Âdet görmeyen kadının iddeti

Question

Ayhali (hayız) görmeyen kadının iddeti nedir?

Adet gormeyen kadinin iddeti

Kadınlar iki sebepten dolayı ay hali görmezler: Birisi yaşlılık, ikincisi de yaşın küçüklüğüdür. Böyle âdet görmeyen bir kadının iddeti ise üç aydır.

Alimler kadının hangi yaşlarda âdetten kesileceği hususunda ihtilâf etmişlerdir.

1. Fukahâdan bazıları hayızdan kesilme yaşının altmış olduğunu kabul etmiştir.

2. Bazı fakihler ise bu yaşın elli beş olduğu görüşündedirler.

3. Bazı âlimlere göre kadının soyunun hangi yaşta hayızdan kesildiğine bakılarak o yaş kabul edilir.

4. Bazılarına göre âdetten kesilme yaşı hususunda kadının yaşadığı bölgeye itibar edilir. O bölgenin kadınları umumiyetle hangi yaşta âdetten kesiliyorsa o yaş esas kabul edilir. Çünkü bu hususta ülkeler arasında farklar vardır.

Âdet gören bir kadın iddeti içerisinde âdet görmez ve bunun sebebi bilinemezse Hanefi ve Şâfiîlere göre onun akraba ve yakınlarının hangi yaşta âdetten kesildiğine bakılır. Eğer kadının yaşı soyunun kadınlarının âdetten kesilme yaşına ulaşmamışsa iddeti yine âdetledir. Eğer iddeti başladıktan sonra âdetten kesilen kadının yaşı akrabalarının âdetten kesilme yaşına ulaşmışsa üç ay iddet bekler. Çünkü âdet görmeyen kadının iddeti üç aydır. Hz. Ali, Osmân (r.a), Zeyd b. Sâbit (r.a) ve İbn Mes’ûd’dan (r.a) da böyle nakledilmiştir.

İmâm Mâlik (rh.a) ve İmâm Hanbel’e (rh.a.) göre ise böyle bir kadın dokuz ay bekler. Çünkü hamileliğin müddeti dokuz aydır. Eğer bu müddet zarfında gebeliği meydana çıkmazsa âdetten kesilmiş olduğu anlaşılır ve âdetten kesilenlerin iddeti olan üç ay bekler. Hz. Ömer’in de böyle hükmettiği nakledilmiştir.”

İkinci hüküm: “Kadınlarınız içinden artık âdetten kesilmiş olanlarla henüz âdetini görmemiş bulunanlar (in iddetlerin) de şüphe ederseniz, onların iddeti üç aydır.” âyetinden maksat nedir?

Cessâs, “Bu âyetteki “şüphe”den maksadın iddetten kesilme yaşı denilmesi câiz değildir. Çünkü kadının iddetten kesilme yaşına ulaşıp ulaşmadığında şüpheye düşersek onun üç ay iddet beklemesine hükmedemeyiz.” der.

İlim erbâbi âyette zikredilen “şüphe” hususunda ihtilâf ederek birkaç görüşe ayrılmıştır.

Taberi, bu âyetin mânâsı hakkında, “Âdetten kesilen kadının iddeti hususunda şüpheye düşerseniz, onların iddeti üç aydır.” demiştir. Cessâs’ın görüşü de böyledir. Mücâhid’den de böyle nakledilmiştir.

İkrime ve Katâde’ye göre âyetteki “şüphe”den maksat, aybaşı halleri muntazam olmayan kadınların durumudur. Çünkü böyle bir kadın bazen bir ayda birkaç kere âdet görür, bazen de birkaç ayda bir defa âdet görür. Ahkam tefsiri C.Yıldırım

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla