Ahid ne demek kısaca bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ahid nedir? Dini kavram olarak “Ahid” ne anlama gelir?

Ahid ne demek kisaca

Ahid kelimesi mastar olarak “bir şeyin yerine getirilmesini emretmek, tâlimat vermek, birine söz vermek”; isim olarak ise “emir, taahhüt, antlaşma, güven veren söz, yükümlülük, tâlimat” gibi anlamlara gelir. Ahlâkî bir kavram olarak ahit genellikle “birine söz verme, vaat etme, taahhütte bulunma, anlaşma yapma” anlamlarında kullanılmıştır. Fıkıh kavramı olarak ahit daha çok “anlaşma” ve “taahhüt” anlamında akid kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Ahidde hem kesin söz verme, hem de yemin anlamı vardır. Kur’ân’da Allah Teâlâ’nın Hz. Âdem’e, Mûsâ’ya, İbrâhim ve İsmail’e ahid verdiği ifade edilmektedir (Bakara, 2/125; A’râf, 7/134; Tâhâ, 20/115). Bu ahidden maksadın emir veya tâlimat verme olduğu ifade olunmuştur. Yine Kur’ân’da Allah’la kulları arasındaki bir ahidleşmeden söz edilmiş (Yâsin, 36/60) ve bu ahdin bozulmaması istenmiştir (Nahl, 16/91). Ahidlerine bağlı kalanlara büyük mükâfât vadedilmiş (Feth, 48/10), ahdini yerine getirmeyenler bozguncu olarak nitelendirilmiştir (Bakara, 2/27). Tasavvufta mürîdin tarîkata girerken şeyhe verdiği söze de ahid denir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    1
    2021-09-24T21:43:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ahid sözlük anlamı

    Ahid kelimesi Master olarak “bir şeyin yerine getirilmesini emretmek, talimat vermek, birine Söz vermek” isim olarak ise “emir, tahattüt, antlaşma, güven veren söz, yükümlülük, talimat ve anlamları gelir.

    En iyi cevap
    0
    2021-09-27T15:10:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ahd kelimesi, Kur’an’da 46 yerde geçer. Benzer anlama gelen mîsak kelimesi de 25 yerde kullanılır. Allah Âdem’i insanlığın atası ve temsilcisi olarak yarattığı zaman, gerek onun şahsında, gerekse kıyamete kadar gelecek tüm insanlardan tek tek “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye ahid almıştır.
    Ahd, hem Allah’ın insanlara teklif etmiş olduğu hükümler ve hem de insanların Allah’a karşı veya Allah namına diğerlerine karşı yerine getirmeyi taahhüd etmiş oldukları hususlardır. Kur’ân-ı Kerim’de “Allah’ın ahdini yerine getirin.”(6/En’âm, 152) buyurulur. Âlimler buradaki ahdi şöyle izah etmişlerdir: “Allah’ın ahidlerini îfa ediniz. Gerek Allah’ın size teklif etmiş olduğu ahidleri, emirleri, nehiyleri ve gerek sizin Allah’a veya Allah nâmına diğerlerine verdiğiniz ahidleri, adakları, yeminleri, akitleri, doğru olan her tür taahhütleri yerine getiriniz. İslâm’da ahdi bozmak haramdır.”
    Gerek Allah’a ve gerekse insanlara karşı verilen ahdin yerine getirilmesi gerekir. Kur’an’da kurtuluşa eren mü’minlerin sıfatları sayılırken: “Onlar emanetlerini ve ahidlerini yerine getirirler.” (23/Mü’minûn, 8) buyurulur.
    Allah ile insanlar arasında birçok ahidler vardır. Allah’ın insanlardan aldığı ilk ahid, onların zürriyetlerini Hz. Âdem’in sulbünden alıp kendi ulûhiyetini tasdik ettirmesidir. (7/A’râf, 172)

Cevapla