Paylaş
Abdest nasıl alınır? Diyanet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Abdest nasıl alınır? Ayrıntılı tarifi
Abdest, “belli organları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da ıslak el ile mesh etmek” şeklinde tarif edilir.
Abdestle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin.” (Mâide, 5/6) buyurulur.
Hz. Peygamber (s.a.s.) de hem abdestin nasıl alınacağını müslümanlara fiilî olarak göstermiş hem de abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını belirtmiştir (Buhârî, Vudû, 2; İbn Mâce, Tahâret, 47).
Abdestin bu âyette ifadesini bulan dört farzında sünnî fıkıh mezhepleri ittifak etmişlerdir. Ancak Hanefî mezhebinin dışında kalan diğer üç sünnî mezhebin bunlara bazı şartlar ilave ettiği görülür. Mesela abdeste niyet etmek bu üç mezhebe göre, abdeste başlarken besmele çekmek Hanbelîlere göre, dört farzın âyette sayılan sıraya uygun yapılması (tertîp) Şâfiî ve Hanbelîlere göre, bu işlemlerin ara verilmeden yapılması (muvâlât) Mâlikî ve Hanbelîlere göre farzdır. Hanefilere göre ise bu sayılanlar sünnettir.
Sünnetlerine ve adabına riayet edilerek, abdest şöyle alınır:
Niyet ve besmele ile abdeste başlanıp önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Misvak veya diş fırçası ile, bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir. Sağ el ile üç defa ağza, üç defa da burna su verilir. Üç kere yüz yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli ise de iki elle başın tamamının mesh edilmesi Malikî mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavânîn, s. 84), diğer mezheplere göre sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdest nasıl alınır? kısaca
Kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır. Mümkünse yüksekçe bir yerde durulur ve kıbleye karşı dönülür.
“Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilir. “Eûzu billahi mine’ş-şeytani’r- racîm. Bismillâhi’r-Rahmani’r-Rahîm” diyerek eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Eller yıkanırken parmak araları aralanır (hilâllanır). Yüzük varsa yerinden hareket ettirilerek altının yıkanması sağlanır.
Sonra sağ avuç ile ağzına üç kere su alınıp her defasında iyice çalkalanır. Sonra yine sağ avuca su alınarak buruna üç kere çekilir ve her defasında sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.
Sonra alnın üst tarafından başlanarak yüzün her tarafı üç kere yıkanır. Sakal varsa parmaklar ile aralanır. Sakal seyrek ise suyun deriye ulaşması sağlanır.
Bundan sonra sağ kol üç defa dirseklerle beraber yıkanır. Sonra aynı şekilde sol kol da üç kere dirseklerle beraber yıkanır.
Bundan sonra eller ıslatılır, sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak meshedilir. Yani elin iç tarafı ile başın dörtte biri sığanır. Bununla farz yerine getirilmiş olur.
Sünnete uyarak başın tamamını meshetmek isteyen şöyle yapar: Islatılan iki
elini parmakları ile beraber başın ön tarafına koyup arkaya doğru sığayarak götürür. Böylece başın tamamı meshedilmiş olur.
Baş meshedildikten sonra sağ elin şehâdet parmağı ile sağ kulağın içi. başparmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehâdet parmağı ile sol kulağın içi. başparmağı ile de kulağın dışı meshedilir.
Başını meshettikten sonra elinin ıslaklığı devam ediyorsa ellerini yeniden ıslatmaya gerek kalmadan onlarla kulaklarını meshedebilir. Ellerinde ıslaklık kalmamış ise, sünnetin yerine gelmesi için eller yeniden ıslatılır.
Sonra yeni bir suya ihtiyaç olmadan iki elin arkası ile boyun meshedilir.
Bundan sonra evvelâ sağ ayak. sonra sol ayak topuklarla beraber üçer defa yıkanır.
Ayakların yıkanmasına parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir. Parmak aralarının temizlenmesine sağ ayağın küçük parmağından başlanarak sol ayağın küçük parmağında bitirilir.
Sonra kıbleye karşı Kelime-i Şehâdet getirilir. Böylece abdest usûlüne göre alınmış olur.
Abdest alırken okunması mendup olan dualar vardır. Bunlar okunmadan da abdest tamamdır.
Ancak bu duaları bilen kimsenin okuması güzeldir.
Diyanet İslam İlmihali
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdest belirli uzuvları usulüne göre yıkayarak, yapılacak olan bir ibadete hazırlık dönemidir adeta. Abdest, farzları yerine getirildiği takdirde tamam olan, sünnetleri ile de adeta taçlanan bir durumdur. Abdest alırken, abdest uzuvlarında suyun geçmesine izin verilmeyen şeylerin temizlenmesi veya giderilmesi gerekmektedir abdestin kabulü için.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdest olarak da bilinen abdest şu aşamalarda gerçekleştirilir:
Temel gereklilikleri yerine getirmek için bir kez yeterli olmakla birlikte, her adımı üç kez gerçekleştirmeniz önerilir. Ancak yüzü, kolları ve ayakları yıkamak gibi bazı fiiller üçer defa yapılmalıdır. Adımların sırasını takip etmek ve her vücut parçasını iyice yıkamak önemlidir.
Abdesti tamamladıktan sonra, Allah’ın nimetlerini aramak için dualar (du’a) okuyabilir ve kendinizi arındırma fırsatı için şükran duyabilirsiniz.
Belirli abdest alma yönteminin farklı kültürler ve kişisel uygulamalar arasında küçük farklılıklar gösterebileceğini belirtmekte fayda var, ancak yukarıda belirtilen temel eylemler ve gereklilikler İslam’da abdest almanın temelini oluşturur.