Âdem Ne Demek? Hz Adem Kimdir Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Âdem Nedir?  Kısa bilgi

Âdem Allah’ın yarattığı ilk insan, insan soyunun atası ve ilk peygamber. Adam, insan. İlk insana edîmden (yeryüzünden) alınan topraktan yaratıldığı için Âdem denmiştir. Kur’an-ı Kerim’de Âdem Peygamber’in yaratılışından, kendisine tüm varlıkların adlarının öğretilmiş olmasından, meleklerin Allah’a mutlak itaatin simgesi olarak Âdem Peygamber’e secde etmelerinden, eşinden ve çocuklarından söz edilmektedir.“Hatırla ki Rabb’in meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tespih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun, dediler. Allah da onlara: Sizin bilmeyeceğinizi herhâlde ben bilirim, dedi. Allah Âdem’e bütün isimleri öğretti.”( Kur’an-ı Kerim 2/30-31) “Hani biz meleklere: Âdem’e secde edin, demiş- tik. İblis hariç hepsi secde ettiler. O yüz çevirdi ve büyüklük tasladı. Böylece kâfirlerden oldu.” (Kur’an-ı Kerim 2/34)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Adem Peygambere selam olsun. Hz. Adem hakkında kısa özet güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler

Answers ( 2 )

  1. mustafa avatarı
    0
    2020-10-03T02:22:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    hz adem ilk insan değildir meryem suresine göre

    0
    2020-10-03T20:39:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    This answer was edited.

    SAD SURESİ (70 li ayetler)

    İlk İnsan Âdem’in (A.S.) Yaratılması

    «Bir vakit Rabbın meleklere: Ben mutlaka çamurdan bir beşer (insan) yaratacağım, demişti.»

    Kur’ân-ı Kerîm’de ilk insanın yaratılmasından söz edilirken, iki yerde «beşer» sözü kullanılmış, dört yerde «insan» sözü; diğer birkaç yerde ise «âdem» ve «halîfe» sözleri kullanılmıştır.

    Diğer yandan Âdem’in (A.S.) yaratılış safhaları ile ne çeşit toprak ve­ya çamurdan yaratıldığı kademeli bir anlatımla açıklanmakta ve konuyla ilgili bütün âyetler biraraya getirildiğinde ilk insanın nasıl bir çamurdan şe­killendirilip meydana getirildiği daha iyi anlaşılmaktadır. Onları şöyle sıra-layabliriz:

    a) Topraktan,

    b) Balçıktan,

    c) Süzülmüş çamurdan,

    d) Pişmedik kuru çamurdan,

    e) Yapışkan çamurdan,

    f) Biçimlendirilmiş balçıktan,

    g) Kokuşmuş siyah balçıktan..

    Bütün bu farklı anlatım tarzı bize ilk insan Âdem’in kademeli biçimde safha safha nasıl oluşturulup meydana getirildiği hakkında ana fikir ver­mekte ve araştırıcılara hareket noktası belirlemektedir. Aynı zamanda hil­kat kanununun sebepler zincirinin halkalarını bir bir oluşturup ezelde ha­zırlanan plâna göre Âdem’in cisminin teşekkülünün nasıl gerçekleştirildiği anlatılmaktadır.

    f-İicr Sûresi 26. âyetle Âdem’in cisminin teşekkül safhası en belirgin yönleriyle ifade edilmekte ve burada onun bir özeti verilmektedir. Şöyle ki: Konumuzu oluşturan âyette Âdem’in çamurdan yaratılmasının üç safha­sına yer verilmekte ve «kün emrbnin tecellisine dikkatler çekilmektedir:

    a) Balçıktan şekillendirilip yaratılırken derisi kılsız ve açık olup rengi belirginleşen bîr insanın oluşturulması,

    b) Hazırlanan balçığın bir süre sonra insan suretine sokulması,

    c) Ona ait ruhun gelip yerleşmesi..

    Bu kısa açıklamalar, insanın maddeyle ruhtan meydana getirildiğini öğ­retmektedir. O halde insanda hem yüce âlemle, hem de aşağı âlemle ilgili sıfatlar vardır. Hak Din, ondaki aşağı âlemle ilgili sıfatları terbiye edip meşru sınırlar içine alır da böylece yüce âlemle ilgili sıfatına ağırlık kazan­dırır

Cevapla