Abdest alındığında daha ıslaklık kurumadan kılınan namaz nedir?
Abdest suyu kurumadan kılınacak sünnet namaz
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bir Müslümanın abdest aldıktan sonra daha ıslaklığı bile kurumadan kılınan namazın ismi abdest şükür namazıdır. Bu namaz ister gusül abdestinden sonra isterseniz de normal abdestten sonra kılınabilir. Bu namaz iki rekat şeklinde kılınan bir namazdır. Üstelik bu namazı kılmak menduptur. Peygamber efendimizin birkaç hadisi şerifinde bu namazla ilgili bilgiler yer almaktadır. Her Müslümanın sevap kazanmak adına bu namazı kılması gerekir.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslümanlar farz ibadetlerin dışında sünnet yani nafile ibadetlerle süsler ibadetlerini. Bu ibadetlerden biri de abdest aldıktan sonra kılınan namazdır. Yani “abdest namazı”dır. Bu namaz bir nevi Allah’a şükür namazıdır. Müslüman her daim Allah’a vermiş olduğu nimetlerden dolayı şükrünü gösteren kişidir. Abdest namazı da bir nevi şükrümüzü Allah’a göstermiş olduğumuz bir namazdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Abdest suyu kurumadan önce sünnet namaz kılmak İslam’da müstehab bir uygulamadır. Bu sünnet namazlar “Tahiyyatul Wudu” veya “Salatul Wudu” olarak bilinir. Bunların nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin kısa bir açıklama aşağıda verilmiştir:
Farz olan abdesti (abdesti) normal namazda olduğu gibi yapın ve her bir uzvunuzu düzgün bir şekilde yıkadığınızdan emin olun.
Abdesti tamamladıktan sonra başka bir faaliyette bulunmadan hemen sünnet namazlarına başlayabilirsiniz.
Kıbleye dönerek başlayın (Mekke’deki Kabe’nin yönü).
Namaza başlamak için ellerinizi kulaklarınıza kaldırıp “Allahu Ekber” (Allah en büyüktür) diyerek başlayın.
İki kısa rekat (namaz birimleri) kıl. Her rekatta, Fatiha Suresi’ni (Kur’an’ın açılış suresi) ve Kuran’ın rahat hissettiğiniz diğer ayetlerini veya surelerini okuyacaksınız.
Sureleri okuduktan sonra, rükû (ruku’), secde (secde) ve secdeler arasında oturma (celse) dahil olmak üzere olağan namaz eylemlerini gerçekleştirerek rekatları tamamlayın.
İki rek’atı bitirdikten sonra, “Esselâmu aleyküm ve rahmetullah” (Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun) diyerek sağa ve sola selâm vererek namazı bitirin.
Bu sünnet namazların isteğe bağlı olduğunu ve zorunlu olmadığını not etmek önemlidir. Abdest alındıktan sonra yapılması müstehap olan ibadetlerdir. Bu namazların kılınmasındaki amaç, ilave nimetler aramak ve isteğe bağlı ibadetlerle Allah’a yakınlaşmaktır.
Sürekli olarak Tahiyyat-ul Abdest almak, fazladan sevap kazanmaya ve düzenli namaz kılma alışkanlığı geliştirmeye vesile olabilir. Ancak abdestten hemen sonra kılamayacaksanız, daha sonra istediğiniz zaman nafile namaz olarak kılabilirsiniz.
Allah dualarımızı kabul etsin ve bize ibadetlerimizi ihlas ve özveri ile yapmayı nasip etsin.