Alkol gusle engel midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Alkol gusle engel midir?

Alkol gusle engel midir

Kullandığımız alkollü maddeler gusül ve abdeste engel midir

Hocam şimdi benim sorum şöyle benim ailem alkol kullanıyor rakı vs. Sonra dişlerini fırçalarken ağızlarından falan diş macununun baş kısmına alkol geçmiş olabilir. Benimde macunum bitmişti ailemin macununu kullandım ve gusül aldım. Gusül almadan dişlerimi temizliyorum. Sonra yatmadan böyle birşey aklıma geldi. Gidip tekrar ağzımı falan yıkamalı mıyım?


Kullandığımız tüm temizlik ürünlerinde alkol var maalesef.
Hanefi mezhebine göre sakıncası yok çünkü necis sayılmıyor, şafii mezhebine göre ciddi bir sorun çünkü necistir ve bir damlası dahi suya düşerse tüm su necis olur.

Kardeş sende vesvese var yoksa bu temizlik endişesi değildir. Alkol zaten macunun içerisinde de var, siz macunu kullanıp ağzınızı yıkadıktan sonra zaten necaset temizlenmiş olur ki bu şafii ye göre dediğim gibi hanefi mezhebinde öyle bir sorun yok


Aa tamam hocam. Ben hanefidenim. Bu arada agzinizi yikadiktan sonra necaset temizlenmis olur dediniz ya ben agzimi gusul alirken 3 kere su verirken yikarsam yine de tamamdir degil mi ?

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-21T09:21:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, alkol gusle (tam vücut yıkaması) engel olur. İslam dini perspektifine göre, alkol içmek abdest ve gusül abdesti almayı geçersiz kılar. Alkol, içildiğinde kişiyi sarhoş eden ve bilincin kaybına yol açan bir maddedir.

    Gusül abdesti alırken, abdest almanın gerekliliklerini yerine getirmek ve bedeni tam anlamıyla temizlemek önemlidir. Alkolün bilinci etkilemesi, kişinin abdesti geçersiz kılar, çünkü abdest sırasında dikkatli ve bilinçli bir şekilde hareket etmek önemlidir.

    Dolayısıyla, alkol alan bir kişinin gusül abdesti alabilmesi için, alkolün etkisinden tamamen kurtulması ve bilinci yerine gelmesi gerekmektedir. Alkol etkisi altındayken alınan bir gusül abdesti geçersiz sayılır.

    Ancak, alkolün etkisi geçtikten sonra, bilinç yerine geldiğinde ve vücut temizlendikten sonra gusül abdesti almak mümkündür. Böylece, abdest ve gusül abdesti gereklilikleri yerine getirilebilir.

    Unutmayın ki, dini uygulamalar ve farklı mezhepler arasında bazı farklılıklar olabilir. Bu nedenle, daha spesifik veya ayrıntılı bir bilgi için dini bir otoriteye veya din bilginine danışmanız önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla