Aileye karsi sorumluluklar ile ilgili ayet hadis​

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hocam aile ile ilgili sorumluklarımız nelerdir ?

Aileye karsi sorumluluklar ile ilgili ayet hadis​

anne babaya karşı sorumluluklar nelerdir
sorumlulukla ilgili ayetler nelerdir
annenin babanın çocuğa karşı sorumlulukları nelerdir?
hocam okuduğum bir ayetten çok etkilendim ve aileye karşı sorumlulukları öğrenmek istiyorum
Ayette şöyle geçiyor hocam :”Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.”
Aile kavramı neden bu kadar önemli Kendimize karşı olan sorumluluklarımız nelerdir hocam


İnsan sorumlu bir varlıktır, Yüce Allah onu başı boş yaratmamıştır.

Sorumluluk hakkında bir ayet

) وَلَا تَقْفُ مَالَيْسَ لَكَ بِه عِلْمٌ اِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ اُولئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُلًا (
“Bilmediğin şeyin ardına düşme Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan (yaptıklarından) sorumludur”
(isra Suresi/36)

Sorumluluk hakkında bir hadis

“Hepiniz çobansınız ve hepiniz sürünüzden sorumlusunuz. Amir, koruyucudur ve maiyetinden sorumludur. Kişi ailesinin koruyucusu ve eli altında olanlardan sorumludur. Kadın eşinin evinin koruyucusudur, eli altında bulunanlardan sorumludur. Hizmetçi efendisinin malının koruyucusudur ve eli altında bulunanlardan sorumludur. Hulâsa hepiniz çobansınız ve her biriniz emri altında bulunanlardan sorumludur.” (Buhari, Müslim, Ebû Davut, Tirmizî.)

Mesuliyet (sorumluluk) duygusu

Kişinin davranışlarından hesap verme yükümlülüğü altında bulunması durumu Türkçe’de sorumluluk denir Hesap yükümlülüğü kişinin davranışları nedeniyle ödül ya da ceza biçiminde bir karşılık görmesi sonucunu doğurur Bu karşılık, maddi ya da manevi olabileceği gibi, bu dünyada ya da ahiret hayatında da olabilir
İslam’a göre insan sorumlu bir varlıktır Çünkü kendine iyi ile kötü, doğru ile yanlış açık biçimde gösterilmiş, ikisinden birisini seçme hakkı tanınmış, seçimini yapabilmesi, gereğini yerine getirebilmesi için gereken akıl, irade ve yapabilme gücü gibi niteliklerle donatılmıştır Kişi özgür iradesi ile dilediği seçimi yapabilir, istediği işi işleyebilir Fakat bu özgürlüğü onu seçiminden, yaptıklarından sorumlu kılar, seçim ve davranışlarının sonuçlarına katlanma zorunda bırakır Seçim ve davranışlarının niteliği, iyi ya da kötü oluşu, bunların sonuçlarının da niteliğini, başka bir deyişle göreceği karşılığın ödül ya da ceza oluşunu belirler
İslâm’da kişinin sorumluluk alanı Allah’ın emir ve yasaklarınca belirlenir

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Aileye karşı sorumluluklar, İslam dininde önemli bir konudur ve hem Kuran-ı Kerim’de hem de hadislerde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İşte aileye karşı sorumluluklarla ilgili bazı ayetler ve hadisler:

    1. Kuran-ı Kerim:

    “Andolsun, Allah, size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor! Şüphesiz ki Allah, işitendir, görendir.” (Nisa Suresi, 58)

    “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun…” (Tahrim Suresi, 6)

    1. Hadisler:

    Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “En hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olandır. Ben aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizi)

    Hz. Muhammed (s.a.v.) ayrıca bir başka hadisinde şöyle buyurmuştur: “Kim, Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, ya hayırlı konuşsun veya sussun. Kim misafirine ikram etmek isterse, ona yemekten bir parça verir. Kim bir hata yaparsa, bu hatasını Allah’ın örtmesini dilerse, Allah da o kişinin hatasını örter.” (Buhari)

    Bu ayetler ve hadisler, aileye karşı sorumlulukların önemini vurgulamakta ve Müslümanlara aile fertlerine sevgi, saygı, adalet, koruma ve yardım gibi sorumlulukları yerine getirmelerini öğütlemektedir. İslam, aile kurumunu önemli bir değer olarak kabul eder ve aile içindeki ilişkilerin sağlıklı ve huzurlu olmasını teşvik eder. Bu çerçevede, eşlere karşı sevgi ve saygı, çocuklara karşı eğitim ve koruma, aile fertleri arasında adaletli davranma gibi sorumluluklar İslam’ın öğretileri arasında yer alır.

    En iyi cevap

Cevapla