Paylaş
Alem ne Demek? İslamda Alem Kavramı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Âlem ne demektir? kısaca
Alem kelimesinin sözlük ve terim anlamı
Akıl veya duyularla kavranılabilen veya varlığı düşünülebiien, Allah dışındaki varlıkların ve olayların tamamı (Mâsivâ).
Alâmet ve nişan koymak anlamına gelen “alm” veya bilmek anlamındaki “ilm” kökünden türetilmiş olan âlem, Allah’ın varlığını gösteren ve onun bilinmesini sağlayan varlık ya da olay demektir. Âlem terimi maddî ve manevî bütün varlıkları kapsamına alır. Tabiat âlemi, ruh âlemi, akıl âlemi, melekler âlemi, edebiyat âlemi, İslâm âlemi gibi.
Kur’ân-ı Kerîm’de, âlem kelimesinin çoğulu olan “âlemîn” kelimesi birçok yerde kâinat ve insan toplulukları için kullanılmış, bunların çoğunda da “Rabbu’l-âlemîn” tamlaması ile zikredilerek, Allah Teâlâ’nın canlı cansız bütün varlıkların ilâhı ve sahibi olduğu ısrarla belirtilmiştir. “Ey Muham-med, biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” {el-Enbiyâ 21/107) mealindeki âyette geçen “âlemîn” kelimesiyle, bütün yaratıklar kastedilmiştir. Kur’ân’da sık sık geçen gökler ve yer (semâvât ve arz) kelimeleri birlikte göz önünde bulundurulduğunda da bunların âlemi ifade ettiği anlaşılır.
Ehl-i sünnet akâid ve kelâm bilginlerine göre âlem, aynlardan ve arazlardan meydana gelmiştir. Ayn, kendi başına boşlukta yer tutan ve arazları taşıyan şeye denir. Ayn basit olursa atom (cevher), bileşik olursa cisim adını alır. Araz ise, var oluşu ancak kendisini taşıyan başka bir varlıkla hissedilebilen, kendi başına boşlukta yer tutamayan, renk, koku, tat, oluşum gibi durum ve özellikleri ifade eder. Sürekli yenilenen ve değişen arazların ezeli olması düşünülemediği gibi arazları taşıyan cevher, cisim ve arazlardan meydana gelmiş âlem de ezelî değildir, sonradan yaratılmıştır. Âlemi yokluktan varlığa çıkaran ve yoktan yaratan Allah Teâlâ’dı.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Alem kelimesinin sözlük anlamını şu şekilde tarif edebiliriz; akıl veya duyularla kavranılabilen veya varlığı düşünülebiien, Allah dışındaki varlıkların ve olayların tamamına denmektedir.
Alem kelimesinin dini ıstılahtaki anlamı ise; Allah’ın varlığını gösteren ve onun bilinmesini sağlayan varlık ya da olay demektir. Âlem terimi maddî ve manevî bütün varlıkları kapsamına alır.
Alem kelimesinin çoğulu Kur’an-ı Kerim’de birçok ayeti kerimede geçmektedir. Kainat üzerinde ne kadar alem varsa hepsinin hakimi alemlerin Rabbi olan Allah’tır.