Ahi Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ahi Nedir? Kısaca

Ahi Ne Demek? Kısa bilgi

Ahi Anlamı: Yiğit, cömert, civanmert. Ahilik teşkilatı mensubu, zanaatkâr anlamına gelmektedir.
Diyanet sözlük


Ahi Ne demektir ?

Ahi, İslam toplumunda ahilik teşkilatına bağlı olarak ve ahilik teşkilatının belirlediği kurallara uygun şekilde ticaret yapan kişilere ahi adı verilmektedir. Hacı Bektaş-ı Veli tavsiyesi sonucunda Ahi Evran tarafından kurulan resnaflık, sanatkarlık ve ticaret kişileri bir arada tutan bir örgüt olarak adlandırmaktadır. Bu örgüt toplum içerisinde yer alan esnafları bir araya getirerek belli bir mal kalitesi ve belirli bir malın bedelini, malın kalitesini denetlemek için kullanılan bir öğüt olarak adlandırılmaktadır. Bu örgütü oluşturanlar ise ahilerdir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-25T10:17:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ahilik bir teşkilattır. Ve bu teşkilatın belirlemiş olduğu kurallara uyarak yapılan ticaret işine ahilik denmektedir. Ahi kelimesinin anlamı; yiğit, cömert, civanmert. Ahilik teşkilatı mensubu, zanaatkâr anlamına gelmektedir. Ahilik; Ahi Evran tarafından kurulan bir örgüttür. Ahiliğin amacı; toplum içerisinde yer alan esnafları bir araya getirerek belli bir mal kalitesi ve belirli bir malın bedelini, malın kalitesini denetlemek için kullanılan bir öğüt olarak adlandırılmaktadır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da görülmeye başlayan ve bir süre sonra Osmanlı Devletinin kurulmasında önemli rol oynayan dini-sosyal teşkilattır. Ahi kelimesi Arapça “kardeşim” demektir, bu yüzden ahilik kardeşlik teşkilatı anlamına gelmektedir.

    Ahilik teşkilatı kurulduğu dönemde mesleklere ait problemleri çözmekte, mal ve kalite kontrolü yapmakta, fiyat tespitinde bulunmaktaydı. Bu teşkilatın prensipleri İslâm’a uygundu ve teşkilât mensuplarında doğruluk, cömertlik, tevazu, kardeşi doğru yola sevketme ve affedici olma gibi vasıflar aranmaktaydı.

    Ahilik anlayışında hem ahlaken dini ilkelere bağlılık ve dürüst çalışmak, hem de yapılan işi iyi yapma çabası vardı.

Cevapla