Paylaş
Abdest ne Demektir? Diyanet
Question
DİNİMİZ İSLAMDA “ABDEST”
Abdest nedir Abdestin delilleri nelerdir
Abdestin arapçası, “vudû” dur, Sözlükte, temizlik ve güzellik anlamına gelir. Terim olarak ise, belirli organları yıkamak ve meshetmek suretiyle yapılan bir temizliktir.
Namaz kılmak için abdest almak şarttır. Abdestsiz namaz sahih değildir. Abdestle ilgili olarak Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır:
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِذَا قُمْتُمْ اِلَى الصَّلٰوةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَاَيْدِيَكُمْ اِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُؤُ۫سِكُمْ وَاَرْجُلَكُمْ اِلَى الْكَعْبَيْنِۜ وَاِنْ كُنْتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُواۜ وَاِنْ كُنْتُمْ مَرْضٰٓى اَوْ عَلٰى سَفَرٍ اَوْ جَٓاءَ اَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَٓائِطِ اَوْ لٰمَسْتُمُ النِّسَٓاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَٓاءً فَتَيَمَّمُوا صَع۪يداً طَيِّباً فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَاَيْد۪يكُمْ مِنْهُۜ مَا يُر۪يدُ اللّٰهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلٰكِنْ يُر۪يدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
﴿٦﴾
“Ey imanedenler,namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi,dirseklere kadar ellerinizi ve başlarınıa meshedip topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın”( Mâide: 6)
Abdest;dış dünya ile daha çok temasta bulunan organlarımızın temizlenmesine,bu organlarla işlediğimiz günahların bağışlanmasına ve ahirette cennete girmemize vesile olur
Abdest almanın göz sağlığı bakımından olumlu sonuçlarını belirten Irak Milli Savunma Bakanlığı Sağlık
Dairesi Müdürü Albay Şakir Faik Şöyle Diyor:Irak Mülki hastanesi göz tabibliği muavinliğine tayin olmuştum. Müracaat eden hastalar arasında bir çoklarının trahoma yakalanmış olduklarını görünce hayrete düştüm. Çünkü yüzde yetmişi trahomlu idi. Bu arada A’zamiye’de bir ilkokul öğrencilerinin göz sağlık durumlarını kontrol ettim. Öğrencilerin yüzde doksanının trahomlu bulunduklarını gördüm. Bu alanda ihtisasımı yapmak üzere Avrupa’ya gitmeyi kararlaştırdım. Londra’ya geldim. Morfild hususi göz hastalıkları hastanesinde çalışmaya başladım.
Morfild Hastanesinde çalışan profesör Köln. bana: Bağdat’taki trahomluların sayısını sordu. Hakikati olduğu gibi söyledim. Bunun üzerine hayret ederek şöyle dedi:
-“Sizin müslüman olduğunuzu biliyorum. Müslüman bir kimse, beş vakit namaz kılmak için günde beş defa akarsuyla abdest alır ve yüzünü yıkar. Bu gibilerin trahoma yakalanmaları mümkün değildir. Şu hale göre siz ismen müslümansınız. Çünkü abdest almıyor ve namaz kılmıyorsunuz. Yahut da abdest ve namaza devam ediyorsanız aranızda yayılan bu hastalığın trahom değil, başka bir hastalık olması mümkündür.
Ben de. hastalık hakikaten trahomdur, yalnız biz abdestsiz ve namazsız müslümanız demek zorunda kaldım. (Diyanet işleri Başkanlarından Merhum Hasan Hüsnü Edem’in. ” Abdest Almanın Diş ve Göz Sağlığı Bakımından Önemi” adlı eserinden kısaltılarak alınmıştır. S. 28 vd.)
