Paylaş
Ahlak ile ilgili ayetler
Question
Ahlak hakkında kısa ayetler
Dinimiz İslam ahlak konusunda çok önem verir. Kuranı Kerim’de ahlak ile ilgili birçok ayeti kerime vardır
Ahlak ayetleri çokluğu dinimizin güzel ahlaka iyiliğe teşvik ettiğinin en güzel örnekleridir
Aşağıya aktaracağız ahlak ayetleri içerisinde ahlak kelimesi geçen ayetler dir
“Siz hâlâ erkeklere yaklaşacak, meşrû yolu kapatacak, toplantılarınızda ahlâk dışı işler yapacak mısınız?” Kavminin tek cevabı şu oldu: “Hadi, doğru söyleyenlerden isen başımıza Allah’ın azabını getir de görelim!”
Ankebût : 29
Lût, “Şu ahlâkı bozan topluluğa karşı bana yardım et rabbim!” diye dua etti.
Ankebût : 30
Sen elbette üstün bir ahlâka sahipsin.
Kalem : 4
Benzer konular:
- Peygamberimizin (s.a.v.) çocukluk ve gençlik yıllarındaki Ahlaki özellikleri
- Peygamberimizin çocukluk ve gençlik dönemi Ahlaki özelliklerinden dört tanesini yazınız.
- İslam’ın ortaya koyduğu evrensel Ahlak ilkeleri size göre nelerdir?
- Ahlaklı insan deyince ne anlıyorsunuz?
- Toplumumuzda var olan Ahlak kurallarına örnekler veriniz.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam dini, ahlaki değerlere büyük önem verir ve insanların ahlaki erdemlere sahip olmalarını teşvik eder. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette ahlakla ilgili öğütler ve prensipler yer almaktadır. İşte ahlak ile ilgili bazı ayetler:
Hucurat Suresi, 13. Ayet:
“Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz, Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz, Allah bilendir, haberdar olandır.”
Ahzab Suresi, 21. Ayet:
“Andolsun, Allah’ın Peygamberi’nde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır.”
Nur Suresi, 22. Ayet:
“Allah, iman edenlere, salih amellerde bulunanlara, içlerinden ıslah edici bir lider göndermekle iyilik yapar.”
İsra Suresi, 23. Ayet:
“Rabbin, ana-babaya iyilik etmenizi kesin olarak emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara ‘öf’ bile deme; onları azarlama; onlara güzel söz söyle.”
Bu ayetlerde ahlak değerlerine, insanların birbirlerine saygı göstermelerine, güzel davranışlarda bulunmalarına ve Allah’a karşı gelmekten sakınmalarına vurgu yapılmaktadır. İslam, insanların ahlaki erdemlere sahip olmalarını, adaletli, dürüst, merhametli, cömert, sabırlı ve hoşgörülü olmalarını öğretir.
Kur’an-ı Kerim’de ahlakla ilgili daha pek çok ayet ve öğüt bulunmaktadır. İslam, müminlere ahlaki değerlere uymayı, doğruyu söylemeyi, sözünde durmayı, emanete riayet etmeyi, iyilik yapmayı ve kötülüklerden kaçınmayı öğütler. İslam’ın ahlaki prensipleri, Müslümanların toplumda güzel ahlaka sahip olmalarını, insanlar arasında sevgi, hoşgörü ve dayanışmayı yaymalarını hedefler.