Paylaş
Akşam Cenaze Defnedilir Mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Akşam Ezanından Sonra Cenaze Defnedilir mi?
Cenazelerin ne zaman defnedileceği konusu, İslam fıkhında önemli bir mesele olup, belirli vakitlerde cenaze defnine yönelik Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) tavsiyeleri ve yasakları bulunmaktadır. Bu makalede, cenaze defin vakitleriyle ilgili detaylı bilgileri ele alacağız.
Cenaze Defininde Yasaklı Vakitler
Hz. Peygamber (s.a.v), güneşin doğarken, tam ortada (zevalde) ve batarken ölü defnetmeyi yasaklamıştır. Bu üç vakitte cenaze namazı kılınması da nehyedilmiştir. Ancak bu yasak, sadece cenaze namazı içindir. Eğer cenaze namazı bu kerahet vakitlerinden önce kılınmışsa, cenazenin bu vakitlerde defnedilmesi caizdir (Tahavi, Haşiye Ala Merakil Felah Şerhu Nuri’l İzah, Mısır, s.501).
Bu vakitlerde defin işlemi yapılmasının yasaklanma nedeni, bu vakitlerin ibadet açısından özel bir hassasiyete sahip olmaları ve müşriklerin de bu zamanlarda güneşe taptıkları için bu ibadetin bu tür inançlarla karıştırılmaması isteğidir. Dolayısıyla, bu vakitlerde cenaze namazı kılmak ve defin işlemi yapmak uygun görülmemiştir.
Gece Defin ve Hz. Peygamber’in Uygulamaları
Gece cenaze defnedilmesi caizdir ve Hz. Peygamber’in (s.a.v) gece cenaze defnettiğine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerde, Resulullah (s.a.v)’in Hz. Fatıma, Hz. Aişe ve Hz. Osman (r.a) gibi sahabelerin gece defnedilmelerine izin verdiği ya da bizzat kendisinin bu defni gerçekleştirdiği ifade edilmektedir (bk. İbni Mace, Ahmed b. Hanbel). Bu durum, gece defin işleminin caiz olduğunu ve herhangi bir sakınca taşımadığını göstermektedir.
Ancak, bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v), geceleyin tam örtmeyen bir kefenle bir kişinin defnedildiğini öğrendiğinde bu duruma kızmış ve “Zaruret olmadıkça gece defnetmeyin” buyurmuştur. Bu rivayete dayanarak bazı İslam âlimleri, geceleri özürsüz bir şekilde cenaze defnetmenin mekruh olduğunu ifade etmişlerdir. Bu durum, gece defin işleminde bazı sakıncalar olabileceği düşüncesini ortaya çıkarmıştır.
Gece Definin Hükmü
Gece defin işlemi, zaruret hallerinde caizdir. Örneğin, hava şartlarının çok sıcak veya çok soğuk olduğu durumlarda, cenazenin uzun süre bekletilmesinin mümkün olmadığı veya defin için uygun gündüz vaktinin bulunmadığı hallerde gece defnedilmesinde sakınca yoktur. Fakat bu tür bir zaruret olmadığı durumlarda, bazı âlimlere göre gece defin işlemi mekruh kabul edilmektedir. Bunun nedeni, gece karanlığında cenaze işlemlerinin gereği gibi yapılmaması veya cenaze hakkındaki duaların ve merasimlerin tam anlamıyla yerine getirilememesidir.
Sonuç olarak, zaruret halinde gece defin işlemi caiz kabul edilmekte, fakat zaruret olmadan gece defin yapılması mekruh sayılmaktadır. Bu nedenle, cenazenin gündüz vakitlerinde ve mümkün olan en kısa sürede defnedilmesi, İslam fıkhında tavsiye edilen bir uygulamadır.
Sonuç
İslam fıkhına göre, cenaze defin işlemlerinde belirli vakitlerin göz önünde bulundurulması, bu ibadetin daha faziletli bir şekilde yerine getirilmesine vesile olmaktadır. Akşam ezanından sonra cenaze defnedilmesi konusunda, gece defin işleminin caiz olduğu ancak bazı durumlarda mekruh sayıldığı anlaşılmaktadır. Özellikle zaruret hallerinde gece defin yapılabileceği gibi, gündüz vakitlerinde uygun bir zamanda cenazenin defnedilmesi en ideal uygulamadır.
Kaynaklarda yer alan Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) tavsiyeleri ve uygulamaları, cenaze defin vakitlerinin önemini anlamamıza ve bu konuda daha dikkatli davranmamıza yardımcı olmaktadır (Prof. Dr. Süleyman Toprak, Ölümden Sonraki Hayat, s.186). Bu konuda müminler olarak dikkatli davranmak ve sünnete uygun şekilde hareket etmek, vefat eden kişinin hakkına riayet etmek adına önemlidir.
ÖZET:
İslam’da cenazenin vakit kaybından tanımlanması tavsiye edilir. Ancak bazı mezheplere ve İslam bilginlerine göre gecelerin cenaze tanımları konusunda belirli kurallar mevcuttur. Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, güvenli bir ortam varsa gece cenazesi defnedilebilir; Ancak dikkatli olunması, işlemlerin aceleye getirilmemesi ve gerekli hazırlıkların yapılması önerilir. Hanefi ve Maliki mezheplerinde ise ömrü kalmadıkça cenazenin gece defnedilmesi hoş karşılanmaz, gündüz işleme daha uygun görülür.
Özetle, zaruri durumlar veya ömrün sürdürülmesi halinde akşam ezanından sonra cenaze tanımı yapılabilir, ancak mümkünse gündüz yapılması
Dini Sitelerimiz:
BENZER KONULAR:
- Şafi mezhebine göre Cenaze namazı ayakkabı ile kılınır mı?
- Hanefi Mezhebine göre Cenaze namazı ayakkabı ile kılınır mı
- Peygamber efendimizin Cenaze namazını en son kim kıldı ?
- islamda intihar edenin Cenaze namazı kılınır mı?
- Cenaze namazı camide kılınır mı?
- Tümünü görüntüle.
- Cenaze defnedildikten sonra başında beklenir mi?
- Peygamber efendimizin cenaze namazını en son kim kıldı ?
- Cenazeye katılmak dini bir görevdir
- Cenaze namazı kılmanın fazileti
- Cenaze namazı Kılınışı kısaca
- Tümünü görüntüle.
Cevapla