Paylaş
Ala suresi hakkında bilgi
Question
Kuranda 87. sure olan Ala suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Ala suresi peygamber efendimize Mekke şehrinde iken nazil olmuştur. Toplam da ise 19 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sure peygamber efendimize tekvir suresinden sonra indirilmiştir. Ala suresi ismini ilk ayetteki “el-ala” kelimesinden almıştır. Üstelik “el-ala” kelimesi yüce yaratıcı olan Allah’ı niteleyen bir kelimedir. Ala kelimesi en yüce manasına gelir. Bu sure tekvir suresinden sonra peygamberimize indirilmiştir. Ala suresi Allah, vahiy ve kuran-i kerim, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedi hayattaki sonuçları gibi konular ele alınmıştır
Â’la Sûresi konusu
Kur’ân-ı Kerîm’in 87. sûresidir.
Adını, ilk âyetinde geçen ve “en yüce” anlamına gelen “a’lâ” kelimesinden alır. Buna “Sebbih” sûresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur. 19 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılası elif (elif-i maksûra) harfidir.
Bu sûrede, Yüce Allah’ın gücüne örneklerle işaret edilerek, O’nun teşbih edilmesi istenmekte; Hz. Peygamber’e başarı vaad edilerek, yararlanacaklara öğüt vermesi, öğüt almayanların ateşe atılacağı; Yüce Allah’ı zikreden, namaz kılan arınmış kimselerin mutluluğa erişecekleri; âhiretin, dünyadan daha iyi ve sürekli olduğu bildirilmekte ve bu gerçeklerin Hz. İbrahim’in ve Hz. Musa’nın sahifelerinde de yer aldığı kaydedilmektedir.
Sûrede bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Her şeyi yaratıp belirli bir düzene sokan, gizli açık her şeyi bilen Yüce Allah teşbih edilmelidir (âyet 1-5, 7). (Bir görüşe göre, sûrenin 5. âyetinde maden kömürüne işaret edilmiştir).
* Hz. Peygamber Kur’ân’ı unutmamış, ümmetine aynen ulaştırmış; ona ve inananlara kolay yol gösterilmiştir (6-8).
* Öğüt, gerekli olduğu zaman verilmelidir. Allah’tan korkan öğüt alır, kötü kişiler ise bundan kaçınır. Bu gibiler, en büyük ateşte azap göreceklerdir (9-13}.
* Allah’ı anıp namaz kılan, zekât veren kimseler kurtuluşa erer {14-15)-
* Şu hayat insana cazip gelmektedir; oysa âhiret daha hayırlı ve süreklidir {16-17).
* Bütün bu gerçekler, İbrahim ve Mûsâ peygamberlerin sahifelerinde de vardı (18) ki, bu da ilâhî dinlerin kaynağının bir olduğunu gösterir.
* (Bazı müfessirlere göre), surenin 5. âyetinde maden kömürüne işaret edilmiştir.
BENZER KONULAR:
- Âlâ Süresi Ne Demek? Kısaca
- Ala suresi hakkında bilgi
- Bakara Suresi 229. Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” Cümlesinden maksat nedir?
- Alak suresinin ilk beş ayetinin anlamını bir Kur’an mealinden bulup yazınız.
- Tebbet suresinin anlamını da dikkate alarak bu sureden çıkarılabilecek mesajları belirleyiniz.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Elif Lam Mim, Allah’ın kitabı olan Kuran’ın surelerinden biri olan “Ala Suresi”, Kuran’ın 87. suresidir. Surenin adı, başında geçen Elif Lam Mim harflerinden dolayı bu şekilde isimlendirilmiştir. Bu sure, 19 ayetten oluşur.
Ala Suresi, genel olarak insanlara, Allah’ın yaratılışını ve kudretini hatırlatmak, Allah’ın nimetlerini düşünmelerini ve şükretmelerini sağlamak amacıyla indirilmiştir. Surenin başında Allah’ın yaratma gücü ve her şeye hükmeden olduğu vurgulanır. Ayetlerde, Allah’ın gökleri, yeri ve içindekileri yarattığı, geceyi gündüzü takip etmesi, güneşi ve ayı konuldukları düzene göre hareket etmeleri gibi evrenin düzeni ve mucizeleri anlatılır.
Ala Suresi, insanın yaratılışını ve hayatını düşünmeye yönlendirir. İnsanın yaratılışının anlamını sorgulaması ve dünyadaki nimetlerin geçici olduğunu hatırlaması gerektiği vurgulanır. Surenin sonunda ise Allah’ın hikmetini anlamak için düşünmenin önemi vurgulanır ve Allah’a yönelme çağrısı yapılır.
Ala Suresi, genel olarak Allah’ın kudretini, yaratılışını ve insanın yaratılış amacını anlamak için düşünmeye ve Allah’a yönelmeye teşvik eder. Ayrıca insanlara, dünyadaki nimetlerin geçici olduğunu hatırlatarak ahirete yönelmelerini sağlar.
Bu bilgiler ışığında, Ala Suresi, İslam inancında Allah’ın yaratma gücüne, dünya ve evrenin düzenine ve insanın yaratılış amacına vurgu yaparak inananları düşünmeye ve Allah’a yönelmeye teşvik eden bir suredir.