Paylaş
Ahde vefa göstermek ne demek
Question
Ahde Vefa Göstermek
(Mu’minun 23/8)
Bizleri yaratan Allah’u Teala dünyada sağlıklı bir toplum oluşturabilmemiz ve ahiret yurduna huzurla gidebilmemiz için bir takım kurallar koymuştur. Bu kurallardan en önemlilerinden biri de ahit ve ahde vefadır.
Ahde vefa, verdiği sözde durmak, yaptığı anlaşmaya sadık kalmaktır. İnsanın önemli karakterlerinden biri de vefalı oluşudur. Yapılan sözleşmeye riayet etmesidir.
İslam dini, ahit ve akitlere çok önem verir ve taraflardan, yapılan sözleşmelerine sadık kalmalarını ister. Onun için bu hususta gerek Kuran’ı Kerim’de ve gerekse hadisi şeriflerde Müslümanlar uyarılmış, güven ortamına zarar verecek, kişilerin birbirlerine karşı olan itimatlarını sarsacak davranışlardan, verdikleri sözleri yerine getirmemekten, yaptıkları sözleşmeleri bozmaktan men edilmiştir.
Allahu Teala Kur’an-ı Kerim’de müminlerin vasıflarını açıklarken şöyle buyurmaktadır. “Onlar, Allah’a verdikleri sözü yerine getiren ve sözleşmeyi bozmayanlardır.” (1) Diğer bir ayet-i kerimede ise şöyle buyurmaktadır.”Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riayet ederler.”(2) Sözünde durmamak da ahde vefasızlıktır ve bir nifak alametidir.
Peygamberimiz (s.a.v.) verdiği sözde duran, yaptığı anlaşmaya bağlı kalan en büyük insandır. Bu hususta dostunu da düşmanını da ayırt etmemiştir. Dostuna verdiği bir sözde durup, onu yerine getirdiği gibi, düşmanlarıyla yaptığı anlaşmaya da sadık kalmış, her ne pahasına olursa olsun aykırı hareket etmemiştir.
Bakınız peygamberimiz, ahdine nasıl vefa gösteriyor, verdiği sözde nasıl duruyor dinleyelim ve ibret alalım.
“Abdullah bin Ebi’l-Hamsa anlatıyor:
Bi’setten (peygamberlikten) önce Resulullah’la bir alışveriş yapmıştım. Kendisine borçlandım. Biraz beklersen parasını hemen getireceğimi söyledim. Fakat bu arada verdiğim sözü unutmuştum. Nihayet üç gün sonra hatırladım ve konuştuğumuz yere geldim. Bir de ne göreyim Resulullah sözleştiğimiz yerde bekliyor.
Beni görünce: Ey delikanlı! “ Bana eziyet ettin. Burada üç gündür seni bekliyorum” buyurdu.(3)
Peygamber Efendimiz (S)’ in oradaki bekleyişi, alacağını tahsil etmek için değil, gence verdiği söze sadık kaldığı içindi.
Ahde vefasızlık ve yaptığı sözleşmeye sadakat göstermemek, dindar ve medeni insana asla yaraşmaz ahlakı düzgün, karakteri sağlam ve insana yakışan sıfatlarla vasıflı bir kimse, ahdini bozmamalıdır. Verdiği sözü yerine getirmemek, hem Allah’ın koyduğu kurallara ve hem de Hz.Peygamber (S)’ in sünnetine uygun olmayan çok kötü bir alışkanlıktır. Bir kişinin, İnsanlar arasında. “O, Sözünün eri değil”… “Onun lafına bakma”…”O sözünde durmaz”…”Ona güvenme”…gibi sözlerle anılması, çok büyük itibar kaybıdır.
Fakat sözünü yerine getirenler, ahdine vefa gösterenler hem Allah katında hem de insanlar yanında makbuldürler. Sevilirler itibar görürler. Böyle dürüst insanlar hem hayatlarında hem de öldükten sonra hayırla yâd edilir, örnek gösterilirler.
Rabbimiz bizi ahdine sadık olanlardan eylesin.
- Ra’d 13/20
- Mü’minun 23/8
- Ebu Davud K.Edeb Beyhaki Es-sünenül Kübra 10/198
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
“Ahd” kelimesi, anlaşma, sözleşme veya yemin anlamına gelirken, “Vefa” kelimesi sadakat, sözünde durma ve birine karşı sorumluluğunu yerine getirme anlamına gelir. Ahde vefa göstermek ise yapılan sözleşme, anlaşma veya yeminlerin tam olarak yerine getirilmesi ve bu konuda dürüst olunması anlamına gelmektedir. Ahde vefa göstermek, insanlar arasındaki güvenin korunması, karşılıklı saygı ve adaletin sağlanması için önemlidir. İslam dini de ahde vefa göstermeyi önemli bir değer olarak benimsemiştir ve insanların birbirlerine verdikleri sözleri tutmalarını, sözlerinde durmalarını ve bu konuda dürüst olmalarını öğütlemektedir.