Acbızenep sözlükte: Kuyruk sokumu kemiğinin altında bulunan toplu iğne başı büyüklüğündeki kemik. İnsanın ilk yaratılışında ve öldükten sonraki dirilişinde bedenin çekirdeğini veya özünü oluşturduğu kabul edilen madde, bir tür genetik şifre anamına gelmektedir.
Kaynak: Diyanet dini kavramlar sözlüğü
İnsanın öldükten sonra diriltileceği zamanda acbuzzeneb kemiğinden diriltileceği geçer hadislerde
Bu kemik kuyruk sokumunda bulunur biz ona kemik desek de kıkırdak ile kemik arasında bir yapıdadır insanoğlu yeniden ondan dirilecektir
Sen Hakk’a giden yollarda vuslata vesile.”
Answers ( 2 )
Acbü’z-zeneb hakkında kısa bilgi
Öldükten sonraki dirilişin anlatıldığı hadislerde yer alan acbü’z-zeneb, tekrar dirilişin esasını teşkil eden madde anlamında geçer. “Sonra Allah gökten suyu indirir ve bu sayede ölüler, bitkinin yerden bitişi dirilirler. İnsan cesedi bütünüyle çürüyüp yok olur, ancak acbü’z-zeneb müstesna, insanlar bundan yaratılır”
Kaynak: Buhârî, “Tefsîr”, 39/3
Günümüz tıp bilimlerinde acbü’z-zeneble ilgili bilgi bulunmamakla birlikte, kuyruk sokumu bölgesinde bitkilerin tohumuna benzeyen, noktacık halinde bir teşekkülün veya hücrenin bulunabileceğini söylemek mümkündür. İnsanın ikinci defa yaratılışı, Hz. Îsâ’nın ana rahminde muhtemelen tek hücre ile oluşması gibi, bir tek hücrenin hücre kültüründe çoğalması yoluyla olabilir ve hücre genlerindeki genetik şifre bu yaratılış olayını düzenleyebilir.
Diyanet
Acbüzzeneb kelimesinin lügatta bulunan anlamı; kuyruk sokumu kemiğinin altında bulunan toplu iğne başı büyüklüğündeki kemik demektir. İnsanın öldükten sonra diriltileceği zamanda acbuzzeneb kemiğinden diriltileceği geçer hadislerde. Bu kemik kuyruk sokumunda bulunmaktadır aynı zamanda.