Ali imran suresi ismini nereden almıştır

Question

Ali imran suresi isminin anlamı nedir?

ÂLİ İMRAN SURESİ İSMİ HAKKINDA BİLGİ

Ali imran suresi

Bu sureye Âl-i İmran adının verilmesinin sebebi, bu surede Hz. İsa’nın an­nesi olan Hz. Meryem’in babası İmran ailesinin kıssasının ve annesi tarafın­dan ibadet için adanan Hz. Meryem’in hazırlanmasının, Yüce Allah’ın mihrap­ta ona rızkı müsahhar kılıp çağdaşı olan kadınların arasından onu seçip üstün kılmasının ve mucizeler sahibi Hz. İsa’yı doğuracağı müjdesinin ona verilmesi kıssasının yer almış olmasıdır.[1]

Âl-i İmran ve Bakara suresine “ez-Zehraveyn” (iki aydınlık ve ışık saçıcı) adının verilmesi ise her iki surenin, okuyucularını taşıdıkları nurlar yani an­lamlar vasıtasıyla hakka ileten, ışık saçan, aydınlatan sureler olmalarından dolayıdır. Ya da bu iki sureyi okuyan kimseye kıyamet gününde tam bir nurun verileceğinden yahut her ikisinin de Allahü Tealâ’nın ism-i azamini ihtiva et­mek gibi ortak bir özelliğe sahip olmalarından dolayı bu isim verilmiştir. Ebu Davud, İbni Mace ve başkalarının Yezid kızı Esma’dan rivayet ettiklerine göre

Resulullah (s.a.) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın ism-i azamı şu iki ayet-i kerime­dedir: “İlahınız tek bir ilâhtır. Ondan başka hiç bir ilâh yoktur. O Rahman’dır, Rahîm’dir.” (Bakara, 2/163); “Allah O’dur ki O’ndan başka ilâh yoktur, Hayy’dır, Kayyûm’dur.” (Âl-i İmran, 3/2) [2].


Benzer konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. İslam dininde haram kavramı, Allah’ın emirlerine aykırı olan, yasaklanmış ve günah sayılan şeyleri ifade eder. İslam’da haram olan şeyler Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde belirtilmiştir. İşte bazı haramlarla ilgili ayetler:

    “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.” (Maide Suresi, 90)

    “Haram aylar çıkınca, Mushaf’a dokunmayın, haram aylar başlayınca da saldırmayın…” (Bakara Suresi, 194)

    “Ey iman edenler! Allah size, hayvanları kesmeniz konusunda bir hüküm indirdi. Ancak size öğretileceklerim dışında, Allah’tan başka kimseyi Rab edinmeyin.” (En’am Suresi, 121)

    “Yasaklandığı halde, Allah’a ortak koşmanızdan dolayı, şüphesiz Allah sizi affetmez. Bundan başka, dilediğini bağışlar. Allah’a ortak koşan kimse, şüphesiz çok büyük bir günah işlemiştir.” (Nisa Suresi, 48)

    “Kendilerine Allah’ın ayetleri okunduğunda, onları inkâr edenlerin yüzleri üzerinde bir öfke ve nefret belirtisi sezersin. Neredeyse, kendilerine okunan ayetler yüzünden saldıracaklar. De ki: ‘Size kötülükten başka bir şey mi haber vereyim? Cehennem onları kuşatacaktır. Çünkü onlar ahireti inkâr etmektedirler.’ ” (Kasas Suresi, 57)

    “Yoksa siz, insanları iman etmeleri için zorlayacak sanıyorsunuz? Oysa insanların çoğu, ancak bilmeden Allah’a şirk koşanlardır.” (Yunus Suresi, 99)

    Bu ayetler, bazı haram eylemleri ve davranışları belirtmektedir. Ancak haramlar konusu daha geniştir ve İslam hukukunda da ayrıntılı bir şekilde ele alınır. Bu nedenle, İslam’da haram olan şeyler hakkında daha fazla bilgi için İslam hukuku ve öğretileri konusunda uzmanlaşmış din alimlerine başvurmanız önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla