Ahirete iman etmenin insan hayatı üzerindeki etkileri nelerdir? Maddeler halinde

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

AHİRET HAYATININ YAŞAYIŞIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İmanın altı esasından biri de ahirete imandır. Muhakkak ki inanan insanı şu kısacık yaşantı içerisinde, dünyanın geçici oyun-eğlencelerine karşı kontrol eden ve onu dünyevi her türlü stres ve buhrandan koruyan ölüm ve hesaba çekilme duygusunu perçinleyen ahiret inancıdır.

Ahiret kelime olarak diğer alem anlamına gelmektedir. Mahlûkatın güz mevsiminde ölümünden sonra bahar mevsiminde tekrar dirilmesi gibi insanoğlu da topyekûn Allah’ın huzurunda hesap için dirilecek dünyadaki amellerinden dolayı hesaba çekilecektir.

Allah Rasulü (sav): “Lezzetleri tahrip edip acılaştıran ölümü çokça anınız”(1) gibi tavsiyelerle bize dünyada yaşarken gerçek bir yaşantı için yatırım yapmamızı ve orayı unutmamamızı tavsiye buyurmaktadır. Ne yazık ki insan unutkan olması sebebiyle Allah’ ı ve ahireti ihtirasları yüzünden unutmaktadır. Hiç ölmeyeceğim arzusu ona galip gelmektedir. Oysa Allah(cc): “Bu dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlenceden ibarettir. Ahiret yurduna gelince işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi”(2) buyurmaktadır.

Günümüzde yaşanan birtakım sıkıntıların temel sebebi elbette ahiret inancını göz ardı eden dünyevi arzular, ihtiraslardır. Bu yüzden beşeriyet, dünyanın emniyetini ihlal edecek hale gelmiştir. Maalesef dünya üzerindeki bazı coğrafyalar yaşanılacak olmaktan çıkmıştır.

Özet halinde ahiret inancının yaşayışımız üzerindeki etkilerini maddeler halinde arz etmeye çalışalım.

  • Ahiret inancı, insana Allah’ın rızasını ve cenneti kazandırır.
  • Ahiret inancı, insanın başkalarının hukukuna tecavüz ettiren şehvetlerden, maddi hırs ve tama’dan korur.
  • Ahiret inancı insanı teselli eder. Çünkü inanan insana göre ölüm bir yokluk değil, yepyeni bir hayatın başlangıcıdır.
  • Ahiret inancı, bu dünyadan göçmüş olan geçmişlerimizi düşünmemizi ve bir gün tekrar onlarla buluşacağımızı ihtar ederek yalnız gününü yaşayan insanlar gibi değil, geçmişimiz ile hemhal olmamızı sağlar.
  • Ahiret inancı, zulme uğrayan kimse için adaletin tam tecelli edeceği bir mahkemedir. Çünkü orada boynuzsuz koyunun hakkı boynuzlu koyundan alınır.
  • Ahiret inancı, dünyaya da gereken değeri vermemizi sağlar. Çünkü dünya ahiretin tarlasıdır. Yüce Allah buyurdu ki: “Ahiret ekinini isteyenin ekinini artırırız”(3)

İnanan bir insan olarak bize düşen, yaşarken ömrümüzün değerini bilmektir. Çünkü ömür bir sermayedir. İlerde emekli olmak için yatırılan primler gibi fırsatı fırsat bilmeli ve ömür dakikalarını güzel bir şekilde değerlendirmeliyiz. Allah’ın emir ve yasaklarına gücümüz yettiğince uymalı, Kur’an tilaveti, namaz gibi dinin özü olan amellerden yoksun bir hayat geçirmemeliyiz.
————————–

KAYNAKLAR:
1-Tirmizi Zühd 4, Kıyamet 26
2-Ankebut 64
3-Şura 20

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

    1
    2022-01-04T15:58:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ahirete iman etmenin insana olumlu etkileri vardır. Evvela ahirete iman eden insan; hesap vereceği bir Allah’ın var olduğunu bilir. Zalimlikten ve diğer kötü davranışlardan uzak durur. Ahirete iman eden insan üzüntüye ve hüzne kapılmaz. Dünyada iken karşılaştığı haksız durumlardan dolayı bilir ki ahirette hakkı kendisine verilecektir. Ahiret inancı, insana Allah’ın rızasını ve cenneti kazandırır. Ahiret inancı insanı teselli eder. Çünkü inanan insana göre ölüm bir yokluk değil, yepyeni bir hayatın başlangıcıdır.

    En iyi cevap

Cevapla