları topuklara kadar yıkamak. Ancak bu ayette abdestin farzları belirtilmiştir, yani abdesti geçerli kılan en temel şartlardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), abdestle ilgili birçok uygulamasını ve açıklamasını sünnetleri ile göstermiştir. Sünnet, ayette yer almayan ancak abdestin daha faziletli olmasını sağlayan ek uygulamalardır. Örneğin, elleri yıkamak, ağıza ve buruna su almak, tüm başı değil sadece bir kısmını mesh etmek gibi detaylar sünnettir ve Peygamberimiz bu uygulamaları bizzat öğretmiştir. Peygamberimizin sünnetleri, Kur’an’daki emirlerin nasıl uygulanacağını göstermek amacıyla bize yol gösterici olmuştur.
Sadece Maide 6. ayetinde belirtildiği şekilde abdest almak, yani farz olan kısımları yerine getirmek, abdesti geçerli kılmak için yeterlidir ve namaz için bu abdest geçerlidir. Ancak sünnetleri de yerine getirmek, hem Peygamber Efendimizin öğrettiği şekle uygun hareket etmek hem de daha fazla sevap kazanmak açısından önemlidir. Sünnetleri terk etmek abdesti geçersiz kılmaz, fakat sünnetleri yerine getirmemek faziletten mahrum kalmak anlamına gelir. Bu yüzden abdest alırken hem farzları hem de sünnetleri yerine getirmek en faziletlisidir.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdestimiz olmaktadır. Rasulullah (sav)’in yapmış olduğu şeylere sünnet diyoruz. Yapmamız bizim lehimize olan davranışlardır. Sürekli sünnetleri terk etmek mekruhtur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Peygamber, kendilerine gelen vahyi en iyi anlayan ve Allahın istediği şekilde yorumlayan seçkin insanlardır.
Ayete ilave yok 4 mezherbe göre farzlar bu dört tanedir lakn sıralama ve niyet konusunda ihtilaf olmuş.
Maide Suresi’nin 6. ayeti, abdest, teyemmüm ve genel olarak ibadet öncesi temizlikle ilgili hükümleri içeren önemli bir ayettir. Ayetin tefsirine göre, müminlere abdest alırken nasıl hareket etmeleri gerektiği ve teyemmümün hangi durumlarda yapılacağı açıklanmaktadır.
Maide Suresi, 6. ayet meali:
“Ey iman edenler! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başınıza meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı da (yıkayın). Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunur, yahut sizden biri tuvaletten gelir ya da kadınlara dokunur ve su bulamazsanız, temiz bir toprağa yönelin ve onunla yüzlerinize ve ellerinize meshedin. Allah size güçlük çıkarmak istemez, fakat sizi tertemiz kılmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.”
Bu ayet, namaz kılmak isteyen kişilerin temizlenmeleri gerektiğini, bunun için abdest almalarının farz olduğunu bildirmektedir. Ayette belirtilen abdest uzuvları şunlardır:
Eğer kişi cünüp durumda ise, yani büyük hadesten dolayı gusül alması gerekiyorsa, iyice temizlenmeli ve gusül abdesti almalıdır. Ancak ayette ayrıca, bazı özel durumlarda (örneğin hastalık, yolculuk, su bulunamaması gibi) teyemmüm yapılabileceği belirtilmiştir. Teyemmüm, temiz bir toprağa ellerin vurulup yüz ve ellerin meshedilmesi suretiyle yapılır ve su bulunmadığında ya da kullanılamayacak durumda olduğunda abdestin yerini alır.
Tefsirin Özeti:
Bu ayet, ibadet öncesi maddi ve manevi temizlik gerekliliğini hatırlatmakta ve Allah’ın kullarına karşı olan merhametini göstermektedir. Allah, insanların ibadetlerini kolaylıkla yerine getirebilmeleri için temizlik kurallarını belirlemiş ve suyun bulunmadığı ya da kullanılamadığı durumlarda alternatif bir çözüm olarak teyemmümü emretmiştir.