Adeti düzensiz kadının orucu
Düzensiz âdet kanaması olan bir kadın oruçlarını nasıl tutmalıdır?
Kadınlar âdet dönemlerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Temizlendikten sonra kılamadıkları namazları kaza etmezler fakat oruçlarını kaza ederler (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69; Ebû Dâvûd, Tahâret, 106; Tirmizî, Tahâret, 97).
Her kadının âdet gördüğü gün sayısı eşit değildir. Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Âdet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.
DİYANET
Answer ( 1 )
İslam’da düzensiz adet gören kadınlar oruç tutmaya gelince bazı hususlarla karşı karşıya kalırlar. Düzensiz dönemler, öngörülemeyen veya tipik 28 günlük döngüyü takip etmeyen adet döngülerini ifade eder.
Bir kadının adetleri düzensizse, önceki deneyimlerine ve belirtilerine dayanarak adet döngüsünün olası günlerini tahmin etmesi beklenir. Hayız halinde olduğu gibi kan gördüğünde, hayızlı (Arapça’da “haiz” olarak bilinir) durumunda kabul edilir. Bu süre içinde oruç tutması ve temizlik gerektiren başka ibadetler yapması caiz değildir.
Âdet kanaması kesildikten ve gusül abdestini aldıktan sonra, kendini arınmış saymalı ve ramazan ayı içindeyse orucuna devam etmeli veya daha sonra tutamadığı oruçları kaza etmelidir.
Düzensiz dönemleri olan kadınların, bireysel durumlarına ve inançlarının öğretilerine göre özel rehberlik sağlayabilecek bilgili bir din alimi veya otoriteye danışmaları önemlidir. Muhtemel regl günlerini tahmin etme konusunda rehberlik sunabilir ve dini kurallara göre orucun nasıl tutulacağı hakkında bilgi verebilirler.