Peygamberimiz abdestin fazileti hakkında şöyle buyuruyor:
“Bir kimse güzelce abdest alırsa, tırnaklarının altına kadar vücudundan günahları dökülür.” (Müslim Tahare,11)
Bir başka Hadis-i Şerifte de şöyle buyurmuştur:
“Benim ümmetim kıyamet gününde abdest azaları, abdest nurunun parlaklığıyle geleceklerdir. Bu parlaklığı daha fazla uzatmak hanginizin elinden gelirse yapsın.”( Buhâri, Vudu’,3)
Konu ile ilgili olarak Ebû Hureyre (r.a.)’den şöyle rivayet edilmiştir: Peygamberimiz bir gün Medine kabristanına gelip:
-Ey mü’minleryurdu, size selâm olsun. İnşallah biz de size katılacağız. Kardeşlerimi görmeyi isterdim, buyurdu. Ashab:
-Ya Resûlellah, biz sizin kardeşleriniz değil miyiz? dediler. Peygamberimiz:
-Siz benim ashabımsınız. Kardeşlerimiz ise henüz gelmemiş olanlardır, buyurdu. Ashab:
-Ey Allah’ın Resulü, henüz gelmemiş olan o kardeşlerinizi nasıl tanıyacaksınız? dediler.
Peygamberimiz:
-Bir kimsenin, hepsi aynı renkte olan atlar arasında alnı ve üç ayağı ak bir atı bulunsa onu tanımaz mı? diye sordu. Ashab:
-Evet, tanır, dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz:
–Öyle ise, kardeşlerimiz, yüz, el ve ayakları abdest nuru ile parlak olarak geleceklerdir. Ben de onlardan önce gidip Havuz başında onları bekleyeceğim, buyurdu. (Müslim Tahare,12)
Answers ( 3 )
Abdest bazı durumlarda bozulur. Tuvalet gereksinimini gidermek, her hangi bir yerin kanaması, yellenmek ve uyumak abdesti bozan durumlardandır.
Temizlenmek amacıyla ağzı, burnu ve tüm vücudu yıkamaya boy abdesti ya da gusül abdesti denir. Boy abdestinin farzı üçtür:
• Ağza su alıp iyice temizlemek
• Burna su çekip yıkamak
• Tüm bedeni yıkamak
Peygamberimiz sık sık boy abdesti alınmasını öğütlemiştir. Özellikle cuma ve bayram günleri camiye boy abdesti alınarak gidilmesini istemiştir.
Namaz ve boy abdesti temiz suyla alınır. Temiz suyun bulunmadığı ya da su bulunduğu hâlde hastalık gibi nedenlerle kullanılamadığı durumlarda teyemmüm yapılır.
İslam’a göre, temizlik, imandan gelen vazgeçilmez bir sorumluluktur. Dinimiz, tertemiz bir bedene, huzura ermiş bir kalbe, günahlardan arınmış bir ruha sahip olmak isteyenleri abdeste davet eder. Böylelikle kulun maddî ve manevî yönden temizlenerek Allah’ın huzuruna pak bir şekilde çıkmasını ister. Mümin, abdesti hem ibadet sevabı kazandıran hem de kendisini kirden ve mikroptan koruyan büyük bir nimet olarak görür. Dininin direği, ruhunun miracı olan namaza abdestle hazırlanır. Kur’an-ı Kerim okumadan önce abdest alır. Kâbe’yi abdestli tavaf eder.
Abdest olarak da bilinen abdest, İslam’da ritüel bir arınma eylemidir. Namaz kılmak, Kuran’a dokunmak, hac veya umre için ihrama girmek gibi ibadetlerden önce vücudun belirli bölgelerinin su ile temizlenmesi işlemine denir.
“Abdest” kelimesi, yıkamak veya temizlemek anlamına gelen Latince “ablutio” kelimesinden gelir. İslam terminolojisinde abdest, insanı ibadetlere temizlik ve saflık hali ile yaklaşmaya hazırlayan maddi ve manevi bir arınma şeklidir.
Abdest tipik olarak aşağıdaki vücut kısımlarını belirli bir sırayla yıkamayı içerir:
Allah rızası için abdest alma niyeti (niyye), sürecin önemli bir bileşenidir. Abdest temiz su ile alınır ve temel ihtiyaçların karşılanması için bir kez yeterli olmakla birlikte, her adımın üç kez tekrarlanması tavsiye edilir.
Abdest sadece fiziksel bir eylem değil, aynı zamanda manevi bir eylemdir. Kendini pisliklerden, günahlardan ve olumsuz etkilerden arındırmanın bir yolu olarak hizmet eder. İbadetlere hazırlık ve hazırlığın sembolü ve Allah’a manen yakınlaşmanın bir yolu olarak kabul edilir.
Abdest almak, İslam inancının önemli bir parçasıdır ve ibadet, manevi tefekkür ve günlük yaşam için düzenli abdest yoluyla ritüel saflığı korumaya teşvik edilir.