Akrabalık ahirette devam edecek mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ahirette Akrabalık 

Ahirette Akrabalik

Hocam selamun aleyküm ben bir akrabamı çok sevdiğim halde arkasından iş çevirdim konuştum onu ettim bunu ettim çok pişmanım hocam o ahirette bana hakkını helal etmezse ben o kişiyle hâlâ akraba olarak mı kalacağım yani onun beni akrabalıktan silme gibi bir durumu olacak mı bu akrabalık ben cehennemde onun beni sevmediği istemediği halde sürecek mi şimdiden çok teşekkür ederim cevaplarınız için Hocam.

Cevap:

Başkasının arkasından hoşlanmayacağı şeyleri söylemek onu çekiştirmek dinimiz islamda gıybet kavramı ile tanımlanır. Gıybet, insan veya insanla ilgili birtakım şeyler üzerinde olur. Kişinin bedeni, nesebi, ahlakı, işi, dini, dünyası, elbisesi, evi, bineği… dedikodu konusu olabilir. Gözün şaşılığı, saçların döküklüğü, uzun veya kısa boyluluk, siyah veya sarı renkte olmak… Bunlardan alaylı bir şekilde bahsedilmesi söz konusu kişinin kalbini kırar. Kur’an ve Sünnet, gıybeti yasaklamıştır: “Bir kısmınız diğerlerinizin gıybetini yapmasın. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi?” (el-Hucurat, 49/12); “Gıybet, kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır” (Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II, 384, 386)

Akrabalık ahiret yurdunda da devam edecektir. Dinimiz, akrabalar arasındaki ilişkilerin sağlam, sıcak ve devamlı olmasına, akrabaların birbirine maddeten ve manen destek olmalarına çok önem vermektedir. Hısımlık hakkını gözetmek, Allah ve Resulü’nün ısrarla emrettiği şeylerdendir. Kur’an-ı Kerim’ de Cenab-ı Allah şöyle buyurur: “Allah’a kulluk edin, O’na hiç bu şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabalara, yetimlere, düşkünlere, yakın ve uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve size hizmet eden kimselere iyilik edin. Allah, kendini beğenip öğünenleri elbette sevmez. ” (en-Nisâ, 4/36). “Akrabalarına, düşküne ve yolcuya hakkını ver, elindekileri de hepten savurma.” (el-İsrâ, 17/26) Bu durumda bu dünya hayatında gıybetini yapmış olduğunuz akrabalarınız ile helalleşin işi ahirete bırakmayınız.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam inancına göre, akrabalık ilişkileri ahirette de devam edecektir. İslam’a göre, Müslümanlar cennete girdiklerinde aile bağları korunacak ve akrabalar bir arada olacaklardır. Kuran’da, cennetteki mutlu hayatın aile bağlarının sürdürüleceğini ifade eden birçok ayet bulunmaktadır.

    Örneğin, Kuran’da şöyle buyrulur: “Cennete girenler, eşleriyle birlikte gölgeliklere girecekler; orada eşlerinden, kardeşlerinden ve soydan gelen yakın akrabalarından birbirlerini çağıranları göreceksin. Melekler de onlara her kapıdan girecekleri Cennetin selamını verirken, ‘Sabretmiş olanlar işte bu ne güzel bir sonuçtur!’ derler.” (Ra’d Suresi, 23-24)

    Bu ayet ve benzeri diğer ayetler, cennetteki mutlu hayatın aile bağlarının korunacağına işaret eder. Ahirette Müslümanlar, Allah’ın izniyle sevdikleri akrabalarıyla bir araya gelecek ve birlikte cennet nimetlerinden faydalanacaklardır.

    Ancak, belirtmek gerekir ki, ahiretteki ilişkiler dünyadaki gibi sınırlı ve geçici değildir. Akrabalık ilişkileri cennette daha yüce bir boyutta yaşanacak ve sonsuz mutluluk içinde devam edecektir.

    En iyi cevap

Cevapla