Ağız alışkanlığı yemin diyanet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ağız alışkanlığı ile yemin

Agiz aliskanligi yemin etmek ayet

Selamun aleyküm
Benim esim cokca agiz aliskanligi olarak yemin ediyo genellikle annesinin veya kursni kerimin üzerine ben ama gecen Allahdan baska birseyin üstüne yemin etmenin insani kafir edebilecegini okudum esime bunu yapmamasini ve cok haram oldugunu söyledim evet biliyodum agiz aliskanliklarimi düzeltmem gerekiyo deyip yine aliskanlik olarak tekrardan annesi üzerine yemin etti bazen fark etmiyo bile bunu yaparken fark ettiginde hemen tövbe ediyo arkasindan bu durumda esim dinden cikmis olabilir mi?

Ağız alışkanlığı yemin etmek ayet:

Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-04-06T15:52:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yemin etmek aslında mubah bir davranış olmakla birlikte, gereksiz yere yemin etmek ve çok yemin etmeyi alışkanlık hâline getirmek doğru değildir. Kur’an-ı Kerim’de, çok yemin etmenin Yüce Allah’ın hoşuna gitmeyen işlerden biri olduğuna işaret edilerek, “Yemin edip duran kimseye boyun eğme!” (Kalem, 68/10) buyurulmuştur.

    Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan “vallahi”, “billâhi” şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu zannederek yapılan yemin de lağv yemini sayılır. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah, kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden (lağv yemininden) dolayı sizi sorumlu tutmaz.” (Mâide, 5/89) buyurularak bu tür yeminden dolayı keffâret gerekmediği bildirilmiştir. Ancak ağız alışkanlığıyla ikide bir yemin edenlerin bu kötü âdeti en kısa sürede bırakmaları gerekir.

    En iyi cevap

Cevapla