Paylaş
Alak suresi hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kuranı kerimin 96. suresi olan Alak suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Alak suresi peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur.
Toplamda 19 ayetten meydana gelmiştir.
Bu sure ismini ikinci ayette alak geçtiği için almıştır.
Hz. Muhammed’e peygamberlik görevi ilk bu surenin ilk ayetleri ile bildirilmiştir.
Alak suresinin ilk beş ayeti peygamberimize gelen ilk ayetlerdir.
Peygamberimiz 40 yaşında iken her zaman dinlenmek için gittiği mağarada Cebrail vasıtasıyla ilk ayet gelmiştir.
İşte bu ayetler alak suresinin ilk ayetleridir. Bu surede okumanın önemi vurgulanmış, insanların yaratılış sebebi vurgulanmış ve insanların nankörlük yapmamaları üzerinde durulmuştur.
Alak suresi konusu ve içeriği hakkında geniş bilgi
Kur’ân-i Kerîm’in 96. sûresidir
Adını, 2. âyetinde geçen ve “asılıp tutunan şey, rahim duvarına asılıp tutunan hücre topluluğu” anlamına gelen “alâk” kelimesinden alır. Buna “oku” manasına gelen “İkra’ ” sûresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur. Baştan beş âyeti Peygamberimize vahyedilen ilk âyetlerdir. ıg âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları be, yuvarlak te, kaf, mim, he, yâ harfleridir. Sûrenin sonunda tilâvet secdesi vardır.
Rivayete göre, sûrenin ilk beş âyetinden sonraki bölümü, Peygamberimize cephe alan ve onu namazdan alıkoymak isteyen Ebû Cehil hakkında nazil olmuştur.
Bu sûrede, okumanın, yazmanın, öğrenmenin üstünlüğü ve bunların Allah’ın ihsanı olduğu anlatılmakta, kendi maddî varlığına ve İtibarına güvenip azan, insanları hak yoldan ve ibadetten alıkoymaya çalışan (Ebû Cehil gibi) kötü kişiler yerilerek, bunların cezalandırılacakları, onlara boyun eğilmemesi gerektiği ve sadece Yüce Allah’a itaat ve secde edilmesi Duyurulmaktadır.
Sûrede bahsedilen konular ve bazı sonuçlarözetle şunlardır:
* İslâmî Öğretiler içinde yer alan ilk buyruk “oku” emridir. Şu var ki, insan, kendisini yaratan Rabbİni ve yarattıklarını bilip tanımak için Allah’ın adıyla ve O’nun emri olduğu için okumalıdır. Ancak, bilgisine güvenerek şımarmamalı, kendisinin ve bütün bildiklerinin sahibinin Allah olduğunu unutmamalıdır (âyet: 1-5).
* İnsan zengin olunca azıp sapmamalı, sonunda Allah’a döneceğini ve hesap verecegini bilmelidir (6-8).
* Doğru yolda bulunup takvayı emreden temiz insanları namaz kılarken sataşıp engelleyen inkarcılar, Yüce Allah tarafından mutlaka cezalandırılacaktır (9-18).
* Allah yolundan ayırmak isteyenlerden yılmamalı, onlara boyun eğmemeli ve Allah’a ibadetten vazgeçmemelidir (19).
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Alak Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 96. suresidir. Surenin adı, ilk ayetinde geçen “alaq” kelimesinden gelir, “pıhtı” veya “bir tutkal” anlamına gelir. Alak Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve toplamda 19 ayetten oluşur.
Alak Suresi, insanın yaratılışını, Allah’ın kudretini ve insanın sorumluluklarını anlatan önemli bir suredir. Surenin başlangıcında, Hz. Muhammed (s.a.v)’e ilk vahiy gelirken yaşadığı deneyim anlatılır. İlk ayetlerde, Allah’ın insanı bir pıhtı şeklinde yaratıp sonra onu şekillendirdiği ve ona bilgi verdiği ifade edilir.
Surenin devamında, insanın Allah’ın nimetlerine karşı nasıl nankörlük ettiği, kendini büyük gördüğü ve dünya hayatına takılıp kaldığı konuları işlenir. İnsanın zayıflığı, Allah’ın gücü karşısında ne kadar aciz olduğu vurgulanır. Surenin sonunda ise insanların hesap gününde yaptıklarının karşılığını göreceği ve amellerinin tartılacağı hatırlatılır.
Alak Suresi, insanın yaratılışını ve Allah’ın kudretini anlatarak insanın Allah’a olan bağlılığını ve itaatini hatırlatır. İnsanın yaratılışındaki zayıflık ve acziyet, Allah’a olan bağımlılığımızı ve O’na yönelmemizi hatırlatır.
Surenin mesajları arasında insanın alçakgönüllülüğü, bilgiye olan açıklığı, dünya hayatının geçiciliği ve ahiret hayatının önemi vurgulanır. İnsanın kibir ve gururdan uzaklaşıp Allah’a yönelmesi, O’nun kudretini ve rahmetini kabullenmesi gerektiği ifade edilir.
Alak Suresi, insanın yaratılışının mucizevi ve Allah’ın her şeyi bilen ve yaratan olduğunu hatırlatan bir suredir. İnsanın Allah’a yönelmesi, O’nun kudretini, merhametini ve rızasını araması surenin temel öğretilerindendir.