Paylaş
Aile içinde mahremiyeti korumak için nelere dikkat edilmelidir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Mahremiyeti korumak için hangi konulara dikkat etmeliyiz
Aile bireylerinin birbirlerine karşı mahremiyetinin nasıl korunacağı konusunda Nur Suresi 58. ayet
temel prensipleri belirler: “…Sizden henüz bulûğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin elbiselerinizi çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza girecekleri zaman) sizden izin istesinler. Bu üç vakitsizin soyunup dökündüğünüz vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında
(izinsiz girme konusunda) ne size, ne onlara bir günah vardır.
Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz…”
Ayet-i kerimede belirtilen vakitlerde, çocuklar anne ve babaların yanına girerken izin almalıdır. Bu ayetlerden büyüklerin belirtilen bu üç vakit dışında davranış ve kıyafetlerine dikkat etmeleri gerektiği de anlaşılır. Ayrıca belli yaşa gelmiş çocukların anne-babalarından ayrı odada kalmalarına işaret edilir. Peygamber Efendimiz de bu konuda hatırlatmalar yapmıştır.
Eşlerin birtakım vehimlerle, karşılıklı güveni zedeleyecek şekilde birbirlerini takip edip gizli gizli kontrol etmeleri, özel hayatın ihlalidir. Sevgili Peygamberimiz, uzun bir yolculuktan dönen erkeğin, eşinin kusurlarını araştırmak maksadıyla geceleyin ansızın evine girmesini yasaklamıştır.
Yetişkin bireyler, kendilerine en yakın kişiler olan anne-babalarının mahremiyetine de riayet etmelidir.
Bir kişi Hz. Peygambere geliyor ve bu konudaki ölçüyü öğrenmek istiyor:
“Annemin yanına girerken izin isteyeyim mi?”
Allah Resulü, “Evet!” diye cevap veriyor. Adam diyor ki,
“Ama ben evde onunla beraber kalıyorum.”
Resulullah yine, “Onun yanına girerken izin iste”, buyuruyor.
Bu sefer adam şöyle söylüyor:
“Ama ben onun hizmetini de görüyorum’. Bunun üzerine
Hz. Peygamber şu hatırlatmayı yapıyor:
“Annenden izin iste. Onu açık görmeye razı olur musun?”
Adam
“Hayır” diye cevap verince Allah Resulü,
“Öyleyse izin almadan annenin yanına girme.” buyuruyor.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aile içinde mahremiyet; eşlerin birtakım vehimlerle, karşılıklı güveni zedeleyecek şekilde birbirlerini takip edip gizli gizli kontrol etmeleri, özel hayatın ihlalidir. Yetişkin bireyler, kendilerine en yakın kişiler olan anne-babalarının mahremiyetine de riayet etmelidir. Aile içinde mahremiyet; aile içinde olan olayları bir başka kişiye anlatmamaktır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aile içinde mahremiyetin korunması, güven, saygı ve kişisel alan duygusunun sürdürülmesi için esastır. Aile içinde mahremiyetin korunmasına yardımcı olacak bazı hususlar şunlardır:
Açık İletişim: Aile içinde açık ve saygılı iletişimi teşvik edin. Aile üyelerinin duygularını, endişelerini ve sınırlarını yargılamadan veya müdahale etmeden ifade edebilecekleri bir ortam yaratın.
Kişisel Sınırlar: Her aile üyesinin kişisel sınırlarına ve fiziksel alanına saygı gösterin. Çocuklara mahremiyetin önemini ve kişisel alan kavramını öğretin. Aile üyelerini, birbirlerinin odalarına girmeden veya kişisel eşyalarına erişmeden önce izin almaya teşvik edin.
Gizlilik: Aile içinde bir gizlilik kültürü oluşturun. Aile üyelerini kişisel konularda birbirlerine güvenmeye teşvik edin ve aile içinde paylaşılan hassas bilgilerin gizli kalmasını sağlayın.
Mahremiyete Saygı: Aile üyelerine kapalı bir odaya girmeden önce kapıyı çalmayı, mahremiyetin bir işareti olarak kapalı kapılara saygı duymayı ve konuşmaları gizlice dinlemekten kaçınmayı öğreterek mahremiyete saygı kültürünü aşılayın.
Dijital Gizlilik: Aile üyelerini kişisel bilgileri korumanın ve güvenli çevrimiçi davranışlar sergilemenin önemi konusunda eğitin. Onlara sosyal medyadaki gizlilik ayarları, aşırı paylaşım riskleri ve siber zorbalık veya çevrimiçi tacizin olası sonuçları hakkında bilgi verin.
Rıza ve Sınırlar: Çocuklara rızayı ve başkalarının sınırlarına saygı duymanın önemini öğretin. İstenmeyen fiziksel temasa veya kişisel alanlarının işgaline “hayır” deme hakları olduğunu onlara öğretin.
Aile Tartışmaları: Mahremiyeti etkileyebilecek aile meselelerini tartışırken, aile üyelerini karar verme sürecine dahil edin ve onların görüş ve endişelerinin dikkate alındığından emin olun.
Ebeveyn Rehberliği: Çocuklara başkalarıyla etkileşimleri ve kendi kişisel sınırları konusunda uygun rehberlik ve gözetim sağlayın. Onlara kardeşlerine ve aile üyelerine karşı uygun ve saygılı davranmayı öğretin.
Örnek Olarak Önderlik Edin: Ebeveynler ve vasiler, mahremiyete saygı konusunda örnek teşkil etmelidir. Her aile üyesinin mahremiyetine saygı gösterin ve ev içinde uygun sınırları gösterin.
Güven ve Destek: Aile içinde güven oluşturun ve açık iletişim hatlarını koruyun. Aile üyelerinin, yargılanma veya mahremiyet ihlali korkusu olmadan destek ararken veya hassas konuları tartışırken kendilerini rahat hissettikleri bir ortam yaratın.
Unutmayın, aile içindeki mahremiyet, bireysel alan ile sağlıklı ilişkiler sürdürmek arasında bir denge kurmakla ilgilidir. Saygı, güven ve açık iletişimi teşvik ederek, aile içinde mahremiyete değer veren ve bunu koruyan bir ortam yaratabilirsiniz.