Adak olarak horoz veya tavuk kesmek
Hocam 6 ay önce dileğim vardı gerçek olursa 3 kurban keseceğim dedim ama koyun tavuk vs demedim. Dileğim gerçek oldu tavuk kessem sıkıntı olur mu durumum ona müsait 3 adet olduğu için
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Dinimizde sadece 4 hayvandan kurban olur
Deve dana koyun ve keçi
Bu 4 hayvan dışında hiç bir hayvan kurban olarak kesilemez caiz değildir geçersizdir
Horoz tavuk ve benzeri hayvanlar sadaka niyetiyle dağıtılabilir fakat kurban olamazlar
Maalesef biz Müslümanların bir eksiği var adağı adarken rahat konuşuruz iş kesmeye geldiği zaman hemen geri adım atıyoruz
Size tavsiyem maddi imkanınız yoksa sabredin imkan olunca mutlaka 3 tane koyun kesip fakirlere dağıtın
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da adak adı verilen bir niyetle bir şeyi Allah’a adamak mümkündür. Adak, bir kişinin Allah’a olan şükranını veya dileğini yerine getirmek için bir taahhütte bulunması anlamına gelir. Adak, çeşitli şekillerde yerine getirilebilir, ancak hayvan kesmek adakların yaygın bir şeklidir.
Horoz veya tavuk kesmek adak olarak kabul edilebilir, ancak bu işlemi gerçekleştirmeden önce bazı hususlara dikkat etmek önemlidir:
İyi niyetle yapılmalı: Adak, Allah’a yönelik bir niyetle yapılmalıdır. Şüphe veya başka bir niyetle yapılan adaklar geçerli sayılmaz.
İslami usullere uygun kesim: Adak olarak kesilecek hayvanın İslami usullere göre kesilmesi gerekmektedir. Hayvanın kesim işlemi, İslam’da helal kesim şartlarına uygun olarak, besmele çekilerek ve kesimi yapacak kişinin İslamî şartları bilmek ve uygulamak konusunda yetkin olmasıyla gerçekleştirilmelidir.
Hesaplı ve adil davranma: Adak olarak kesilecek hayvanın, kişinin mali durumunu dikkate alarak uygun bir şekilde seçilmesi önemlidir. Ayrıca, hayvanın etinin ihtiyaç sahipleriyle veya yoksullarla adil bir şekilde paylaşılması gerekmektedir.
İyi niyetle adak bozulmamalı: Adak yapılırken bir süre belirlenmişse ve bu süre içinde adak yerine getirilememişse, adak bozulmamalıdır. Adak bozulduğunda, başka bir iyilik veya sadaka yapmak adak yerine getirilmesi için uygun olabilir.
Adak, kişinin bireysel bir ibadetidir ve yerine getirilmesi kişinin kendi sorumluluğundadır. Adakla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak veya adakla ilgili konularda rehberlik için bir İslam alimi veya din görevlisinden yardım almanız önerilir.f