Al-i İmran Suresi Ne Demek? Kısaca
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
Âl-i İmrân Suresi Nedir? Kısa bilgi
Âl-i İmrân suresi Konusu ve Özeti Hakkında Bilgi
Âl-i İmran Süresi Kur’an-ı Kerim’in üçüncü suresidir. Medine’de inmiştir.
İki yüz ayettir.
Hz. Meryem’in babası olan İmran’ın ailesinden bahsedildiğinden dolayı sureye “İmran’ın ailesi” anlamında Âl-i İmrân suresi denilmiştir.
Sureye, Allah’ın bir ve eşsiz oluşunu ve her şeyin onun varlığıyla ayakta durduğunu bildiren ayetle başlanır.
Kur’an-ı Kerim’in, kendinden önceki ilahî kitapların asıllarını tasdik ettiğinden bahsedilir.
Yerde ve gökte hiçbir şeyin Allah’a gizli kalmayacağı belirtildikten sonra insanın ana rahmindeki cinsiyetini belirleyenin de Allah olduğu vurgulanır.
Surede, Kur’an-ı Kerim’in özellikleri üzerinde durulur.
Bu çerçevede Kur’an ayetlerinin bir kısmının “muhkem” bir kısmının da “müteşabih” olduğu haber verilir.
Kötü niyetli insanların, değişik anlamlara ve yorumlara müsait olan müteşabih ayetleri dillerine dolayarak yanlış hükümler çıkardıklarına değinilir.
Müminlerin böyle bir davranıştan kaçınmaları tavsiye edilir.
Yüce Allah’ın, ayetler konusunda müminlerin sapıklığa düşmemeleri için öğretmiş olduğu bir duaya da surede yer verilir. Surede, doğru yolu bulmanın ancak Allah’ın yardımı ile olduğu hatırlatılır ve Allah’ın yardımı olmazsa malın ve diğer maddi değerlerin insana yarar sağlamayacağı ele alınır.
Allah’a inanıp ibadet edenler övülür ve onun katında tek dinin İslam olduğu vurgulanır.
Dinlerini değiştiren, peygamberlerini öldüren İsrailoğulları kınanır.
Peygamberliğin bir bağış olduğu hatırlatılır. Hz. Muhammed’in Müslümanlar için bir örnek olduğu belirtilir.
Hz. Meryem’in doğumu, onun Zekeriya Peygamber’in gözetiminde yetiştirilmesi, Yahya Peygamber’in doğumu ele alınır ve Hz. İsa’nın yaratılışı ile ilgi kurulur. Daha sonra, Hz. İsa’nın Allah tarafından bir mucize olarak yaratılması ve büyümesi konu edinilir. Hz. İsa’ya küçüklüğünden itibaren verilen mucizeler söz konusu edilir ve Âdem Peygamber’i annesiz babasız yaratan Allah için Hz. İsa’yı babasız olarak yaratmanın da zor olmadığı vurgulanır.
Hz. İsa’yı tanrı ve Allah’ın oğlu olarak kabul eden Hristiyanlar kınanır. Surede, peygamberliğin kesintisiz devam ettiği, bazı peygamberlere inanıp bazılarına inanmamanın yanlışlığı haber verilir. Surede, yeryüzünde ilk yapılan mabedin Kâbe olduğu belirtildikten sonra hac ibadetinin önemi anlatılır. Haccın bütün dünya Müslümanlarını bir araya getiren bir ibadet olduğu haber verilir ve müminlerin; Allah’ın dinine sarılmaları, ayrılığa düşmemeleri, dine zarar veren tüm hareketlere karşı tavır almaları emredilir. Surede, Uhut Savaşı sahnele- rine; Allah’ın müminlere yardımına ve şehitlik konusuna da değinilir. Uhut Savaşı’nda müminlere ihanet eden münafıkların iç yüzleri sergilenir. Mü minlerin birbirleriyle istişare etmelerinin önemi üzerinde durulur. Allah’ın yaratıcılığındaki eşsizlik vurgulanır ve bu çerçevede, akıllı insanların evrenin yaratılışındaki uyumdan, gece ile gündüzün birbirini takip etmesinden ve tabiat olaylarından dersler çıkarmaları öğütlenir. Hicret ve cihadın önemi anlatılır. Müminlere, sabırlı olmalarını ve ülke sınırlarını korumalarını emreden ayetle sure son bulur.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Al-i İmran Suresi Kur’an-ı Kerim’de bulunan surelerden birisidir. Al-i İmran Suresi; sıralanış itibari ile Kur’an-ı Kerim’in üçüncü suredir. Ayetlerin uzunluğu ve ayetlerin sayısı hasebiyle Bakara Suresinden sonra Kur’an-ı Kerim’in ikinci uzun suredir. Hz. Meryem’in babası olan İmran’ın ailesinden bahsedildiğinden dolayı sureye “İmran’ın ailesi” anlamında Al-i İmrân suresi denilmiştir. Sureye, Allah’ın bir ve eşsiz oluşunu ve her şeyin onun varlığıyla ayakta durduğunu bildiren ayetle başlanır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Al-i İmran Suresi, İslam dininin merkezi dini metni olan Kuran’ın üçüncü suresidir. “Al-i İmran” başlığı, İngilizce’de “İmran Ailesi” anlamına gelir. İslami geleneğe göre Meryem’in (Meryem) annesi ve Hz. İsa’nın soyunu içeren İmran ailesinin adını almıştır.
Al-i İmran Suresi 200 ayetten oluşur ve çeşitli tema ve konuları kapsar. Çeşitli peygamberlerin ve topluluklarının kıssalarını ele alır, iman ve Allah’a iman etmenin önemini vurgular ve kişisel davranış, sosyal ahlak ve ruhani meseleler hakkında rehberlik sağlar.
Al-i İmran Suresi’nde bulunan bazı temel temalar ve öğretiler şunları içerir:
Allah’ın birliği (Tevhid) ve tevhidin önemi.
Meryem ve Hz. İsa dahil olmak üzere İmran ailesinin şeref ve fazileti.
Hz.Muhammed(S.a.v) son elçi olarak rolü ve onun rehberliğine uymanın önemi.
Müslüman toplum içinde birliği korumanın ve bölünmelerden kaçınmanın önemi.
İlahi rehberlik kavramı ve bireylerin bilgi ve anlayış arama ihtiyacı.
Hesap verme kavramı ve kıyâmet gününe iman.
Al-i İmran Suresi, Kuran’ın önemli bir bölümü olarak kabul edilir ve ayetleri Müslümanlar tarafından günlük dualarının bir parçası olarak ve manevi yansıma için okunur ve incelenir.