Abdestin farzları mezheplere göre

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

4 Mezhebe Göre Abdestin Farzları:

Abdestin farzlari mezheplere gore

Abdestin farzları dört mezhebe göre

a) Hanefilere göre dörttür: Yüzü ve dirseklerle beraber elleri yıkamak, başı mesh etmek, topuklarla birlikte ayakları yıkamak.

b) Mâlikîlere göre yedidir: Niyet etmek, yüzü ve dirseklerle beraber elleri yıkamak, başın hepsini mesh etmek, topuklarla birlikte ayakları yıkamak, bir âza kurumadan diğer âzayı yıkamak, abdest âzasını yıkarken ovmak.

c) Şâfiîlere göre altıdır: Niyet etmek, yüzü ve dirseklerle beraber elleri yıkamak, başın bir kısmını mesh etmek, topuklarla birlikte ayakları yıkamak, adı geçen dört âza arasında ayetteki tertibe riâyet etmek.

d) Hanbelîlere göre altıdır: Yüzü ve dirseklerle beraber elleri yıkamak, başın hepsini mesh etmek, topuklarla beraber ayakları yıkamak, tertibe riayet etmek ve muvalat.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-24T23:06:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dört mezhebe göre abdestin farzları konusunda ortak görüş ayette geçen yüzü yıkamak velilerle birlikte dirsekleri yıkamak saçı meshetmek ve ayakları yıkamaktır.

    4 mezhepte ihtilaflı olan konular niyet etmek sıralamaya uymak ovalamak ve tertibe riayet etmektir.

    En iyi cevap
    1
    2024-08-20T17:49:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdestin farzları nelerdir?

    Farz sözcüğü sözlükte; Kesmek anlamına gelmektedir. Terim anlamı ise; Yapan kimseye sevap ve mükâfat yapmayan kimseye de ceza verilen ön görülen şey demektir. Abdest ile ilgili olarak yüce Allah (celle celâlühü):

    يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ

    “Ey îman edenler! Namaza kalkacağınız vakit yüzlerinizi ve dirseklerle

    beraber ellerinizi yıkayın. Başlarınızı mesh edin ve iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın).” şeklinde buyurmuştur.

    HANEFİLER: Abdestin farzları; Bu ayette sayılan 4 farzdan ibarettir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
    1- Yüzü yıkamak: Yüzde biten çene, bıyık ve kaşların tüylerinden yıkanılması gereklidir. Yani yüzün uzunlamasına ve genişlemesine yıkanılması gerekmek tedir. Ancak yüzün sahasında bulunan gözlerin iç kısımlarının yıkanılması zorunlu değildir. Başka bir değişle; Başındaki saçın alındaki bitme noktasından başlayarak çenenin son noktasına kadar uzanan yerler yüzden sayılmaktadır. Gür sakallı kimsenin sakalının dış kısmını yıkanılması, sakalı ince olup ta dipleri görünürse diplerinin yıkanılması gerekli bulunmaktadır. 2- Elleri dirseklere kadar yıkamak: Fazla parmaklı kimsenin fazla olan parmağın da yıkanılması zorunludur. Yani vaciptir. Ellerinde suyun geçmesini engelleyici bir nesnenin bulunmaması gerekmektedir. 3- Başın dörtte birini mesh etmek: Daha açık bir ifade ile başın tamamından avuç içi kadarını mesh etmektir. 4- Ayakları mafsal kemiklerine kadar yıkamak: Yani bacağın alt tarafında bulunan dışa doğru görünen iki topuk kemiğidir. Bunların ön ve arka taraflarını yıkamak vacip olmaktadır.

    ŞAFİİLER: Abdestin farzları 6 taneden ibarettir:

    1- Niyet getirmektir. Niyet ile abdestin ilk başlangıç parçası birlik içinde olmalıdır. Niyet, yüzün yıkamasında getirilmesi gereklidir. Yüzün yıkanmasından sonra getirilen niyet geçersizdir ve söz konusu abdest de geçersiz olmaktadır. 2- Yüzü yıkamak: Yüzün sahası ve sınırı tıpkı Hanefilerde olduğu gibidir. Ancak çene altının da yıkanılması farzdır. Uzun olan sakalın da yüze tabi olması nedeniyle yıkanılması vacip olmaktadır. 3- Dirseklere kadar elleri yıkamak: tırnak altındaki pislikler, parmağın tırnak hizasındaki deriye suyun ulaştırılmasını engellerse, bu pislikleri gidermek te vacip olmaktadır. 4- Başın az olan bir kısmını mesh etmek: Başın elle mesh edilmesi zorunluluğu yoktur. Kişi başına suyu serpse de bu mesh etmek işi yerine gelmiş olur. 5- Topuk kemikleriyle birlikte ayakları yıkamaktır. 6- Yukarıda verilen ayette anlatıldığı sırayı takip etmek de farzdır.

    MALİKİLER: Abdestin farzları 7 taneden ibarettir:

    1- Niyet getirmek, 2- Yüzü yıkamak: Yüzün sınırı ile sahası Hanefilerde olduğu gibidir. Ancak kulak köklerinin üzerinde bulunup ta başa bitişik olan beyaz olan kısmın yıkanılması şekli değil de belki mesh edilmesi gerekmektedir. 3- Dirseklerle birlikte elleri yıkamak, 4-Başın tamamını mesh etmek, bu saçın az veya çok olması arasında herhangi bir fark yoktur. Tamamının mesh edilmesi gerekmektedir. 5- Ayakları topuk kemikleriyle birlikte yıkamak, 6- Bir organ kurumadan diğerinin yıkamasına geçmektir ki buna “Muvâlât” denir. 7- Yıkanan organların üzerinde ellerini geçirerek ovmaktır.

    HANBELÎLER: Abdestin farzları 6 taneden ibarettir
    1- Yüzü yıkamak: Yüzün sahası ve sınırı Malikilerde olduğu gibidir. Şakaklardaki saçlarla kulak köklerinin üstünde yer alan beyazlık kısmı yüzden değildir. Belki baştan sayılmaktadır. 2- Dirseklerle beraber elleri yıkamak: Ellerden başlayarak dirsek kemiklerinin çıkıntısının sonuna kadar olan kısmın yıkanılması farz bulunmaktadır. Tırnakların altını da yıkamak vacip görülmüştür. Tırnakların altlarında kalan az miktardaki kirler ise, affa tabi tutulmuştur. 3- Başın tamamını mesh etmek: Kulaklar da baştan sayıldıkları için onları da mesh etmek farzdır. 4- Topuk kemikleriyle birlikte ayakları yıkarnak, 5- Sırayı gözetle- mek; Maide suresinin 6.ncı ayetinde yer alan sıranın gözetilmesi farzdır. Buna tertip denir. 6- Bir organ kurumadan diğer organın yıkanılmasına geçmektir ki buna “muvâlât” denir.

    Mezheplere göre, guslün farzları diyanet

    BENZER KONULARIMIZ:

Cevapla