Adak Ne Demek?

Question

Adak Ne Demek? Kısa bilgi

Adak nedir

İslamda Adak

Adak Sözlükte: Adama işi veya adanılan şey, nezir. “Allah yolunda her neyi harcar veya bir adakta bulunursanız şüphesiz ki Allah onu bilir.” (Kur’an-ı Kerim 2/270) 2. Allah’ın sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmak, dileğinin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla dince sakıncası bulunmayan bir işi yapacağına dair Allah’a söz verme. İnsan, arzu ettiği şeylere kavuşmak, korktuklarından emin olmak, yalnızlık ve çaresizlik gibi durumlarda Allah’ın yardım ve desteğini yanında görmek ister.

Bunu sağlamak için de birtakım sorumluluklar altına girer. Kişinin kendiliğinden üstlendiği bu sorumlulukların adına adak denilmiştir. Adakların yerine getirilmesi gereklidir. Adak, yemin sayılır ve yerine getirilmediğinde kefareti gerektirir. İslam’ın onaylamadığı söz ve davranışlar adağın konusu olamaz. Adak her dinde ve inanışta önemli bir yer tutar. “Günah bir şey üzerine adakta bulunan kimse bu adağından vazgeçsin.” (Hadis)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Adanmış olan sünnet namaz niyeti

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-01-24T19:08:42+03:00

    İslam’da sevap kazandıran her şey adanabilir. Adak deyince sadece kurban anlaşılmamalıdır

    Adak olarak adayabileceğimiz şeyler:

    • Nafile nafile namaz kılmak
    • Nafile oruç tutmak
    • Umre yapmak
    • Sadaka vermek
    • Kurban kesmek
    • İtikafa girmek
    • Zikir çekmek
    • Kur’an okumak
    • İlim öğrenmek

     

    En iyi cevap
    0
    2021-10-10T15:42:51+03:00

    Adak adadığımız zaman dağıtılan Adak sayısı en az kaç olmalıdır. Adak yapıldığı zaman Adak sahibi o adaktan yiyebilir mi? Teşekkür ederim

      0
      2021-10-10T17:09:56+03:00

      Adak adandığı zaman dağıtılan etin miktarı ve kaç parçaya bölündüğü önemli değildir. Önemli olan adağın fakirlere ulaşmasıdır. Adak adandığı zaman o adağın sahibi o adaktan yiyemeyeceği gibi usul ve furuu’ (yani usulden kasıt; anne, baba, dede, nine…, furuu’ dan kasıt ise; kız evlat, erkek evlat, erkek torun, kız torun…) da yiyemez. Eğer o etten usul ve furuu’ yemiş ise yenen etin miktarı kadar tekrardan fakirlere tasadduk edilmesi gerekmektedir.

Cevapla