Paylaş
Aile Hayatı Ne Demek ?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Aile Hayatımız
Bir toplumun en küçük yapı taşı ailedir. Bir vücutta hücrenin yeri ve önemi ne ise; bir toplum için de ailenin yeri ve önemi odur. İslam, bu amaçla, toplumu inşa ederken önce bireyi, sonra aileyi esas alır. İyi bir zeminde yetişmiş, kişilikleri oluşmuş iki olgun insanın nikâh bağıyla yeni bir hayat kurmalarına aile denir. İslam dini, iyi bir ailenin temelini iyi bir eş seçimiyle başlatır. Kuran:”Kötü kadınlar kötü erkeklere, kötü erkekler ise kötü kadınlara; temiz kadınlar temiz erkeklere, temiz erkekler de temiz kadınlara yaraşır.[1] “ buyururken; İslam Peygamberi bu hassasiyeti:”…ahlakı güzel olanı tercih edin ki eliniz bereketli olsun”[2] sözleriyle ifade etmiştir. Eş, kişinin ya cennetidir ya da cehennemi. “Kişiye (sahih bir imandan sonra) bu dünyada verilen en hayırlı şey Saliha hanımdır”[3] buyuran Efendimiz (s.a.s) bunu kastetmektedir. Dindar ve güzel ahlaklı olmanın cinsiyeti olmadığı için bu sıfat kadında da erkekte de aranmalıdır.
İslam, aile kurumunun sağlam olabilmesi için aile fertlerine sorumluluk ve ödevler yüklemiştir. Eşler ve varsa çocukların birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları vardır. Bir ailede başrolü anne-baba oynar. Eğer anne-baba sorumluluklarını yerine getirmezse; baba, elini taşın altına koymaz kaçar; anne, dünyanın en şerefli mesleği olan annelik görevini yapmazsa, o evde anarşi hâkim olur, huzursuzluk çıkar. Böyle bir ev, Allah’ın onay vermediği, razı olmadığı bir evdir artık. Bu evde:” Kendileriyle huzura kavuşmanız için size kendi nefislerinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun ayetlerindendir. Şüphesiz ki bunlarda düşünen bir kavim için ayetler vardır.”[4] Ayeti tecelli etmemiş demektir.
Hâlbuki aile içerisindeki mutsuzluğu giderecek bir yolu insanoğlu bulabilmiş değildir. Hiçbir başarı evdeki başarısızlıktan; hiçbir yerdeki huzur evdeki huzursuzluktan daha önemli değildir.
“Modernitenin saldırısına maruz kalan en önemli iki mevzi, bireylerde yürek, toplumlarda ailedir.”[5] Boşanmaların hızla arttığı, bunun sonucunda hayatları yıkılan erginler, gelecekleri ellerinden alınan çocuklar, sokak çocukları, yurtlarda barınan evlatlar, madde bağımlıları, artan suç oranları, intiharlar, gayri meşru ilişkiler ve en acısı analı babalı öksüzler. Aynı evin içerisinde birbirlerini anlamayan, anlayamayan, hayatı paylaşamayan, her biri ayrı dünyalarda yaşayan, sevgiden ve saygıdan yoksun babalar, anneler ve çocuklar…
Mutlu bir aile kurabilmek için, sevgi, saygı, sadakat, sabır, kavli ve fiili dua, ibadet ve İslami ahlak mutlaka olmalıdır. Eşler şu ayeti unutmamalıdır:” Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin velileridirler. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler ve Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte Allah’ın kendilerine rahmet edeceği bunlardır. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. “[6] Hutbemi Kurandan bir dua ile bitirmek istiyorum:“Ey Rabbimiz! Bize göz nûru olacak eşler ve çocuklar bahşet; bizi Sana karşı sorumluluk bilinci taşıyan kimseler için örnek ve öncü yap!”[7]
[1] Nur suresi, 26
[2] Buhari, Nikah, 15; Müslim, Rada, 53
[3] Müslim, Rada 64; Nesaî, Nikâh 15,
[4] Rum suresi, 21
[5] İSLAMOĞLU; Mustafa, Tavsiyeler–2
[6] Tevbe suresi, 71
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aile hayatı
Selamün aleyküm
Kız arkadaşımın ailesi sovyet rusya zamanında yaşamış sadece atalarından duyduğu için müslüman olduğunu iddia ediyorlar fakat domuz eti yemek gibi fiilleri işliyorlar kız arkadaşımda o ailede büyüdüğü için Müslümanlık ile alakalı bilgisi yok benimle tanıştıktan sonra telkinlerimle domuz eti yemeyi bıraktı dinimizde olan her müslümanın bildiği küçük ve basit bilgileri öğretmeye başladım sohbet arasında hadisler ve Kuran’dan ayetlerle bilgisini pekiştirmesini ve dinine bağlanmasını sağlamaya çalışıyorum kendisinde allah ve peygamber inancı var islamın şartlarını sonuna kadar kabul ediyor fakat imanın şartlarında biraz daha yolumuz var ama inşallah zamanla onlarıda aşacağız
Şimdi saygıdeğer hocam benim sorum şu benim bu kadınla dini nikah yapmam caizmi değilmi bu nikahı kıysam dinden çıkarmıyım
Şimdiden allah razı olsun selam ve dua ile
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ve aleyküm selam ve rahmetullah
Bu kişi ile evlenmeniz de bir sakınca yoktur. Çünkü Müslüman bir erkeğin yahudi ve Hristiyan bir bayanla evlenebilir. Fakat ileride İslam’la şereflenmesini sağlayın. Ve dinin bütün emirlerini kayıtsız şartsız kabul etmesini sağlayın.