Paylaş
Aksırana Dua Etmek ve Esnemenin Hükmü Nedir?
Question
Aksırana Dua Etmek ve Esnemenin Hükmü
Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: Müslüman’ın Müslüman üzerinde hakkı beştir: (1) Selam almak. (2) Hastayı ziyaret. (3) Cenazeye katılmak. (4) Davete icabet etmek. (5) Aksırana yerhamükellah demek.” Bir hadisi şerifte şu ilave vardır: “Nasihat isterse, nasihat et.”
Ebu Hüreyre (Radıyallahü Anh)den rivayetle Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Allah aksırmayı sever, esnemeyi sevmez. Binaenaleyh biriniz aksırıp da “ el-Hamdü lillah” derse, onu duyan her Müslüman’ın ona “Yerhamükellah” demesi hak olur. Esneme ise, şeytandandır. Biriniz esnediği zaman elinden geldiği kadar onu önlemeğe çalışsın. Zira biriniz esneyince, şeytan ona güler.”
Ebû Said el-Hudrî (Radiyallahü Anh)den rivayet edilen bir hadisi şerifte Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Biriniz esnediği zaman elini ağzına götürsün; zira içine şeytan kaçar.”
Ebû Hüreyre (Radiyallahü Anh)den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Biriniz aksırdığı zaman “el-Hamdülillah” desin. Din kardeşi yahut yanındaki de ona يرحمك الله Yerhamükellah” desin. Bunu söyleyince, aksıran da ويصلح بالكم“ desin.” Yehdikümüllahi ve yuslihu bâleküm” يهديكم الله
Bütün bu söylenenler sünneti kifayedir; vacip değildir. Eğer oradakilerden biri derse, diğerleri için de yeter. Ancak en faziletli olanı, her birinin ayrı ayrı demesidir.
Eğer aksıran “el-Hamdü lillah” demezse, “yerhamükellah” denmez. El’Hamdü lillah denildiğinde karşı tarafın duyacağı şekilde cevap verilir. Ve ayrıca el-Hamdü lillah demesini unutan kimsenin hatırlatması müstehaptır.
Aksıran “çok yaşa…” gibi “el-Hamdülillah’tan başka bir şey söylerse, “yerhamükellah” demeyi hak etmez. Aksırdığı zaman sünnet olan, elini yahut elbisesini veyahut buna benzer bir şeyi ağzına koymak ve sesini kısmaktır.
BENZER KONULAR:
Cevapla