Paylaş
Aile içi geçimsizlik çözüm yolları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
EŞLER ARASI “GEÇİMSİZLİK”
Eşler arası geçimsizlik, nedenleri ve çözüm yolları
‘Evlileri mutlu kılan şeylerin başında eşlerin güzel geçinmeleri gelir. Evlilik eşlere mutluluk getirirse güzeldir. Üzüntü veriyorsa kadına işkence, erkeğe azap olur.
Evlileri mutsuz kılan şeylerin başında geçimsizlik gelir. Bir çok ailede eşlerin en çok yakındıkları şey budur. Bundan yakınmakta da haklıdırlar. Zira evlilik hayatında en çok istenilen şey güzel geçimdir. Bu olmazsa evlilik neye yarar.
Bunun için kadın ve erkeklerin iyi geçinmeleri gerekir. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:
“Onlarla (kadınlarınızla) iyi geçinin”
“Yakın arkadaşınıza (eşinize) iyilik edin.”
Karı-Koca Arasında Geçimsizlik ve Çözüm Yolları
Kur’an ve hadiste devamlı eşlere tavsiye iyi geçinmek edilmektedir. Her insan eşiyle nişanlılık dönemi gibi iyi ve güzel davranışa girmelidir. Gençler evlilikle, daha güzel ve daha üstün bir hayata kavuşacaklarını
hayal ederler. Özellikle genç kızlar ve kadınlar… Ne yazık ki bu hayaller her zaman gerçekleşmez.
Yeni evliler, evliliğin verdiği heyecanla birbirlerine saygı gösterir, sevimli gözlerle bakarlar ve birbirlerini kırmamaya çalışırlar. Geçimsizliği hatarlarına bile getirmezler. Günler, haftalar ve aylar geçtikçe kimi evlilerin heyecanları söner, tabiatlarındaki çatlaklar, huylar meydana çıkar. Artık imalı sözler dargın bakışlar, kırıcı davranışlar, surat asmalar, çekişmeler birbirini kovalar. Bazen bu hal ayrılığa kadar gider.
Aralarında uyum sağlayamayan eşler birbirine kahreder, kadere küser, ümitsizliğe düşerler, hayatları zehir olur. Halbuki uyuşmazlığa sebep olan hal ve davranışlarını anlamaya çalışsalar, kusurlarını görür ve düzeltirler. O zaman rahatça anlaşır, aralarında uyum sağlanır, güzelce geçinirler ve mutlu yaşarlar. Evlilik yuvasında, mutluluğun kaynağı güzel geçinmek olduğu gibi, mutluluğu yıkan şey de geçimsizliktir. Allah evlileri bundan korusun.
Geçimsizliğin sebeblerini ve çözüm yollarını iyi bilmek gerekir.
Genel olarak söylemek gerekirse geçimsizliğin en büyük sebebi İslâm yaşayıştan, örf, adet ve geleneklerimizden uzaklaşmaktan kaynaklandığı bilinen bir gerçektir.
Avukat Mehmet Kara bu konuda şu tespitlerde bulunmaktadır.
“Tatbikatta gördüğümüz kadarıyla bilhassa büyük şehirlerde açılan boşanma
davalarının büyük bir kısmı, şiddetli geçimsizliğe dayanmaktadır. Bu, büyükşehir ailelerinin içinde bulunduğu sosyal, ekonomik ve psikolojik sebeplerle yakından ilgili bir sonuçtur. Manevi hayatın zaafa uğraması, iffetsizlik, içki, kumar, zina, müstehcen yayınlar, kadının çalışması, aileler arasındaki geçimsizliğe yol açan ana sebepler olarak sayılabilir. Kanunun tarif ettiği terzil edici cürüm, haysiyetsiz, hayat sürme, cana kast ve pek fena muamele de bu sebeplerden doğan neticelerden başka bir şey değildir.
Küçük yerlerde ve köylerde ise hem boşanma sayısı azdır, hem de bunlar arizi sebeplere dayanmaktadır. Boşanmalar, daha çok büyük şehirlerde görülen sosyal bir hastalıktır. Dini inançların, İslami yaşayışın, gelenek ve göreneklerin güçlü olduğu yerlerde boşanmaların az görülmesi manidardır.”
