Akrabalık ilişkileri ile ilgili ayetler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Akrabalık ilişkileri ile ilgili bir ayet kısa

Akrabalik iliskileri

O halde akrabaya da hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. Bu, Allah’ın hoşnutluğunu isteyenler için en iyisidir. İşte gerçek kurtuluşa erenler de onlardır. (Rum suresi 38)

İçinizden yardım sever ve zengin olanlar akrabaya, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere artık bir şey vermeyeceğiz diye yemin etmesinler. Bağışlasınlar, hoş görsünler; Allah’ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz? Allah çok bağışlayıcıdır, çok esirgeyicidir. (Nur suresi 22)

Kuranda geçen akraba ile ilgili ayetler

Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor. (Nahl 90)

Allah’a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez. (Nisa 36)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da akrabalık ilişkileriyle ilgili çeşitli ayetler bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:

    “Rabbiniz, ancak kendisine kulluk etmenizi, anne-babaya iyilik etmenizi kesin bir şekilde emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara ‘öf’ bile deme; onları azarlama; onlara güzel söz söyle.” (İsra Suresi, 23)
    Bu ayet, Müslümanlara ana-babaya saygı, sevgi ve iyi davranışta bulunmayı emretmektedir. Yaşlanmış anne ve babaya karşı sabırlı, şefkatli ve saygılı olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

    “Ey iman edenler! Sizden birinize ölüm gelip de (düşman saldırısında) hayır işleyen iki kişi olarak bulunurken, vasiyet tanzim etmek arzusuyla rahmetten emin olan kimseler arasında haksızlık yapmayın. (Vasiyeti yapmadan) iki şahit çağırmanız kâfidir. Şahitleri de seçerken adaletten ayrılmayın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz ki Allah, size öğüt veriyor. Allah her şeyi hakkıyla bilendir.” (Bakara Suresi, 180)
    Bu ayet, vasiyet hükümlerine ilişkin ahlaki sorumluluğu vurgular. Müslümanlara, vasiyet tanzim ederken adaleti gözetmeleri ve şahitlerin adaletli olmasına dikkat etmeleri öğütlenir.

    “Allah, sizi kocalarınızdan olan çocuklarınızla sınar diye kadınlardan da çocuklar yaratmıştır. Bunun dışında evlat edindiğiniz çocuklar, gerçek evlatlarınız değildir. Bununla birlikte ana babalarının malını da kendi çocuklarınız gibi bilin. Bu, Allah katında daha adil bir davranıştır. Onlarla ilişkinizde adaleti gözetin.” (Nisa Suresi, 33)
    Bu ayet, evlat edinilen çocuklarla ilgili aile ilişkilerini düzenlemektedir. Evlat edinilen çocukların gerçek biyolojik çocuklar gibi değerlendirilmemesi, ancak onlara adil davranılması gerektiği vurgulanmaktadır.

    Bu ayetler, akrabalık ilişkilerinde sevgi, saygı, adalet ve iyi davranışın önemini vurgulamaktadır. İslam, aile bağlarının korunması ve akrabalık ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için öğütler verir.

    En iyi cevap

Cevapla