Paylaş
Adet İken Tırnak Kesilir mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Aybaşı, Lohusa, Regl iken Tırnak Kesilir mi?
Kadınlar hayız yani adet dönemleri içerisinde iken dinen yapamayacakları maddeler bellidir. Kadınlar adet dönemlerinde namaz kılamazlar, oruç tutamazlar, Kabe’yi tavaf edemezler ve ezberden de olsa Kur’an-ı Kerim’i okuyup, Kur’an-ı Kerim’e dokunamazlar. Kadınlar adet dönemlerinde bu sayılan maddeler hariç diğer eylemleri yapmalarında bir sakınca yoktur.
Bazı kaynaklarda cünüplük, lohusalık ve hayız hallerinde gusletmeden saç ve tırnakları kesmenin, koltuk ve kasık temizlemenin tenzihen mekruh olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 338). Ancak bu konuda sağlam bir delil bulunmamaktadır. Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i’aneti’t-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hayızlı iken tırnak kesmenin caiz olup olmadığı konusunda İslam âlimleri arasında farklı görüşler vardır. Bazı âlimler adet döneminde tırnak kesmeyi caiz görürken, bazıları da bazı yorumlara dayanarak tırnak kesmeyi tavsiye etmişlerdir.
Adet döneminde tırnak kesmeye izin verenler, Kuran’da ve sahih hadis literatüründe bu konuya özel olarak değinilen açık bir yasak olmadığını iddia etmektedirler. Tırnak kesmenin düzenli bir hijyenik uygulama olduğunu ve adet durumuyla doğrudan ilgili olmadığını savunurlar.
Öte yandan, bazı âlimler, temkinli bir yaklaşım ve adet döneminde çeşitli faaliyetlerden caydırıcı bazı hadis rivayetlerine dayanarak, adet döneminde tırnak kesmekten kaçınılmasını önermektedir. Bu süre zarfında gerekli olmayan bakım eylemlerinden kaçınmanın daha iyi olduğuna inanıyorlar.
Farklı görüşler olduğu için, güvendiğiniz bilim adamlarının rehberliğine uymanız ve kişisel inançlarınıza ve dini uygulamalarınıza uygun yorumlara bağlı kalmanız tavsiye edilir. Belirli endişeleriniz veya şüpheleriniz varsa, size özel koşullarınıza ve İslami öğretilere ilişkin anlayışınıza dayalı olarak rehberlik sağlayabilecek bilgili bir alime danışmak her zaman en iyisidir.