Akabe biatları nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Akabe Biatleri

1. ve 2. akabe biati nedir kisaca

1. ve 2. akabe biatı nedir kısaca özeti

Hz. Peygamber, özellikle Tâif yolculu­ğundan döndükten sonraki tebliğ çalışma­larında Mekke’ye dışarıdan gelen kabile ileri gelenlerine ulaşmaya çalışıyor, onlara İslâm’ın ilke ve hükümlerine bağlanıp ken­disini ve müminleri desteklemeleri halinde, yakın bir gelecekte büyük bir güç oluştura­bileceklerini söylüyordu.

Hz. Muhammed (a.s.), peygamberliğin ıa. yılında (620) Mekke’den Minâ’ya gidilir­ken yolun soluna düşen Akabe mevkiinde, Medine’den gelmiş Hazrec kabilesine men­sup altı kişi ile karşılaştı. Bunlar hasımları olan Evs’e karşı Kureyş’ten destek aramaya gelmişlerdi. Hz. Peygamber onlara iman esaslarını anlattı, İslâm ve Kur’ân hakkında Özet bilgi verdikten sonra İbrahim sûresinin 35-52. âyetlerini okudu. Bunun üzerine içlerinden Es’âd b. Zürâre’nin ilk adımı atmasıyla İslâm’a girdiler. Medine’de yahudi kabileleri de olduğu için onlardan ahir zamanda beklenen peygambere dair haberleri çok duymuşlardı. Dolayısıyla son peygambere imanda onların önüne geçmiş oluyorlardı. Bu arada, Hazrec’in Benî Neccar kolu içinde Rasûl-i Ekrem’in baba tarafından akrabalarının bulunduğunu da hatırlatmak gerekir. İman eden bu ilk Medineliler, kavimlerinin, iç savaşlarda perişan olup bölündüğünü, Hz. Muhammed (s.a.) vasıtasıyla yeniden birlik olmayı ümit ettiklerini, kendilerinin de İslâm’ı yaymak için var güçleriyle çalışacaklarını İfade etti­ler.

1 ve 2. akabe biatında kaç kişi vardı?
Bundan bir yıl sonra peygamberliğin 12. (621) yılında 10’u Hazred-i, 2’si Evsli olmak üzere 12 kişi Akabe’de buluşarak Hz. Peygamber’e biat ettiler.

Birinci Akabe Biati denilen bu biattan sonra Hz. Peygamber Mekkeli bir müslüman olan Mus’ab b. Umeyr’i Medi­ne’ye öğretmen ve tebliğci olarak gönder­di. Bu sahabi, Hz. Peygamber’in tebliğ inceliklerini iyi kavramıştı. Kur’ân-ı Ke-rîm’in o zamana kadar nazil olan âyetlerini İyi biliyordu. Güzel giyiniyor ve güzel konu­şuyordu. Muhatabının mizacını kısa sürede kavrıyor ve davetini buna göre yapıyordu. Mus’ab’ın başarılı tebliğ çalışmaları kısa zamanda ürünlerini vermeye başladı. Artık, Medine’nin evlerinde, çarşısında, pazarın­da, kabile ve aileleri arasında İslâm konuşu­luyordu. Useyd b. Hudayr ve Sâ’d b. Muaz gibi kendi kabilelerini peşlerinde sürükle­yecek nice kişiler onun çalışması ile İslâm’a girmişlerdi.

Peygamberliğin 13. (622) yılında ikisi ka­dın olmak üzere 75 müslüman hac mevsi­minde Medine’den gelerek Akabe mevki­inde yeni bir buluşma yaptılar.
Medineliler ileride başlarına gelebilecek her tehlikeyi göze alarak daha verimli ola­bilmesi için aralarından 12 başkanın (nakip) ortaya çıkmasını sağladı. Herbiri kendi ailesinden ve emri altındakilerden sorumlu idi.
İslâmî davetin gelişip yayılmasına Akabe Biatları büyük bir hız kazandırmıştır. Müs­lümanların örgütlenmesini sağlayan Hicret de Akabe Biatlannın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Peygamberimizin Hayatını OKU