Geçimsizlik sebepleri ve çözüm yollarını bu bölümde ele almaya çalışacağız Geçimsizliğe çözüm olacak, Peygamberimizin bir çok tavsiyeleri vardır. Geçimsizliklere çare olabilecek tavsiyeleri içeren, bir hadisi şerifi aktararak konumuza geçmek isteriz.
Muaz (r.a) diyor ki: Peygamber (s.a.v.) bana on şeyi emretmiştir:
1. Öldürülsen veya yakılsan bile, Allah’a hiç bir şeyi ortak koşma.
2. Ailenden ve malından ayrılmanı emretseler bile ana babana isyan etme.
3. Kasten (şer’i bir mazeret olmaksızın) farz namazı asla terk etme. Kim onu kasten ter kederse, Allah’ın himayesinden uzak olur.
4. Asla içki içme. Çünkü o her kötülüğün başıdır.
5. Günah işlemekten sakın. Çünkü onun yüzünden Allah’ın gazabı
6. İnsanlar helak olsa bile, cihad meydanından firar etmekten sakın.
7. İçlerinde iken insanlara ölüm gelirse sebat et.
8. Mal varlığından ailene-efradına harca.
9. Aile efradından terbiye (ve disiplini sağlamak) için sopanı kaldırma (yani görebilecekleri yere caydırıcı amaçla koy.)
10. Aile efradını Allah ile korkut.”
Gerçekten bu hadisi şerif hayatın huzurunun anahtarlarını vermektedir. Şimdi maddeler halinde ailelerde geçimsizliğin genel sebeblerini ve çözüm yollarını incelemeye çalışalım.
Aile içi Sorunlar maddeler halinde
Huyların Uyuşmaması:
Farklı aile ve toplumlarda yetişen insanlar, birbirlerinden farklı huy ve alışkanlıklar edinirler. Bunlar evlenip bir araya gelince aralarında bir çelişki ve zıtlaşma olur. Eşlerden her biri alışkanlıklarından fedakarlık yapmayarak kötü alışkanlıklarını devam ettirmek isterlerse uyuşmazlıklar olur. Böylece geçimsizlikler başlar. Eşler buna fırsat vermemelidirler. Huyların kötüsünü atarak ve iyisini kabullenerek huylarını birleştirmeye çalışmalılar. Bunun için her iki tarafında fedakârlık yapması gerekir. Zaten insan fedakarlık yapmazsa hiç bir yerde kimseyle geçinemez. Ayrıca hoşgörülü olmalılar ve huylarını güzelleştirerek kaynaşmalılar. Eşlerin hoşa gitmeyen bir davranışı olursa hos görmeliler. Yahut ta güzellikle düzeltmeye çalışmalılar.
Eşlerin birbirini tanımaması:
Geçimsizliğin sebeplerinden birisi de eşlerin birbirini anlamamasıdır. Insanların yüzleri birbirine benzemediği gibi, duygu ve istekleri de başka başkadır. Evlenen kimseler her şeyden önce eşini, eşinin istek ve özlemlerini anlamaya çalışmalıdır. Eşler birbirini tanır, istek ve arzularını yerine getirmeye çalışırlarsa kolayca anlaşır ve geçinirler.
İnatçılık,
İnatçılık olan yerde ne geçim olur, ne de kaynaşma. İnatçı kimse, karşısındakine şeytan gibi gözükür. Çünkü inatçılığı ilk başlatan şeytandır. İnsanın en büyük düşmanı olan şeytanın, insana ilk yapacağı telkin inatçılıktır. İnatçılık çekişmeye, çekişmede geçimsizliğe sebep olur.
Dediğinde direten ve benim istediğim olsun diyen kişi, hiç bir kimse ile geçinemez. Hiç bir kimse tarafından sevilmez. Sevgi olmayan yerde geçim olur mu? Eşlerin böylesine kötü bir huydan şiddetle kaçınmaları gerekir.
İnanç ve görüş ayrılığı
Eşler arasında bazı noktalarda kültür ve görüş ayrılıkları olabilir. Çünkü ayrı çevrelerin etkisi altında kalmış ve farklı kültür almış olabilirler. Eşler önce bunu normal karşılamalılar. Tartışmaya girerek birbirlerine baskı yapmaya kalkarlarsa geçimsizliğe yol açabilirler.
