Ahlakın kaynağı konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ahlakın kaynağı konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Ahlakin kaynagi konusunda neler soyleyebilirsiniz

Ahlâkın kaynağı dediğimizde, ahlâkî ilke ve kuralların dayandığı temeli kastediyoruz. Tarih boyu ahlâkî ilkelere farklı kaynaklar gösterilmiştir. Bu kaynakları genel olarak din ve din dışı olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Din dışı kaynaklar, farklı filozoflar tarafından kabul edilen akıl, toplum ve vicdandır . İslâm’a göre ahlâkın kaynağı ise vahiy (ilâhî buyruklar, yani Kur’ân-ı Kerim) ve O’nun beyanı olan Sünnet’dir. Nitekim Hz. Âişe (r.a.) bir soru münasebetiyle Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) ahlâkının Kur’ân olduğunu belirtmiş (Müslim, Müsâfi rîn, 139), Resûlullah da “Ahlâkın güzelliklerini tamamlamak üzere gönderildim” (Muvatta, Hüsnü’l-huluk, 8) buyurmuştur.

 

İslam’da ahlakın kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in sünnetidir. Müslümanlar tarih boyunca düşünce ve pratikte ahlakın kaynağı olarak öncelikle vahyi yani Kur’an-ı Kerim’i esas almışlardır. Bununla birlikte Müslümanlar Hz. Peygamber’in sünnetinden neşet eden evrensel değerleri vazgeçilmez bir ahlak kaynağı olarak kabul etmişlerdir. Nitekim Yüce Allah: “Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.’’ (Kalem suresi, 4. ayet.) buyurarak Hz. Peygamber’in ahlakının üstün bir ahlak olduğunu belirtmiştir. Bu üstün ahlakın model olarak alınması gerektiğini “Andolsun ki Resulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.’’ (Ahzâb suresi, 21. ayet.) ayetiyle açıklamıştır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-10-11T13:54:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ahlâkın kaynağı dediğimizde, ahlâkî ilke ve kuralların dayandığı temeli kastedilmektedir. Ahlakın kaynağını dini kaynak ve din dışı kaynak olarak ayırabiliriz. Din dışı kaynaklar, farklı filozoflar tarafından kabul edilen akıl, toplum ve vicdandır . İslâm’a göre ahlâkın kaynağı ise vahiy yani Kur’an-ı Kerim ve O’nun beyanı olan Sünnet’dir

Cevapla