Abdest alırken ayakları yıkamnın miktar ve ölçüsü nedir
hanefi mezhebindenim. abdest alırken ayaklar nereye kadar yıkanmalı? aşık kemiği topuk kemiği de dahil ama oralar neresi. resimli gösterseniz daha iyi olur anlatmak için
Hanefi mehebine göre abdest alırken ayakları yıkanın ölçüsü
Ayakları Topukları ile Beraber Bir Kere Yıkamak Farzdır
Ayakların iki tarafında çıkıntı hâlinde bulunan kemiklere “Topuk” denir. Ayakları yıkarken topukları da yıkamak lazımdır. Bunların yukarısını yıkamak gerekmez.
Abdestte ayakları yıkamak farzdır. Çıplak ayaklara mesh etmek caiz değildir. Ayaklara çıplak olarak mesh edileceğini iddia edenler, abdestle ilgili ayette وَاَرْجُلَكُمْ kelimesini بِرُؤُ۫سِكُمْ kelimesine atfederek وَاَرْجُلَكُمْ ’ün lâm’ını esre okumakta ve buna dayanarak da ayakların çıplak olarak mesh edilmesi gerektiğini söylemektedirler.
Hâlbuki وَاَرْجُلَكُمْ kelimesinin lâm harfi hem “üstün”, hem de “esre” olarak okunmaktadır. Yani her ikisi de kıraattir. “Üstün” okunduğu takdirde ayet, “Ayaklarınızı da yıkayın”, “esre” okunduğu takdirde ise “ayaklarınızı da mesh edin” manalarını ifade eder.
Bu manalardan hangisi doğrudur? Fıkıh usûlünde belirtildiği üzere birden çok manaya ihtimali olan “nass”lar mücmeldir. Abdest ayetindeki وَاَرْجُلَكُمْ kelimesi de böyledir. Mücmel olan bu ayetten hangi mana kastedilmiştir? Yani, abdestte ayakların yıkanması mı, yoksa mesh edilmesi mi emredilmiştir.
Bunu açıklayan bir delilin bulunması lazımdır. Yoksa iki manaya gelen ayetin, bir delile dayanmadan ayakların yıkanmasını ifade eden manasını bırakarak diğer manasını tercih edip çıplak ayaklara mesh edilmesine hükmetmenin ilmî bir dayanağı olmaz.
Kur’an’dan sonra dinî hükümlerin dayandığı ikinci delil, hiç şüphesiz peygamberimizin sünnetidir. Bu sebeple abdestte ayakların yıkanması veya mesh edilmesi hususundaki hükmün, sünnetle açıklanması gerekmektedir.
Answer ( 1 )
İslam’da abdest alırken, abdestin farzları arasında ayaklar bir kez yıkanmalıdır. Genel uygulama, ayak parmaklarından başlayarak bileklere kadar her ayağı yıkamaktır.
Abdest sırasında ayakları yıkamak için belirli adımlar şunlardır:
Unutulmamalıdır ki, abdest alırken ayak yıkamak farzdır ve bir defa yapılmalıdır. Çıkarılması gereken belirli bir kirlilik veya kir olmadıkça, ayakları birkaç kez yıkamak gerekli değildir.
Ancak gusül abdesti alıyorsa, vücudun diğer uzuvlarıyla birlikte ayakları da üçer defa yıkaması müstehabdır. Bu, gusül sırasında sünnet olarak kabul edilir.
Abdest sırasında titizlik ve dikkat için çabalamak, vücudun her bir bölümünün uygun şekilde yıkanmasını ve hiçbir bölgenin kuru veya dokunulmamış bırakılmamasını sağlamak her zaman faydalıdır.
İslami uygulamalar veya ritüeller hakkında başka sorularınız varsa, size İslami öğreti ve ilkelere dayalı daha ayrıntılı rehberlik sağlayabilecek bilgili bir alim veya imama danışmanız önerilir.