Abdestin Fazileti Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Abdestin Fazileti Nedir ?

Abdestin Fazileti Kisaca

Peygamber Efendimiz(s.a.v) olabildiğince abdestli olmaya çalışırdı. Sürekli abdestli olan kişiyi Allah koruması altına alır, melekler devamlı sevap yazarlar, bütün organları Allah’ı zikreder, uyuduğunda melekler onu insanların ve cinlerin kötülüğünden korur. Bu durum müslümanın ibadet hayatının temin ettiği manevi atmosferden kopmamasını sağlar.

Peygamber Efendimizin abdestin faziletini anlatan pek çok hadisi vardır.
“Müminin nuru ve beyazlığı, abdest suyunun ulaştığı yere kadardır.”
(Müslim, Taharet40.)
“Kim güzelce abdest alırsa, o kimsenin günahları tırnaklarına varıncaya kadar vücudundan çıkar.”
(Müslim, Taharet33.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2020-11-14T19:53:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam Dini ile temizliğin üzerinde hassasiyetle durulmuş, temizlik için fıkhi hükümler getirilmiştir. Rasulullah (sav)’in dilinden İslam Dininin Temizliğe verdiği değer “temizlik İmanın yarısıdır” ifadesidir. Temizlik bazı ibadetler için ön şart olarak gerekli kılınmıştır. Temizlenme yollarından biri ise abdesttir. Bir müslümanın maddi ve manevi anlamda tertemiz olabilmesi için en önemli ibadetlerden biri olan abdesttir.

     

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdestin fazileti (abdest) İslam’da büyük önem taşımaktadır. İşte abdest almayla ilgili bazı önemli erdemler ve faydalar:

    1. Ritüel Saflık: Abdest, namaz (salah) dahil olmak üzere çeşitli ibadetlerin ön şartı olan ritüel saflığa ulaşmanın bir yoludur. Bedeni ve ruhu arındırır, insanın ibadetlerine saflık ve samimiyetle yaklaşmasını sağlar.
    2. Manevi Temizlik: Abdestin manevi temizleyici etkisi olduğuna inanılır. Kendini günahlardan, pisliklerden ve olumsuz ruhsal etkilerden arındırmanın bir yolu olarak görülür. Kişinin düşüncelerini, niyetlerini ve eylemlerini arındırması için bir hatırlatma görevi görür.
    3. Allah’a Yakınlık: Abdest, Allah’a yaklaşmanın bir yoludur. Bu bir itaat ve O’nun emirlerine teslimiyetin bir göstergesidir. Abdest ile müminler Allah’a ve O’nun rahmetine yakınlık ararlar.
    4. Sevabın Artması: Sabır ve samimiyetle abdest almanın mükâfatı Allah katındadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), abdestte yıkanan her uzuvun, günahların bağışlanması ve silinmesi ile sevap kazandığını söylemiştir. Abdest, nimetlere kavuşmak ve Allah katında dereceleri yükseltmek için bir vesile sayılmıştır.
    5. Kötülükten Korunma: Abdestin kötü etkilerden ve ayartmalardan koruma sağladığına inanılır. Olumsuz güçlere karşı bir kalkan ve gün boyunca Allah’ın korumasını ve rehberliğini aramanın bir yolu olarak görülür.
    6. Fiziksel ve Zihinsel Ferahlık: Abdestin beden ve zihin üzerinde canlandırıcı ve canlandırıcı etkisi vardır. Bu, inananların durup kendilerini ruhsal ve fiziksel olarak yenilemelerine izin veren bir sükunet ve odaklanma anıdır.
    7. Namaza Hazırlık: Abdest, namaz için gerekli bir hazırlıktır. Namazdan önce abdest alan kişi, temiz bir beden, berrak bir zihin ve yüksek manevi farkındalık ile namaz durumuna girerek ibadetin kalitesini yükseltir.

    Genel olarak, abdest, İslam’da çok sayıda erdem ve faydası olan temel bir ibadet eylemidir. Beden temizliği ile manevi arınmayı birleştirir, Allah’a bağlanmaya, O’ndan mağfiret dilemeye, ibadetlere ve doğru yaşama hazırlanmaya vesile olur.

Cevapla