Paylaş
Ahkamül Kuran nedir? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ahkâmüt-Kur’ân
Ahkamul kuran ne demek? Ahkamül Kuran hakkında bilgi
Hüküm bildiren Kur’ân ayetlerinin incelendiği bilim dalı; bu alanda yazılmış eserlerin ortak adıdır.
İbadetler (kişinin Yaratıcısına karşı vecibelerini düzenleyen hükümler) ve muamelât (kişinin başka kişilerle ve toplumla ilişkilerini düzenleyen hükümler) ile ilgili Kur’ân âyetlerinin yorumu ve bunların değerlendirilmesi, “Ahkâmü’l-Kur’ân“ın konusunu meydana getirir.
Kur’ân’daki bu tür hüküm bildiren âyetlerin (ahkâm âyetlerinin) sayısı hakkında 150 ile 800 arasında değişen farklı görüşler ortaya konmuştur. Bu sayı, sadece açıkça hüküm bildiren âyetler değerlendirildiğinde düşmekte, hüküm çıkarmada esas alınabilecek birtakım kıssa, darb-ı mesel ve benzerleri de göz önüne alındığında yükselmektedir. Bu tasniflerden birinde ahkâm âyetleri, sayılarıyla birlikte şöyle grup-landırılmıştır: İbâdet hükümleri: 140, medenî hukuk: 140, ceza hukuku: 30, devletler hukuku: 25, savaş ve barış hukuku: 22, muhakeme usûl hukuku: 13, anayasa ve idare hukuku: 10, mali hukuk: 10.
Ahkâm âyetleri Kur’ân’ın belirli sûrelerinde toplanmış olmamakla birlikte Bakara, Nisa, Mâide ve En’âm sûrelerinde daha çoktur.
Genellikle bütün Kur’ân tefsirlerinde, yeri geldikçe bu tür âyetler de yorumlanmış, çıkarılan hükümlere az veya çok yer verilmiştir. Genel tefsirlerin yanı sıra, zamanla konulu tefsirler yazılmaya başlanmış ve bu arada İslâm hukukçuları da kendi alanlarıyla ilgili âyetleri derleyerek, bu alanda müstakil eserler meydana getirmişlerdir.
Bu alanda ilk eserin İmâm Şafiî (2O4)’ye nispet edilen Ahkâmü’l-Kur’ân olduğu nakledilmekte ise de, ondan daha önce yaşamış olan Mukâtil b. Süleyman (i5o/767)’ın, “Tefsîru Hamsi Mie Âyetin mi-ne’l-Kur’ân” adlı eseri, bu konuda bilinen ilk telif olma özelliğine sahiptir.
Bu alanda yazılmış diğer bazı eserler şunlardır:
İmâm Şafiî (204/819): Ahkâmü’l-Kur’ân,
Tahâvî {321/933): Ahkâmü’l-Kur’ân,
Ahmed b. Ali el-Cessâs {370/981): Ahkâmü’l-Kur’ân,
Kiyâ el-Herrâsî {504/mo): Ahkâmü’l-Kur’ân ve Ebûbekr İbnü’l-Arabî (543/1148): Ahkâmü’l-Kur’ân.
Ayrıca tam bir tefsir olan Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî (67ı/i273)’nin el-Câmiu li Ahkâmi’l-Kur’ân isimli tefsiri de Ahkâmü’l-Kur’ân ağırlıklı değerli bir eserdir. Son zamanlarda bu alanda yazılan eserler arasında, Muhammed Sıddîk Hân’ın Neylü’l-Merâm, Konyalı Mehmed’ Vehbi’nin Ahkâm-ı Kur’âniyye, Muhammed Ali es-Sâbûnî’nin Ravâi’u’l-Beyân ve Celâl Yıldırım’ın Kur’ân Ahkâmı isimli kitapları zikredilebilir.
Ahkâmü’l-Kur’ân’la ilgili eserler iki değişik metotla yazılmıştır. Bunlardan bazılarında konular esas alınıp ilgili âyetler kaydedilmiş, bazılarında ise ahkâm âyetleri Kur’ân’daki sırasına göre alınıp, bunlardan çıkarılan hükümlere yer verilmiştir.
BENZER KONULAR:
- Ahkamül- Kuran Ne Demek? Kısaca
- Ahkamül Kuran nedir? Kısaca
- İslam Ve Vakıf Medeniyeti
- Faiz Hakkında Sorular
- Kredi ile alınan tüm eşyalar haram mı
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ahkamül Kur’an; hüküm bildiren ayetler ile uğraşılan bilim dalıdır adeta günümüz Türkçesi ne çevrilecek olur ise. Tefsir alimlerin Kur’an’ı Kerim’deki ayetleri farklı yorumlamışlardır. Ahkamül Kur’an ayetleri ise hüküm bildiren ayetlerin tefsir alimleri tarafından kendilerine ulaşan nakil ve rivayetler ile yorumlamasıdır. Ahkamül Kur’an ile alakalı ilk eseri İmam Şafii’nin yaptığı rivayet edilmektedir. Fakat imam Şafii den çok önce yaşamış olan Mukatil b. Süleyman’ın ilk eseri ilk telif olma özelliğine sahiptir.