Affedilen Necasetler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Affedilen Necasetler Hangileridir?

Affedilen Necasetler

Hocam ben 15 yaşında. Hocam ben Hanefi değilim, Şafii yim. Şafiilerde bu iş değişir. İslamdaki necaset kolaylıkları hepsini lütfen söyleyin. Çamur… Damlalar… Çok vesvese var bazen namaz kılmaktan zorlanıyor eğer necaset azsa namaz kılınanabilirmi keçi pisliği katı mesela lütfen ayrıntı ben çok vesveseliyim açık söyleyin kuş pisliği yönlendirme yapmayın lütfen lütfen yardım edin yaww, İslam kolay din lütfen açık açık söyleyin hocam…

Cevap:

Şafi Mezhebine Göre: Affedilen   Necasetler

İslâm, temizlik dinidir. Bu nedenle de nerede olursa olsun necasetin giderilmesini ister. Elbisede, mekânda, bedende olan necasetleri, namazın sahih olması için temizlemeyi şart koşmuştur. Aynı zamanda İslâm dini kolaylığı da gözettiği için sıkıntıyı kaldırır. Bundan ötürü yok edilmesi ve sakınılması zor olan bazı necasetleri, zorluk olmasın diye affetmiştir. İslâm’ın affettiği necasetler şunlardır:

  1. Kasden bulaştırılmayan az kan, irin, pire kanı ve sivrisinek pisliği affedilmiştir.
  2. Elbise veya bedene bulaşan sidik sıçramaları, necasetin hangi kısmından olursa olsun affedilmiştir.
  3. Yaralardan çıkan kan ve irinler çok da olsa affedilmiştir. Ancak kendi yaralarından çıkanlar kişinin kendisi için affedilmiştir; başkasına bulaşırsa temizlenmesi gerekir. Ayrıca yaradan çıkan kan ve irin,kasden yaranın üzerine sürülmemelidir. Kendi normal yerinde bırakılmalıdır.
  4. Harman sürmek için geme koşulan hayvanların dışkısı da affe­dilmiştir. Sağım esnasında sütün içine düşen ve sütü bozacak kadar çok olmayan pisliklernecis değildir. Bunların sütün içinden çıkarılması yeter­lidir.
  5. Balığın suyu bozmayacak kadar olan pisliği, Mekke hareminin, Medine’nin, Şam’dakiEmevî Camii’nin ve benzeri mekanlardaki kuş pislikleri affedilmiştir.  Çünkü bu, sakınılması mümkün olmayan bir husustur.
  6. Çok olmamak şartıyla kasabın elbisesine bulaşan necaset affe­dilmiştir.
  7. Etin üzerinde kalan kan affedilmiştir.
  8. Kusup ağzı pislenen çocuğun, annesinin memesine bulaştırdığı pislik affedilmiştir.
  9. Yollarda insanın üzerine sıçrayan çamur affedilmiştir.
  10. Sinek, bal arısı ve karınca gibi akıcı kanı olan bir hayvan sıvı bir maddeye düşüp ölür ve o sıvıyı bozmazsa, bu o sıvıyınecis yapmaz. Ancak bunlar kasden sıvı maddelerin içine atılmamalıdır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Birinizin kabına sinek düşerse sineğin tamamını kaba batırıp atsın! Çünkü sineğin kanadının birinde zehir, diğerinde şifa vardır.[12]

Eğer sinek içine düştüğü şeyi necis etseydi, Hz. Peygamber ‘onu kaba batır, sonra at’ demezdi. Diğer küçük böceklerde sineğe kıyas edilmiştir.

  1. Meyve, peynir ve sirke gibi şeylerin içinde oluşup. dışarıya çıkmadan ölen küçük kurtçuklar da affedilmiştir.
  2. Ateşte yanannecis maddelerden çıkan ve elbiselere isabet eden duman az olursa affedilmiştir. Ateş olmadan çıkan necis şeylerin buharı ise necis değildir.
  3. Tuvaletten ve insanın arkasından çıkan kokunecis değildir. Sözgelimi bu kokudan bir torba doldurulup namaz esnasında kişinin yanında bulunsa bile namazın sıhhatine zarar gelmez.
  4. Eti yenmeyen hayvanın elbiseye veya bedene yapışan birkaç kılı affedilmiştir.
  5. Farelerin evdekianbara bıraktıkları dışkı affedilmiştir.
  6. Peynir mayasında kullanılan öd affedilmiştir.
  7. Tezekle yakılan tandırda pişirilen ekmeknecis değildir.
  8. İşkembedeki temizlenmesi zor olan kalıntılar affedilmiştir.

Bu gibi durumlarda genel bir kural vardır ki çıkarılması zor olan birşeyin kalıntısı affedilir. Diğer bir genel kaide de şudur: Eti yenmeyen hayvanın tüyleri bitişikse temizdir. Ayrılır bir halde veya az olursa affedi­lir.

Benzer Konular:

Answers ( 4 )

  1. komutan
    0
    2023-06-14T10:55:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, temizlik ve hijyen konularına büyük önem verir. Necaset olarak adlandırılan kirleticiler, İslam dini açısından temizlik gerektiren maddelerdir. Ancak bazı necasetler, özel durumlar veya koşullar altında affedilir ve temizlik gerektirmezler.

    Aşağıda, İslam dini açısından affedilen necasetlerden bazıları bulunmaktadır:

    1. İdrar lekesi: İdrarın, bir kişinin vücuduna veya giysilerine temas etmesi durumunda, normalde temizlik gerektirir. Ancak Hanefi mezhebine göre, idrar lekesi kuru halde kaldığında veya leke izi kalmadığında affedilir.
    2. Kan lekesi: Kan, normalde temizlik gerektiren bir necasettir. Ancak Hanefi mezhebine göre, kan lekesi kuru hale gelirse veya leke izi kalmazsa affedilir.
    3. Hayvanın dökülen tüyleri: Evcil hayvanların dökülen tüyleri, normalde temizlik gerektirmez ve affedilir.
    4. Salya: Normalde temizlik gerektiren bir necaset olan salya, Hanefi mezhebine göre küçük miktarda affedilir. Büyük miktarda olduğunda veya yaygın bir şekilde bulunduğunda ise temizlik gerektirir.

    Bu affedilen necasetler, genellikle Hanefi mezhebine dayanan hükümlerdir. Diğer mezheplere göre farklılık gösterebilir. Kişinin kendi mezhebine ve yerel alimlerin görüşlerine başvurarak daha kesin bilgilere ulaşması önemlidir.

    Temizlik ve hijyen konularında dini hükümlere uygun hareket etmek, İslam dininin öğretilerine ve değerlerine uygun davranmak için önemlidir.

    En iyi cevap
    1
    2024-04-08T20:05:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kasden bulaştırılmayan az kan, irin, pire kanı ve sivrisinek pisliği affedilmiştir. Bunu açıklarmısınız.

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kasten vücuda elbiseye kan bulaştırmak irin bulaştırmak elbise üzerinde sinek öldürmek affa abi değildir yani onunla namaz olmaz.
    Fakat istenmeden bulaşan işte bir damladan az kan irin sinek ve diğer küçük hayvanların pisliği affa tabidir namaza engel olmaz.

  3. name avatarı
    0
    2024-04-13T17:33:46+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhaba Lavaboda idrar, mezi, meni bulaşan eli yıkarken bir defa suyun altına tuttuğumuzda temizlenir mi ? bir diğer sorum necis el yıkanırken lavaboda biriken sudan sıçrayan su necis midir?

Cevapla