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

Akabe Ne Demek? Kısaca

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-02-19T18:02:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav), özellikle Taif yolculuğundan sonra İslam’ı yayma çabasına dışarıdan gelen kabilelerin ileri gelenlerine ulaşmaya çalışıyordu. Ve bu kabilelerin reislerine İslam’ı tebliğ ediyordu. Rasulullah (sav), nübüvvetin onuncu yılında Akabe mevkiinde, Medine’den gelmiş 6 kişi ile karşılaştı. Rasulullah (sav) onlara iman esaslarını anlattı, İslâm ve Kur’ân hakkında özet bilgi verdi. Ve bu 6 kişi  İslâm’a girdi. Medine’de yahudi kabileleri de olduğu için onlardan ahir zamanda beklenen peygambere dair haberleri çok duymuşlardı. Dolayısıyla son peygambere imanda onların önüne geçmiş oluyorlardı. n eden bu ilk Medineliler, kavimlerinin, iç savaşlarda perişan olup bölündüğünü, Hz. Muhammed (s.a.) vasıtasıyla yeniden birlik olmayı ümit ettiklerini, kendilerinin de İslâm’ı yaymak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade ettiler. Bundan bir yıl sonra nübüvvetin on ikinci yılında 12 kişi Akabe’de buluşarak Rasulullah (sav)’e biat ettiler. Ve böylelikle birinci Akabe bşatı gerçekleşmiş oldu. Bu dönemden sonra Rasulullah (sav) Musab b. Umeyr (ra)’yu Medine’ye öğretmen olarak göndermiştir. Nübüvvetin on üçüncü yılında ikisi ka­dın olmak üzere 75 müslüman hac mevsi­minde Medine’den gelerek Akabe mevki­inde yeni bir buluşma yaptılar. Böylelikle ikinci Akabe biatı gerçekleşmiş olmaktadır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Akabe Biatları, Hz. Muhammed (s.a.v.) ile Medineli Müslümanlar arasında Mekke’de Akabe mevkiinde yapılan iki anlaşmadır.

    Birinci Akabe Biatı:

    • Hicretin 1. yılında gerçekleşti.
    • 12 erkek Müslüman Hz. Muhammed (s.a.v.) ile biat etti.
    • Bu biatta, Müslümanlar Allah’a şirk koşmamaya, hırsızlık yapmamaya, zina etmemeye, cana kıymamaya ve anne babalarına itaat etmeye söz verdiler.

    İkinci Akabe Biatı:

    • Hicretin 2. yılında gerçekleşti.
    • 73 erkek ve 2 kadın Müslüman Hz. Muhammed (s.a.v.) ile biat etti.
    • Bu biatta, Müslümanlar Allah’a ve Hz. Muhammed’e (s.a.v.) itaat etmeye, Mekkeli müşriklere karşı savaşmaya ve Hz. Muhammed’i (s.a.v.) ve Müslümanları korumaya söz verdiler.

    Akabe Biatlarının Önemi:

    • Akabe Biatları, İslam’ın Medine’de bir üs edinmesine ve güçlenmesine zemin hazırladı.
    • Hicretin önünü açtı.
    • İslam’ın bir devlet dini olarak kurulmasına katkıda bulundu.

    Akabe Biatları ile İlgili Ayetler:

    • “Andolsun ki, Allah, ağaç altında sana biat edenlerden razı olmuştur. Kalplerinde olanı bilmiş ve üzerlerine bir sükûnet indirmiş ve onları yakın bir fetihle müjdelemiştir.” (Fetih Suresi, 18)

    Akabe Biatları ile İlgili Hadisler:

    • “Medineliler bana iki defa biat ettiler. Birinci Akabe’de Allah’a şirk koşmamaya, hırsızlık yapmamaya, zina etmemeye, cana kıymamaya ve anne babalarına itaat etmeye biat ettiler. İkinci Akabe’de ise Allah’a ve bana itaat etmeye, Mekkeli müşriklere karşı savaşmaya ve beni ve Müslümanları korumaya biat ettiler.” (Buhârî, Müslim)

Cevapla