Sinir ve öfke,
Öfke ve sinirin zararları sayılamayacak kadar çoktur. Öfkelenmeyen kimseler herkesle güzel geçinirler. Evde eşleri ve çocuklarıyla kolayca uyum sağlarlar. Onları üzmeden güzelce geçinir, mutlu bir hayat sürdürürler.
Öfke ve sinir deprem gibidir. Üç beş saniye süren bir depremin tahribatının uzun süre onarılamaması gibi, bir anlık öfke sonucu kırılan kalb de bin sözle yapılamaz. Bazen de bir anlık sinir aileyi temelinden sarsar. Onun için Peygamberimiz (s.a.v.) üç kez tekrarlayarak: “Bana öğüt ver, Ya Resûlullah!” diyen birine üç defasında da: “Öfkelenme”, diye buyurmuşlardır.
Bencillik
Bencil olan insanlar kimse ile geçinemezler. Kimse de onları sevmez. Çünkü onlar hep kendilerini ve menfaatlerini düşünürler. Bencil olan evliler, eşlerini de menfaatleri için sever, onlara kendi çıkarları için yaklaşırlar. İstek ve özlemlerini eşinden elde edemeyince de gözünün yaşına bakmadan eşine sırt çevirir, umduğunu bulacağını sandığı kimselerin peşine takılırlar. Severek ve sevilerek, huzur içinde yaşamak isteyenler kendi çıkarından önce karşısındakinin menfaatini düşünmelidirler. Özellikle eşinin ve yakınlarının güzel geçimi için bu şarttır. Onun için Allahu Teala erkeklere seslenerek:
“Hanımlarınızı kendinizden önce düşünün” buyurmuşlardır.
Güvensizlik ve şüphe
Bir aile için en büyük belâ, eşlerin birbirleriyle yetinmemeleri ve gözlerinin dışarıda olmasıdır. Kendini koruyan erkeğin, hanımını da Allah korur. Aileyi kemiren en korkunç kurt, eşlerin birbirlerinden şüphelenmeleridir. Kimisi evhamlı olduğu için eşine güvenmez ve sözlerine inanmaz. Daima eşinin kendisini aldattığını sanır. Bu yüzden de aralarında uyum sağlayamazlar ve geçinemezler. Böyle bir hal ise ruhsal bir hastalıktır.
Kaynak: Evlilik ve aile hayatı
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eşler birbirine saygı sevgi düşünce olduğu sürece geçimsizlik olmaz eşler alttan almayı bildiği sürece sıkıntı olmaz bayan sinirliyse erkek Altan Alaçam erkek sinirliyse bayan Altan alacak böylece anlaşırsınız biraz uzaklaşmak sakinleşmek te iyi gelecektir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
aile geçimsizliği
İyi günler hocam benim kocam çok dediği dedik herşeye kızıyor evle bi alakası yok sabah gidiyo akşam geliyo bişey deyince bağırıyor ne yapmalıyım
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İyi günler
Eşler arasında “dediğim dedik veya sadece benim dediğim olur” şeklindeki yaklaşımlar tamamen yanlıştır. Aile içerisinde bir karar alınır ve o karara uyulur. Sadece bir tarafın dediği ile hareket edilmez. Sizlere tavsiyem; Bu durumu aile biyükleriniz arasında veya sözü dinlenen birisini hakem tain edip çözüme kavuşturmanızdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Selamünaleyküm eşim narsisim rahatsızlığı var kabullenemiyor bende sıkıntı var diyor söz dinlemiyor sohbet muhabbet etmiyor iki çocuğumuz var dini açıdan ne yapmam gerekir. Allah razı olsun
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ve aleyküm selam ve rahmetullah.
Bu tür rahatsızlıklar da eşinize destek verip, yanında olduğunuzu hssettirmeniz gerekmektedir. Ayten sende hastalık var deyip eşinizden uzaklaşmanız onu daha çok psikolojik olarak kötü bir noktaya götürür. Rahatsızlıktan dolayı anormal tepkiler verebilir. Anlayışlı olan tarafın biz olmamız gerekir.