Akaid nedir? ne anlama gelir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
Akaid nedir? 
Akaid nedir

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-14T19:19:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Akaid kelimesi akide kelimesinin çoğuludur. Akide kelimesi lügat manası olarak şu şekilde tarif edilir; düğüm bağlamak, düğümlemek ve kesinlikle inanılan şey anlamlarına gelir.

    İslam akaidi terim anlamı, yani dini ıstılahtaki anlamı ise; İslam’da kesinlikle inanılması gereken hususlara denmektedir. Kısacası imanın şartına inanılması manasındadır.

    Hangi dönemde olursa olsun iman esasları ilmini kapsayan ilme akaid ilmi denmektedir.

    En iyi cevap
    1
    2022-02-16T17:51:26+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sözlük anlamı olarak Akaid, düğümlemek anlamına gelen akd kökünden türemiş olan akîde kelimesinin çoğuludur. Aynı kökten türeyen i’tikad kelimesi ise; düğüm atmışcasına bağlanmak, bir şeye gönülden inanmak, o şeyi gönülden benimsemek anlamına gelir. O halde Akîde gönülden bağlanılan şey demektir.
    Terim olarak akîde: İslâm Dini’nde inanılması ve reddedilmesi gerekli olan esaslara denir. Bu esaslardan bahseden ilme de Akaid ilmi denir.
    Bu tanımda geçen inanılması gerekli esaslar; Allah’ın varlığına, birliğine, kudretinin sonsuzluğuna, meleklerine, kitaplarına (vahye), peygamberlerine, âhiret hayatına, kaza ve kadere, Kur’ân-ı Kerim’deki emir ve yasakların tümüne inanmak demektir. Reddedilmesi gerekli esaslar ise; küfür, şirk, nifak, fitne, kullara kul olmayı gerektiren düzen ve hayat görüşleri, her türlü yanlış inanç, düşünce ve hayat şekilleri, bâtıl inanç ve hurâfelerdir.

    0
    2022-03-17T21:02:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Akide, Ehl-i Sünnet kesiminin inandığı tevhid, dinin temelleri gibi şeyleri kapsar. Allah ile ilintili konuları bilme ve inanma mevzusu her Müslüman’a farz ayn iken diğer tafsilatlara girmek ve inanmak farz kifaye olarak telakki edilir. Allah der ki: Bu durumda Allah’tan başka İlâh olmadığını bil ve kendi günahların için, mü’min erkekler ve mü’min kadınlar için mağfiret dile. Ve Allah, sizin dönüşünüzü ve sizin yurdunuzu bilir.

Cevapla