Alak Süresi Ne Demek? Kısaca

Question

Alak Süresi Nedir? Kısa bilgi


Alak Suresi Tanımı: 
Kur’an-ı Kerim’in doksan altıncı suresidir.
Mekke’de inmiştir.
On dokuz ayettir.
Adını ikinci ayette geçen ve “yumurta hücresi, embriyo” anlamına gelen “alak” sözcüğünden almıştır.
İlk beş ayeti Hz. Peygamber’e ilk gelen ayetlerdir.
Sureye, peygamberlerin sonuncusu olan Hz. Muhammed’e ilk vahyin inişi, inen vahiyleri Hz. Peygamber’in Allah’ın adıyla okuyup duyurmasının önemi anlatılarak başlanır.
Surede, insanın mala olan aşırı tutkusu nedeniyle taşkınlık yapması ve Allah’ın emirlerine karşı çıkmasının yanlışlığı anlatılır. Allah’ın, inkârcıları gözetlediği ve dinini yaşayan insanlara baskı yapmaktan vazgeçmezlerse ahirette bu kötü kişilerin cehenneme atılacağı hatırlatılır.
Hz. Muhammed’e, bu inkârcı insanlara boyun eğmemesi emredilir.
Hz. Peygamber ve müminlerin yalnızca Allah’a ibadet etmelerini bildiren ayetle sure son bulur.
Kaynak Diyanet


Alak Suresi ile ilgili Bilgiler

Alak Suresi Kuranı Kerim’de adını ikinci ayetinde geçen Allah kelimesinden aldığı kabul edilmektedir. Kuranı Kerim’de yer alan Alak suresi 19 ayeti kerime den oluştuğu kabul edilmektedir. Alak Suresinin ilk 5 ayetinde Peygamber efendimiz Hz Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e gelen vahiyler hakkında bilgiler vermektedir. Alak suresinde Ayrıca insanın bir embriyodan meydana geldiği konusunda da bilgiler verilmektedir.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2022-06-09T16:10:40+03:00

    Alak Suresi; Kur’an-ı Kerim sıralamasına göre doksan altıncı suredir.

    Alak Suresi’ni önemli yapan; bu surenin ilk beş ayetlerinin ilk vahiy olmasıdır. Yani Rasulullah (sav)’e Cebrail vasıtası ile ilk gelen vahiy, Alak Suresi’nin ilk beş ayetlerini oluşturmaktadır. Bu ayetler geldikten sonra Rasulullah (sav)’in nübüvvet görevi başlamış olmaktadır.

Cevapla