Alem, melek, ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramları

Alem

kavramı

nedir kısaca
Alem yeryüzündeki ve gökyüzündeki herşeydir. Adem deyince gökyüzündeki güneş ay yıldızlar gezegenler ve bilmediğimiz nice şeyler ile yeryüzündeki Karadeniz insanlar hayvanlar balıklar her şeye alem derler.

Melek nedir Melek ne demek kısaca
Melek Allahu Teala’nın nurdan yarattığı akıllı şehvetsiz yemek yemeyen her an Allah’ın emrinde olan itaatkar kullarıdır. Meleklerin sayısını Allah’tan başka kimse bilmez ve her meleğin bir görevi vardır örneğin Cebrail peygamberlere vahiy indirir Mikail doğa olaylarına bakar Azrail can alır israfil kıyamet ile görevlidir Rıdvan Cennet görevlisidir Malik cehennem görevlisidir ve buna bir sürü örnek verilebilir.

Ahiret

kavramı

ne demek kısaca
Ahiret dünya hayatı dışında Allahu Teala’nın öldükten sonra insanları hesaba çekip cennete veya cehenneme koyacağı yerdir.

Kıyamet kavramı ne demek kısaca
Kıyamet dünya hayatının sonu yeryüzünün yok olması insanların yenilen diriltilip hesaba çekilip dünyadan ayrılacağı gündür.

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

     Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

    Âlem :   Kullanım alanı oldukça yaygın olan bir sözcüktür. Arapça bir sözcüktür. Kullanım alanları TDK’ye göre şöyledir:
    Evren
    – Dünya, cihan
    – Aynı konu ile ilgili kimseler
    – Bu kimselerin uğraşlarının bütünü
    – Belli bir grupraki canlıların bütünü
    – Durum ve şartlar
    – Herkes, başkaları
    – Ortam, çevre
    – Kendine özgü birçok niteliği bulunan şey
    – Farklı davranış içinde bulunan kimse
    – Eğlence
    – Bayrak
    – Minare, kubbe, sancak direği vb. yüksek şeylerin tepesinde bulunan, madenden yapılmış ay yıldız veya lale biçiminde süs, ayça
    – Simge
    Melek: Allah tarafından çeşitli görevler için yaratılmış nurdan ve şeref sahibi varlıklardır. ” Haberci, Elçi , güç, kuvvet” anlamlarındadır. Allah’a asla isyan etmeyen ruhani varlıklardır. Kur’an’da meleklerden şöyle bahsedilir:
    Peygamber, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, mü’minler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler..” (Bakara suresi 177. ayet)

    Ahiret:   “Son” anlamında bir sözcüktür. Dünya hayatı bittikten sonra devam edecek asıl yerdir. Kur’an’da 110 yerde geçer. İmanın altı şartından biridir. Kıyamet koptuktan sonra yaşanacak ve insanların dünyadaki hayatlarının hesabını Allah’a hesap verecekleri bir yerdir. Allah kullarını bu hayat için hazırlık yapmaları konusunda uyarır. Asıl yurdun ahiret yurdu olduğu ayetlerde belirtilir.
    Kıyamet:   Dirilmek , kalkmak , anlamlarına gelen bir sözcüktür. Allah’ın yarattığı bu dünyanın yok olması ahiret hayatına geçişin bir aşamasıdır. Allah’ın evren için koyduğu ve tabiat kanunu diye bilinen kanunların kalkmasıdır. Yani dünyada hiçbir kanunun yerçekimi kanunu, göğün yukarıda olması, dünyanın dönmesi, hidrojen ve oksijenin bir arada bulunması kanunlarının ortadan kalkmasıdır.
    Bu durumları ifade eden ayetler şunlardır:
    “İnsan kıyamet günü ne zamanmış? diye sorar. İşte göz kamaştığı, ay tutulduğu, güneşle ay bir araya getirildiği zaman! O gün insan ‘kaçacak yer neresi?’ diyecektir. Hayır, hayır! (Kaçıp) sığınacak yer yoktur. O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur” (el-Kıyâme 75/6-12). “Gökyüzü yarıldığı, yıldızlar döküldüğü, denizler birbirine katıldığı, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, insanoğlu (yapıp) gönderdiklerini ve (yapamayıp) geride bıraktıklarını bir bir anlar” (el-İnfitâr 82/1-5).

    En iyi cevap

Cevapla