Paylaş
Ahiret ile ilgili hadisler
Question
Ahiret hakkında kısa hadisler
Allah Resûlü (asm) öyle buyuruyorlar: “Allah’ım, hayat ancak ahiret hayatıdır “. Riyâzü’s-Sâlihîn Terc. ve Şerhi, (Müslim’den)
Dünyada en lüks, konforlu, şatafatlı hayatı yaşamış bir kimse de Cehenneme bir kere daldırılıp, “Dünyada hiç gün gördün, hayattan tat aldın mı?” diye sorulduğunda onun da, “Vallahi, görmedim ya Rabbi” diyeceğini anlatır. A.g.e., (Buhârî ve Müslim’den)
Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: “Bir adam gelerek: “Ey Allah’ın Resûlü! Benim kölelerim var, bana yalan söylüyorlar ve bana ihanet ediyorlar, bana isyan ediyorlar. Ben de onlara şetmediyor ve dövüyorum. Onlar yüzünden (Allah yanında) durumum ne olacak?” diye sordu. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: “Kıyamet günü onlar, sana olan ihânetleri, isyanları ve yalanları sebebiyle muhâsebe olacaktır.
Senin onlara verdiğin ceza ise, eğer cezan onların günahları nisbetinde ise, başabaştır; ne lehine ne de aleyhine olur. Eğer onlara verdiğin ceza günahlarından az ise bu senin için bir fazilet olur. Eğer onlara verdiğin ceza günahlarından çok olursa, bu fazla kısım sebebiyle onlar lehine sana kısas yapılır” buyurdular. Bunun üzerine adam huzurdan çekildi, ağlamaya ve dövünmeye başladı. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam dedi ki: “Sen Allah’ın kitabını okumuyor musun? (Bak ne diyor! (Mealen): “Biz Kıyamet gününe mahsus adalet terazileri koyacağız. Artık hiçbir kimse hiçbir şeyle haksızlığa uğratılmayacaktır. (O şey bir hardal tanesi kadar bile olsa, onu getiririz (Mizana koyarız). Hesapçılar olarak da biz yeteriz” (Enbiya 47). Adam tekrar: “Allah’a yemin olsun, ey Allah’ın Resûlü! Ben hem kendim ve hem de onlar için, ayrılmalarından daha hayırlı bir şey göremiyorum. Seni şahid kılıyorum, hepsi hürdür, (azad ettim)” dedi.“
Kütüb-i Sitte -5039
Hz. Peygamber (s.a.v.);
‘‘ İnsanların en akıllısı ölümü unutmayan ve ona hazırlıklı olan kimsedir.’’
Peygamberimizin(s.a.v) şöyle buyuruyor;
“Dünya ahiretin tarlasıdır.”
- Geçimsiz insanın Ahirette durumu nedir?
- Allah’ın (c.c.) adil, merhametli ve affedici olması ile Ahiret inancı arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.
- Dünya ile Ahiret hayatındaki ilişkiyi açıklayınız
- “Dünyada mekân, Ahirette iman” ne demektir?
- Aklı dengesi olmayanın Ahiretteki durumu
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Ahiret ile ilgili birçok hadis, İslam inancında ölüm sonrası hayatın nasıl olacağına dair bilgi verir. Bu hadislerde, ahiretteki hesap, cennet ve cehennem gibi konulara değinilmiştir. İşte birkaç önemli hadis:
Cennet ve Cehennem’in Gerçekliği
“Cennet, Allah’ın kuluna vaat ettiği bir yerdir, cehennem de Allah’ın gazabını hak etmişlerin yeridir.” (Buhari)
“Kim Allah’a ve Resulüne iman eder, salih ameller işlerse, Allah onu içinde ebedi kalacağı cennete koyacaktır.” (Nisa Suresi, 57. Ayet – Hadis kaynaklarında da bulunmaktadır.)
Hesap Günü
“Kişinin, kıyamet günü Rabbine yapmış olduğu her işin hesabını vermesi gerekecektir. Kiminin hesabı kolay, kiminin hesabı zorlu olacaktır.” (Buhari)
“Hesap günü, herkesin yaptıklarının karşılığını alacağı bir gündür.” (Al-Bukhari)
Ölüm ve Sonrası
“Ölüm, bir köprüdür, geçileceği zaman, mümin o köprüyü geçer, kâfir ise o köprüde kalır.” (Buhari)
“Kim bir kimseyi sevinç içinde öldürürse, onun ölümünün ardından pişmanlık ve pişmanlık ahirette de devam eder.” (Müslim)
Ahiret Hayatının Gerçekliği
“Dünyada yapılan her şeyin karşılığı ahirette alınacaktır. O yüzden dünya geçici, ahiret ise ebedidir.” (Buhari)
“Dünyada yapacağınız her şeyin sonunda siz, Allah’a karşı hesap vereceksiniz.” (Buhari)
Cehennem’den Kurtuluş
“Kıyamet günü cehennem ateşi, insanın gözünden daha yakın olacaktır, Allah’tan yardım isteyenler için o ateşten kurtuluş vardır.” (Buhari)
Bu hadisler, İslam’da ahiret inancını pekiştiren ve insanların daha bilinçli bir yaşam sürmelerini sağlamak için uyarı yapmaktadır.