Akıntılı İç Çamaşırı İle Namaz Kılınır mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
Ic camasirinda akinti varsa namaz kilinir mi

Namazın şartlarından bir tanesi de necasetten taharettir. Necasetten taharet ise; elbisemizde veya namaz kılacağımız yerde necasetin bulunmaması, bu necasetin temizlenmesi demektir.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınıp kılınmaması konusunda şunları söyleyebiliriz;
Kadınlar adet dönemleri içerisinde namaz kılamazlar. Bu dönem içerisinde gelen akıntılar sorun teşkil etmemektedir. Bununla beraber kadınlardan hayız ve lohusa lekelerinin dışında gelen akıntılara istihaze yani özür denmektedir. İstihaze akıntısı olan kimse özürlü olduğundan, bu gelen akıntı namaz kılmasına engel olmaz, bu durumda o kimse özür sahibi olur ve abdest konusunda özürlülere tanınan ruhsattan da yararlanır.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı? sorusuna sonuç olarak şu sözleri ekleyebiliriz;
Necis olan bir sıvının elbise veya bedende kirlettiği yerin toplamı avuç içinden daha çoksa onu temizlemeden namaz kılınmaz. Sadece özürlülerin durumu bundan müstesnadır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İç çamaşırında akıntı varsa namaz kılınır mı? sorusuna yanıt vermek için namazın şartlarından biri olan “necasetten taharet” konusunu anlamak gerekir. Necasetten taharet, elbisenin veya namaz kılınacak yerin temiz olması ve necasetten arındırılması anlamına gelir.

    Kadınlar adet dönemlerinde namaz kılamazlar ve bu dönemde gelen akıntılar namaz için sorun teşkil etmez. Ancak hayız ve lohusalık dönemleri dışında gelen akıntılar istihaze, yani özür olarak kabul edilir. İstihaze akıntısı olan kadınlar, özür sahibi olduklarından, bu akıntılar namaz kılmalarına engel olmaz. Bu durumda olan kişiler, abdest konusunda özürlülere tanınan ruhsattan yararlanırlar.

    Eğer akıntı necis bir sıvı ise ve elbisenin veya bedenin kirlenen kısmı avuç içinden daha büyükse, bu necaset temizlenmeden namaz kılınmaz. Ancak, özürlülerin durumu bu kuraldan istisnadır ve onların namaz kılmasına engel teşkil etmez.

    Bu bilgilere dayanarak, iç çamaşırında akıntı varsa, akıntının türüne ve miktarına göre namaz kılınıp kılınamayacağına karar verilir. Özürlü durumunda olan kişiler için akıntı, namaz kılmaya engel değildir.

    En iyi cevap

Cevapla